Jan Vapaavuori

Vakuuspyörittelystä varsinaiseen asiaan

Suomi on hämmästyttävä maa. Meillä on taloutemme kanssa jos jonkinlaista haastetta, mutta silti jaksamme päivästä toiseen pohdiskella joidenkin sellaisten Kreikkaa koskevien vakuusjärjestelyjen syvintä olemusta, joita muilla kaltaisillamme euromailla ei edes ole olemassa.

Ymmärrän hyvin Soinin tarpeen hämmentää ja sekoittaa. Paljon muuta en sitten jaksaisi ymmärtääkään. Mikä ihme saa puoli kansakuntaa kritiikittömänä juoksemaan moisen perässä? Onko tällä oikeasti jokin suurempi merkitys Suomen kannalta? Eikö kohta olisi jo aika ja aihe keskittyä olennaiseen?

Suomen valtiontalous on raskaasti alijäämäinen. Olemme menettäneet kymmeniä tuhansia työpaikkoja rajussa globaalissa murroksessa. Kilpailukykymme on samalla heikentynyt varsinkin suhteessa keskeisiin kilpailijamaihimme. Vielä joitakin vuosia sitten suurimmaksi haasteeksemme arvioitua kestävyysvajetta ei juurikaan ole päästy purkamaan. Ja silti; Oy Suomi Ab keskittyy pohdiskelemaan eräiden poikkeuksellisten kansainvälisten rahoitusjärjestelyjen muotopuolta - oikeampia tai vähemmän oikeampia nimityksiä näille.

Perussuomalaisten koko etusivun ilmoitusta eilisessä Helsingin Sanomissa on pidetty etevänä vetona. Ainakin se sai maan taas päiväksi sekaisin. Ja niinhän sitä sanotaan, että politiikassa pärjää se, joka hallitsee agendaa. Vai pärjätkö sittenkään. PS:nkin kannatus on laskusuunnassa. Josko suomalaiset jo ovat kyllästyneet moiseen, kaikkea EU:ta koskevaan rähjäämiseen ja semanttiseen miekkailuun.

En koskaan ole ollut innostunut vakuuspolitiikastamme. Niin tai näin, jonkin verran ne vastuitamme keventävät. Olennaisempaa olisi kuitenkin tosissaan jatkaa panostamista kasvuun ja sen edellytyksenä olevaan kilpailukykyymme.

Eiköhän siirrytä asiaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (113 kommenttia)

Johannes Kytö

Millaista kasvua on odotettavissa, Euroopassa, läntisessä maailmassa ja Suomessa ja miten nopealla aikataululla?

Eikö Kreikan taloustilanne vaikuta enää Euroopan taloustilanteeseen, vai miksi siitä ei enää tarvitse puhua?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Lojaaliusko nyt estää rehellisesti myöntämästä, että tämä takuutussalailu on mennyt pieleen alusta alkaen (päätöppäilijähän on eri hallituspuolueesta)?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Pjotr Hadermann

''Suomen valtiontalous on raskaasti alijäämäinen. Olemme menettäneet kymmeniä tuhansia työpaikkoja rajussa globaalissa murroksessa.''

Suomi on aiheuttanut ongelmansa 80% itse. Vain 20% voidaan katsoa johtuvan globaalista murroksesta.

Julkinen talous on yksinkertaisesti liian suuri ja on näivettänyt taloudellisen toimeliaisuuden.

Kreikka on siksi ajankohtainen, että siinä näkyy Suomen tulevaisuus.

Mika Samuel Kiekkijev

Arvoisa Herra Vapaavuori, kyllä se nyt vaan on niin, että ministeristason ihmisten puhuessa muunneltua totuutta tai oikeastaan suoraan valehdellessa, on kansalla oikeus se tietää.

Herra Vapaavuori on hyvä ja osoittaa missä kohdassa Soini on väärässä, eikä nyt riitä, että tilillä on sitä sun tätä.

Kertoo nyt ihan suoraan, että missä tilanteessa tilillä oleva koituu suomen hyväksi ja antaa samalla varmasti hallituksen puolesta lupauksen, että Suomi ei missään tilanteessa suostu velkaleikkauksiin Kreikan eikä Espanjan osalta.

Jaana Wiikko

Friberg,Jan, pyrki selittelemään omiensa tekosia. Lisäksi Vapaavuori pyrki syttämään poliittisia vastustajiaan. Unohti puolueensa ja hallituksensa virheet. Puolustelu ja syyttely ilman faktaa!
Jos Kokoomus haluaa uuden puheeenjohtajan, niin Vapaavuori ottaa tarvittassa nyrkit apuun! Ihan Tuomioistuimen lainvoimaisellakin päätösellä!

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No milloin sitten alatte panostaa kasvun ja kilpailukykymme edistämiseen? Keiden toimesta olemme menettäneet kymmeniätuhansia työpaikkoja ja keiden toimesta olemme kohta velkahelevetissä? Soininko?

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Olisivatko ne globaalit markkinat tämän taantuman takana? Sosialismilla ei kai niitä ongelmia hoideta, vai?

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Eiköhän aloiteta maan pelastaminen,jos nyt on enää mitään pelastettavaa siitä,että pistetään talousrikolliset päättäjät ensin vankilaan.
Mitä pitempään he jatkavat sitä kalliimmaksi he käyvät veronmaksajien kukkarolle.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

TOTTAKAI haluatte siirtyä pois totuudesta. Teidän asiaanne.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Siirrytään!

Eli lopetetaan tämä pöljä sisäinen devalvaatio ja käytetään ulkoista devalvoitumista sen sijaan. Se ei tuhoaisi sisämarkkinoitamme.

Käyttäjän heinonenviljo kuva
Viljo Heinonen

Ilman eurosta eroamista Suomi ei vboi toteuttaa ulkoista devalvointia. Sen varmaan Henrikin tietää. Miksi et suoraan ehdota, että Suomen pitää etota eurosta ja sen jälkeen tai samassa rytäkässä dovalvoida merkittävästu uusi valuuttamme, jota vielä ei ole olemassa edes nimenä.

Pjotr Hadermann

#86
''uusi valuuttamme, jota vielä ei ole olemassa edes nimenä.''

Miten olisi Veijo Miero ja se jakautuisi sataan resuun? Se kalskahtaisi komeasti kuin Työväen marssi.

Bensiini maksaisi esim. 3 Mieroa ja 56 resua/litra.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nimen nyt keksii nopeasti.

Hetkinen... enkö tosiaan ole koskaan ehdottanut Suomen yhteisvaalutasta eroamista?

No, onhan tässä valinnanvaraa. Siellä jo puuhataan ruuan ja lääkkeiden arvonlisäverotuksen nostamista. Sisäisellä devalvaatiolla saadaan sisämarkkinat tapettua.

Nämä minun kommentit aika ajoin kuuluvat sarjaan: näin meidän tässä yhteisvaluutassa käy. Saamme, mitä tilasimme. Deflatorisen laman. Ei muuta kuin laulua ja tanssia.

Tapio Vehmaskoski

Minusta on oikein, että kansalaiset keskustelevat ongelmista, joita on esim. Kreikan tukiongelmat. Tämä on tärkeätä erityisesti siitä syystä, että johtavat poliitikkomme ja myös media ovat pyrkineet estämään ja häiritsemään keskustelua.

Elämme sentään kai vielä demokratiassa vai onko niin, että hallituksen edustajat määrittelevät mistä kansalaiset saavat keskustella?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ministeri Jan! Olisikohan ollut syytä "suomentaa" koko ns. vakuusjärjestely niin, että kansalaiset mukaanluettuina päättäjät olisivat ymmärtäneet sen sisällön. Tuskin on väärin, että korkein hallinto-oikeus on tehnyt salailusta demokratian kannalta avoimmuuspäätöksen. Hallituksen viestintäpolitiikka saa arvosanan 4- niinkuin minullakin oli joskus ruotsin kokeesta; Soinin porukan oivallus oli todella poikkeuksellisen oiva veto, jota kehuvat jopa vihreät. Olisi kohtuullisen selityksen paikka, miksi hallitus tupeksi koko jutun ja on nyt selityksen selityksen jälkeen velkaa kansalaisille.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Juuri näin,
uskon, että yrityselämä on lähes 100 % Vapaavuoren kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Linkki ei toimi. No nyt toimii.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Hyvin juu elpyy asteittain. Työttömyys on noussut euroalueella JOKA kuukausi viimeiset 24 kuukautta. Se on kaksi vuotta. Taas on kasvu puolen vuoden päässä. Kuten jo useamman vuoden ajan on kerrottu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #45

Lisäksi alijäämät ovat nyt ylijäämiä ja bkt raketoi. Pankkiirit odottavat arkiaamuisin vähän ennen virka-aikaa rahasäkit kourissa, jotta koska pääsee tarjoamaan naapuripankille ilmaista rahaa.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio Vastaus kommenttiin #45

Kreikan uudistusohjelma on ollut mahtava menestys!

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsit...

Minkä ihmeen takia täällä kaikki ovat niin varmoja Suomen menettävän takaamansa lainat Kreikalle? Kreikallahan alkaa asiat olla kunnossa, ottaen huomioon ettei kaikki uudistukset näy reaalitalouden mittareissa vielä pariin vuoteen.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #107

No varmaan sen takia, että Kreikan velka on kohta 200% BKT:stä. Tuodaan tuohon lukuun vähän konkretiaa; Suomen kohdalla vastaava tarkoittaisi n.360 miljardin euron valtion velkaa.
Esim. 3% korolla pelkät korkokustannukset olisivat rapiat 10 miljardia vuodessa. Valtion tulot ovat vuodessa n.48 miljardia, joten summa leikkaisi valtion budjettia viidenneksen. Päälle sitten velan lyhennykset. Suomi ei selviäisi tuosta, eikä vastaavasta selviä talouslaman ja suurtyöttömyyden kurimuksessa kärvistelevä Kreikkakaan.
Ihan tämän takia kaikki ovat varmoja, että Kreikalle tehdään velkaleikkaus - ja iso sellainen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Prosenttiluku ei varmasti ole lähes sata. Ehkä 50%. Jokainen, Vapaavuoresta Turuseen, joka pitää miljardeista juttelemista kohkaamisena, ei taida olla ihan kartalla. Edelleen - kantamalla rahaa Kreikkaan Suomen yrityselämä ei elvy yhtään mihinkään. Se on kilpailuedun antamista muiden maiden pankkijärjestelmille ja yrityksille.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen bloggaajan kanssa samaa mieltä siinä, että liki kokopäiväinen piehtarointi EU-asioissa ei edistä kotimaan ongelmien ratkaisuja millään tavalla.

EU:n rahaongelmat ovat vieneet kohtuuttoman paljon aikaa niin pää- kuin valtiovarainministerinkin työajasta ja se näkyy hallituksen aikaansaannoksissa tai pikemminkin niiden vähäisyydessä.

Demokratiassa puolueet kuitenkin haluavat toimia omilla vahvuuksillaan. Perussuomalaisten vahvuus politiikassa on heidän omasta mielestään EU, kotimaan asioiden ajamiselle on kuitenkin päivä päivältä enemmän kysyntää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Katainen ja Urpilainen valittelivat sitä, että EU-ongelmat ovat vieneet niin paljon energiaa, että kotimaa on päässyt vähän hunningolle. Sitä paitsi Kataista on rassannut sekin "ettei kaikkiin EU-kavereihin voi luottaa"...

Tapio Vehmaskoski

Kyllä Tuure Piittinen saa olla samaa mieltä Vapaavuoren kanssa. Sille ei ole estettä. Sellainen kuitenkin näyttää kokoomusministerin nuoleskelulta ja toisaalta muiden asioiden vähättelyltä.

Pidän aika kummallisina, että meillä on hallitus ja sitä edustava ministeri, jotka ovat muuttaneet mm. perustuslakia ottamatta huomioon kansalaisten mielipiteitä. Suomen perustuslakiinhan kirjattiin läpihuutojuttuna mm. EU:n jäsenyys.

Tällaiset asiat varmaankin ovat sekä ministerin että Piittisen mielestä vähäpätöisiä? Perustuslakihan ei ole tärkeä, kun meillä on EU ja paljon direktiivejä? Euroopan valtioiden tukeminen miljardeilla on myös vähäpätöinen asia siitä huolimatta, että meidän ei tule tukea toista valtiota EU-sääntöjen vastaisesti?

Hallituksen kokoonpanossa SD-puolue julisti sitoutumattomuutta mm. Kreikan tukemiseen ilman vakuuksia. Päästäkseen pälkähästä hallitus aikaansai salaiset ”takuutukset”, jottei valtiovarainministeri menettäisi kasvojaan. Nyt, kun tuo salailu ja ”takuutuksien” sisältö on saatu julki oppositiopuolueen aktiivisuuden ansiosta oikeusteitse, niin siitä ei saisi kansalaiskeskustella Jan Vapaavuoren ja Tuure Piittisen mielestä. Onko niin, että kun jää rysän päältä kiinni niin asia muuttuu vähäpätöiseksi?

Muuten tiesimmehän jo kaikki entuudestaan, että nämä Kreikankin tukirahat otetaan lainaamalla ja antamalla rahat tukena Kreikalle (pankeille). Jan Vapaavuoren esille ottamat kotimaiset murheet ovat myös ongelmia rahojen puutteen vuoksi. Kotimaisiin ongelmiin kelpaisi sama raha, joka nyt lähetetään Etelä-Eurooppaan.

Miten ihmeessä Jan ja Tuure saavat näistä Kreikan keskusteltavista asioista vähäpätöisiä, joista ei pidä keskustella? En ymmärrä. Hallitus on itse sotkenut asiat rahanjakelussaan niin, että haluaa pimittää asiayhteydet kotimaan ja EU-ongelmiin liittyen.

Ei meillä ole kuin yksi rahasäkki, josta rahaa jaetaan. Tämä rahanjako kuuluu myös kansalle veronmaksajina ja äänestäjinä. Maksajalla on oikeus keskustella pelkästään jo asianosaisina.

Laura Nyholm

Kovinpa kevyesti blogisti on valmis siirtämään petoksen ja valehtelun kansalle syrjään.

Jos tuollainen tapahtuisi vaikka siviilielämässä niin takuutus-asioita käsiteltäisiin petoksena käräjäoikeudessa.

Kumma miten tuo politiikka vapauttaa täysin rikosoikeudellisesta vastuusta.

No, kun ollaan konkurssissa ja Kreikka ei tule apuun silloin niin kai se luuvitonen tulee sitten oikeudenmukaisuuden takuuksi. Sitä ainakin sopii toivoa.

Olavi Mansikka

No ymmärtäähän tuon vapaavuoren. Käsittääkseni laki sanoo että ministerin tule olla nuhteeton kansalainen. Vapaavuorihan on saanut tuomion oikeudessa. ei siis täytä lakipykälää. toivon vaan ettei tästä tule kokoomuksen puheenjohtajaa...

Matias Härkönen

Kansalaiset voivat keskustella vaikka hk:n sinisestä makkarasta. Te Vapaavuori olette siellä päättämässä asioista ja voitte sivuuttaa nämä keskustelut ja toimia.

Mitä kokoomus on tehnyt viimeiset vuodet ollessaan hallituksessa? Mitä olette tehneet, että suomi nousisi suosta ja saisi kilpailukykynsä takaisin? Kuinka monta miljardia olette antaneet muille maille tukea, ettei euro vain kaadu? Vastuullista politiikkaa?

Leuat kyllä käy, mutta mitään ei tapahdu.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Tuollainen puheenvuoro on hieman pelottava, jos ja kun se kertoo hallituksessa vallitsevasta ajattelutavasta.

Jos asiat perustuvat harhaanjohtamiselle, tahalliselle tai tuottamukselliselle, ne on selvitettävä juuriaan myöten.

Vai onko se niin, että jos jäädään kiinni vilpistä, "on katsottava eteenpäin, ei saa katsoa taaksepäin"!

Matti Virtanen

Tottahan täällä on ongelmia talouden kanssa jos viimeisetkin rahat lähetetään etelä-eurooppaan.

Toisaalta työllisyystilannetta ei ainakaan paranna jos vielä työtkin annetaan ulkomaille.... viittaan armeijan kuljetuskaluston kilpailuttamiseen (toisinsanoen tilataan ne kuormurit jostain italiasta)
Se kilpailutus olisi monen asiantuntijan mielestä järjestää pois pelistä ja suosia suomalaista työtä ja työpaikkoja.

Eikös vuosi sitten Ranska valtion avustuksella hoidellut laivatilauksen ranskaan ja suomi jäi rannalle nuolemaan näppejään.
Eipä ole kukaan senkään tempun perään kysellyt euroopassa ja Ranska sai 20 tuhatta työvuotta kansalaisilleen.

Artturi Noitalahti

Siirrytään vaan asiaan.

Mistähän mahtaa johtua, että näitä "vakuuksia" ei ole muilla kuin Suomella? On myös totta, että "Olemme menettäneet kymmeniä tuhansia työpaikkoja rajussa globaalissa murroksessa. Kilpailukykymme on samalla heikentynyt varsinkin suhteessa keskeisiin kilpailijamaihimme."

Tämä kehitys on tapahtunut lähinnä 2000-luvulla. Onkohan sattumaa, että olemme samaan aikaan olleet Euroopan rahaliiton jäseniä? Ruotsissa ei ole tainnut vastaavaa tapahtua?

Käyttäjän pekkavuorela1 kuva
Pekka Vuorela

Onhan Ruotsistakin käytännössä kadonnut muun muassa Ericsson, Saab ja Volvokin on kiinalainen. Työttömyysprosenttikin ylsi alkuvuonna ohi Suomen.
Että ei se niin ruusuista ole euron ulkopuolellakaan.

Pentti Järvi

Ruotsissa saattaa vaikuttaa suuren maahanmuuttajaväestön kehno työllisyystilanne.

Käyttäjän VeliMiinala kuva
Veli Miinala

Kyllä mediankin olisi syytä jättää Soinin puheet omaan arvoonsa ja
vaieta kokonaan tyhjänpäiväisen höpöttäjän puheista.Eipä Soini ole
juuri maan asioita pystynyt parantamaan oppositiossa ainoat asiat
mistä persut kantaa huolta on homoliitot,varuskuntien määrä,armeijan
aseistus ja nuoret töihin ilman palkkaa ja rasistinen suhtautuminen
maahanmuuttajiin ja näitäkö muka pitäisi äänestää,ei ikinä.

Matti Virtanen

Miten Homoliitot, varuskunnat, armeijan aseistus tai nuorten työllistäminen liittyy tähän kyseiseen HS:n etusivun uutiseen ?

Siis tarkoittaako se, puhuu homoliittoja vastaan tai armeijan aseistuksesta sitä, ettei voi ottaa enää kantaa kreikan vakuuksiin?
Tarkoittaako se ettei suosi homoliittoja sitä ettei ole enää mitään arvoa kritisoida mitään.
Jos sattuu yleensäkin olemaan erimieltä ja ilmoittaa oman mielipiteensä, senmerkki ettei enää media saisi millään lailla noteerata "väärän" mielipiteensä ilmaissutta puoluetta?

Vielä jos voisit hiukan valaista historiasta puolueen joka ON oppositiosta käsin pystynyt päättämään poliittisista suuntauksista.

Sanoisinpa (ja aika moni muukin vaikuttaja) sanoo, että persujen suosion "pelko" on loppujen lopuksi vaikuttanut aika paljonkin siihen politiikkaan mitä HALLITUS tekee vaikkei tietysti kukaan sitä myönnä
Eikä se tietenkään ole kaikkeen vaikuttanut, mutta veikkaanpa että keskiverto oppositio puolueita enemmän kumminkin

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Vapaavuoren "asiaan siirtyminen" tarkoittaa panostamista kasvuun ja kilpailukykyyn.

Sixten Korkman kävi 22.5. kertomssa eduskunnan kolmelle valiokunnalle 'EMU ja perustuslaki' -kuulemistilaisuudessa, että Euroopassa joudutaan natisuttamaan demokratian liitoksia. Talouskriisiä yritetään taas kerran ratkoa sysäämällä turhat rasitteet eli tuottamattomat ja heikompi aines syrjään, natisuttamalla demokratiaa, Vapaavuoren sanoin kasvuun ja kilpailukykyyn panostamalla.

"Asiaan siirtyminen" ymmärretään liian kapeasti. Sama vika Kiinassa ja USA:ssa. Seuraava kriisi pohjustuu.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

"" Oy Suomi Ab keskittyy pohdiskelemaan eräiden poikkeuksellisten kansainvälisten rahoitusjärjestelyjen muotopuolta - oikeampia tai vähemmän oikeampia nimityksiä näille. ""

Voisiko enää harhaisemmin ajatella?

Ensinnäkään valtio ei ole mikään liikeyritys -- ei missään mielessä -- ja toisekseen kyseessä eivät ole periaatteessa poikkeavat kansainväliset "rahoitusjärjestelyt", vaan nimenomaan juuri sellainen raha-ajattelu joka mm. sumentaa ihmisten silmiä ja mieliä niin että kuvitellaan valtiotkin liikelaitoksiksi.

Kyseessä ovat asiat joille kukaan -- eivät edes maailman oppineimmat talousviisaat tai talouden nobelistit -- tiedä "oikeita nimiä". Silti kyseessä ovat maailmantalouden ja eurotalouden kohtalonkysymykset, ei suinkaan mikään sivuutettava pikkuseikka.

Soinin mediatempaus on aiheuttanut paljon tällaista toissijaista älämölöä, johon tämäkin ministeri syyllistyy ilman itsekritiikkiä ja kykyä ottaa todelliset haasteet vastaan. Poliittisesti toki Soinin temppu oli aika nerokas, myös valtamediaa itseään näpäyttävä.

Todellisuuden- ja suhteellisuudentajuisen ihmisen tulisi kuitenkin suhtautua ihan asiapohjalta, vaikka mediahistorian kannalta on hyvinkin mielenkiintoista, että autonomisoituvan ja kaotisoituvan rahatalouden tiellä löytyy välietappina tällainenkin "tietoisku".

Rahatalouden ongelma on että rahajärjestelmä ja pankkijärjestelmä ovat sulaneet yhteen. Itse asiassa yhteisvaluutta palvelee parhaiten vain pankkien tarpeita näiden rahanluonnissa ja velkakaupassa. Rahanluonti ja lainakauppa on aktiivista operatiivista toimintaa, ja kuin sattumoisin tämä meille "takuutena" tarkoitettu järjestely on vain sinänsä irrallinen keinottelutoimi joka aika naurettavana kulissina on liimattu Kreikka-ongelmien yhteyteen.

Tämänhän ilmoituksesta voi päätellä, jos on rahatalouden irtoamista reaalitaloudesta -- jossa kehityksessä eurooppalainen yhteisvaluutta oli yksi ratkaiseva askel yli kasvavan kaaoksen kynnyksen -- sillä silmällä hiemankaan pitempään seuraillut. -- Sitä silmää tietenkään ministeri ei haluaisi kenenkään omaavan. Ministerin mielestä meidän kaikkien pitäisi omaksua raha-ajattelu jossa Suomikin muuttuu yritykseksi.

Minusta ministerin kannattaisi lyödä hanskat tiskiin ja vetäytyä muutamiksi kymmeniksi vuosiksi katumaan ja mietistekelemään taloususkontomme syntejä. Ei oikein osoita todellisuudentajua kun on valmis polittisen pelin siunaamana heittämään kehästä sen tosiasian, että rahataloudessa ollaan sellaisten ongelmien ääressä joille kenelläkään maailmassa ei toistaiseksi ole ratkaisuja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin Oikkonen, viimessä suljetussa saarnassasi saarnasit että valtio juontuu sanasta valta, mihin kai talousvaltakin liittyy. Mutta saarnasit myös että Ruotsi on enemmän valtio kuin Suomi koska Suomi on kieli ja kohtalonyhteys enemmän kuin valtio. No se oli tietysti tällaisen eu-uskovaisen helpompi sulattaa että jos ollaan vaan kohtalonyhteys niin saadaan sitten sitä valtiovaltaa eu'sta edes.

Markku Kymäläinen

Nykyisen valtiovarainministerin aiheuttamaa Kreikka vakuussotkua voisi hyvin verrata Anneli Jäätteenmäen päämisterin paikalta erottaneeseen sotkuun. Molemmissa sotkuissa on puhuttu niin totta kuin on vain osattu. Reagoiko Keskustapuolue nyt millään tavalla ja vaatiiko se samanlaista kohtelua nykyiselle valtionvarainministerille kuin SDP Lipposen suulla vaati silloiselle pääministerille. Ministerivastuulaki lienee edelleen voimassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tätä bloggausta saa kommentoida toisin kuin oy persumarket ab'n mainospäällikön pauhutekstejä ja niitä joissa Euroopan liekehtimistä ja alistuneen kansan oikeutettua vihaa saarnataan ja maalaillaan jyrisevällä äänellä.

Lauri Korhonen

Onko Vapaavuori siis pm Kataisen re-inkarnaatio vai alterego vai mikä?

Oletko nähnyt pm Kataista bloggaamassa täällä? Minä en. Aika monta Perussuomalaisten puolueen edustajaa ja kansanedustajaa keskustelemassa vastailemassa ja tietenkin - ottamassa osumaa sivistyneiltä persuvihaajilta.

Mutta ymmärränkö nyt oikein jopa vasemmistolainen Lappalainen on valmis hyppäämään puolueloikalla Kokoomuksen kelkkaan jos vain pääsee mukaan kivittämään persuja?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Haluan vain osoittaa oikeistolaisuuden ja äärioikeistolaisuuden eron. Onko Vapaavuori sinusta kivittäjätyyppiä? Sinun maailmassasi kai sitten pääministeri ja Soini ovat verrannollisia suuruuksia. Mutta kuitenkin kiva kun noteeraat kommenttini ja blogistille kiitos että voimme käydä tämän keskustelun.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niin, tulee mieleen eräskin jumalallinen ilmoitus kymmenen käskyn muodossa. Sitä puppua alistetusta kansasta vain ei päässyt kommentoimaan.

Pentti Järvi

Alkavat Petrankin karvat paljastua - piikkisika?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #50

Se on hassua kuinka petrojen iloluontoinen leikkisyys muuttuu sapensyljennäksi kun pintaa vähän raapaisee.

Tapio Vehmaskoski

Etkös sinä Sini juuri saarnaa "pauhutekstejä"...mitäh?

ja tässä osoitteessa onnistuu suoraan Soinin plokiinkin: http://blogit.iltalehti.fi/timo-soini/2013/06/02/a...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos, en pysty tästä tihrustuskännykästäni lähettämään linkkejä mutta löydät tekstini nimihaulla Puheenvuorosta. Ei pitäisi pauhata.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #98

Ei niin pitäisi pauhata.

Kyllä minä sinun tekstisi olen löytänyt.

Nyt ymmärrän "tihrustusviestisi". Ei pitäisi "avaimenreiästä" katsella maailmaa!

Erkki Krogerus

Arvoisa ministeri,

Olette itse lausunut, että valtio ei tue kannattamatonta liiketoimintaa. Valtio tuki Solidiumin kautta Talvivaaran kaivosta, joka ei ole myöskään kannattavaa liiketoimintaa. Talvivaaran edellytyksenä on Ni hinta, joka ei ole realistinen seuraavina vuosina, koska Ni tuotantoa tulee koko ajan lisää. Armeijan tilaus on toinen esimerkki. Valtion toimet Suomessa eivät tue Suomessa tapahtuvaan työtä. Puhelinpalvelut Espanjaan, intialiset tekevät Suomen viisumit. Suomeen tuotetaan ulkolaisia erikoisasiantuntijoita 3 kk:ksi, jotka syövät myös suomalaisten insinööörien töitä. Kansalaiset odottavat, että Suomen valtio edistää suomalaista teollisuutta, eikä anna kaikkia tilauksia ulkomaille. Valtio ei aktiiisesti tee valtionohjausta omistamissaan yrityksissä. Stora Enson lakkautukset, Talviivaaara, Finnairin ulkoistukset ja yhtiöiden myynnit.

Mauri Hyhkö

Lisätään vielä yksi edellisen hallituksen epäisänmaallinen kansallisvarallisuuden polkumyynti: http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=yara%20fosfa...

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Oikeista asioista puhuminen taitaa olla turha toive, herra Vapaavuori.

Tällä palstalla nähdään EU syypäänä jokaiseen asiaan, myös Suomen valtiontalouden alijäämäisyyteen. Yhden asian liikkeellä ei ole muuta voimavaraa kuin kaiken kritisointi ja syypäänä kaikkeen on aina EU.

Kumpaa muuten Suomen valtion on TUKENUT enemmän, Kreikkaa vai Perussuomalaisten puoluetta?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Suomen saatavat Kreikasta eri kanavien kautta n. 5-6 miljardia. Revi siitä, Kimmo.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Taidat viitata Suomen valtion myöntämiin lainoihin ja ynnännyt mukaan IMF, EKP tms.

Taidat olettaa että lähtökohtaisesti lainat ovat jo tukea. Minusta taidat olla turhan pessimistinen. Tulemme näkemään tulevina vuosikymmeninä oletko oikeassa vai et. Emme nyt.

Itse olen optimistisempi.

PS. JOs minä ottaisin Nordeasta 500 kEUR asuntolainan, niin olisiko Nordea tukenut minua puolella miljoonalla?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #44

arvaisin, että ainakin puolet Kreikka-positiosta on epäkuranttia. Pistän siis bingoriviksi, että n. 6 miljardin euron saatavilla Suomen tappiot Kreikasta ovat 2-3 miljardia euroa. Olen tästä asiasta kirjoittanut lukujen kanssa jo aikoja sitten, joten suosittelen vilkaisemaan ne. Luvut kaipaisivat päivittämistä, mutta ainakaan ne eivät ole kaunistuneet.

Kreikka-riskit
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106181-...
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106538-...

Kreikka-vakuudet
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/83106-s...

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio Vastaus kommenttiin #52

Siinäpä se ydin taitaa ollakin. Kukaan meistä ei voi väittää tietävänsä tuleeko Kreikka-positiosta tappioita ja kuinka paljon.

Sinun arviosi TUESTA tippui nyt 4-5 mijardista 2-3 miljardiin, mutta yhtä hyvin se voisi olla 200-300 miljoonaa tai ei mitään.

Tulevaisuus näyttää.

Jan Vapaavuoren toive keskustella valtiontalouden alijäämästä taas on aivan oikein. Siinä on ongelma johon oikealla talouspolitiikalla eduskunnan tulisi keskittyä, persut mukaanlukien, eikä yksioikoisesti syyttää EU'ta alijäämästäkin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #60

Herranjumala, ei nämä ole mitään "minun arvioitani" ja "tulevaisuus näyttää". Siellä on Nomuran, Citin ja IMF:n arviot luvuista. Sitten on valtiovarainministeriön vuoden takainen, missä puhuttiin enintään 400 miljoonan tappioista. Se on jo mennyt iät ajat sitten.

Tietenkin Vapaavuoren toive on ihan oikein. Mutta on aikamoista vinkunaa itkeä hallituspuolueena, että "tarttis tehdä jotakin". Tekisi kanssa.

EDIT: "Suomen riskit" eivät ole sama asia kuin Suomen tuki eli lahjoitus. Kokonaisriski, eli paljonko on rahaa tungettu eri kanavien kautta, on n. 6 miljardia. Takaisinmaksuprosenttia tässä lähinnä jännään. Varmaa kuitenkin on, että se palautusprosentti on paljon, paljon huonompi kuin lotossa. Ja koska asia on poliittisesti arka, se onnistutaan ryssimään totaalisesti. Poliittisista syistä.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio Vastaus kommenttiin #64

Ups, pyydän anteeksi, tunnustan etten käynyt linkkiesi takana ja oletinnuo sinun arvioiksi.

Mutta sekään ei sinällään muuta sitä tosiasiaa ettei kukaan, oli se Nomura tai kuka hyvänsä, voi tietää tuleeko tappioita ja kuinka paljon. Joskus ennustukset osuvat, joskus ei.

Itse asiassa alkuperäinen pointtini olikin juuri tuo ettei "Suomen riskit" ole sama asia kuin "Suomen tuet". Ja myöskin että jokainen meistä on puhdas spekulantti todetessaan menettäneemme X% lainojen leikkaukseen.

Tähän alijäämäasiaan toivoisin persuilta enemmän inputia. On jokseenkin huvittavaa ja ihmisiä aliarvioivaa vedota johonkin EU'hun syypäänä tähänkin ongelmaan. Keskustan Sipilä toimii paljon ansiokkaammin tässä asiassa ja tullee kasvattamaan suosiotaan. Siirtyvät äöänestäjät taas tulevat pääosin persujen joukosta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #70

Autan Kimmo Sainiota linkillä 22.5.2012 - siis yli vuoden takaa:
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2012/05/22/no...

Jan Vapaavuori ei ole tässä setissä osallistunut keskusteluun, mutta kun mm. Nomura jo yli vuosi sitten laski Suomen riskit 5,6mrd€:ksi, on merkillistä, että ministeri Vapaavuori sivuuttaa yhä tällaiset laskelmat blogissaan ja ehdottaa "siirtymistä asiaan".

Minulle hallituksen Kreikka-sitoumukset, joista seuraa esim. 5,6mrd€:n riski, on täyttä asiaa. Kyse on yli 1.000€:n lisälaskuriskista jokaiselle suomalaiselle vaarista vauvaan. Ei perheelläni ole varaa yli 4.000€:n riskeihin.
Jos 100% yrittäjistä on toista mieltä, se ei itse po riskinhallinta-asiaa muuksi muuta.

Meillä näyttää olevan yhä kovin vaikeata keskustella politiikan rehellisyydestä ja avoimuudesta. Niin oli Puolassakin 1960-luvulla, jolloin S.J. Lec kirjoitti: "Vääryys on aina oikeissa käsissä."

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio Vastaus kommenttiin #78

Kiitokset linkistä.

Minä en pidä yhtään sen enmpää riskeistä, enkä usko että kukaan muukaan niistä pitää. Meillä kaikilla on kuitenkin vastaavasti vaikeata arvioida mikä riski olisi ollut jos SIINÄ TILANTEESSA ei tuota riskiä olisi otettu. Päätöksenteossa on aina arvioitava sen hetkistä tilannetta ja toimittava sen hetkisen parhaan näkemyksen mukaisesti, vastuullisesti, vaikka joutuukin valitsemaan kahden pahan välillä.

Emme siis koskaan saa tietää olisiko Kreikan, Irlannin, Portugalin, ja mahdollisesti dominoina Espanjan, Italian, Ranskan, Belgian, Slovakian, Latvian, Liettuan ja Unkarin antaminen ajautua maksukyvyttömyyteen, aiheuttanut perheillemme tuntuvasti suurempia SUORIA MENETYKSIÄ, sen 4000€ riskin sijaan.

Mielestäni riskien minimoiminen on perusteltua ja toivon että jatkossakin pyrkimykset vastaavan kauhuskenaarion välttämiseksi jatkuvat.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #70

Reilu anteeksipyyntö & hyväksytty. Väitän, että olen yksi niistä seurattavimmista kommentoijista, vaikka eri mieltä olisikin.

Tuskin Suomen budjettivajetta kukaan on manannut EU:n viaksi. Jos jotain sellaista vikaa haluaa nähdä, se on euro ja sen aiheuttama rahapoliittisen liikkumavaran olemattomuus, sekä suuret nettomaksut. Osasyyllisiä siis sekä EU että euro ainakin ovat.

Se, että Suomella on budjettivaje ja se on iso ongelma, ei muuta sitä tosiasiaa miksikään, että Suomella on n. kuuden miljardin saatavat Kreikalta, joita ei ikinä olisi pitänyt ottaa kontollemme. Ilman EU:ta ja euroa niitä ei myöskään olisi otettu.

On Vapaavuorelta älyllisesti heikkomielistä, lähinnä "poliittisista syistä" harrastettua sössöttämistä esittää, että Kreikasta ei pitäisi puhua, kun on tämä budjettivajekin. Kreikkapositio on suunnilleen samankokoinen kuin Suomen yhden vuoden budjettivaje. Vapaavuoren esimiehelle oli syystä tai toisesta sopivampaa, että lähetettiin pankkitukea Saksaan ja Ranskaan, muodollisesti Kreikan kautta.

Ehkä Vapaavuoren kannattaisi kiinnostua maan asioista, eikä peräänkuuluttaa sitä vaihtopenkillä istujilta.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio Vastaus kommenttiin #79

Joo, yhdyn näkemykseesi että ilman EU'ta emme olisi vastaavankokoista riskiä Kreikan osalta ottaneet. Uskon että toimenpide tehtiin pahemman skenaarionvälttämiseksi ja pelkään että meitä hiukkasen vedettiin myös linssiin sikäli että tiettyjen saksalaisten ja ranskalaisten pankkien kreikkapositiot sulautettiin osaksi suuremmalle porukalle. Tosin, kuvitteellisesti ilman EU'ta, olisimme todennäköisesti jollakin osuudella joka tapauksessa mukana, hypoteettisesti kasvaneen IMF'n osuuden kautta.

Sen sijaan en pysty näkemään EU'ta millään tavoin syyllisenä budjettivajeeseemme. Emme ole osanneet sopeutua businessympäristön muutokseen. Lisäksi pienessä kansakunnassa Nokian ongelmat heijastuvat korostetusti, esim. Nokian lopetettua omien osakkeiden ostot pari-kolme vuotta sitten, pelkästään tuolla on n.2%-yksikön vaikutus alijäämään. Samalla voisi laskea myös vaikutuksen kyseisen yhtiön omistuspohjan muuttumisesta yhä suomalaisemmaksi, veikkaan laskematta vähintään yhtä suurta vaikutusta. (Nokian tuotantomuutokset, ei Saloa, ei Haukipudasta jne. +++).

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #90

JOS olettaa, että rahapolitiikalla ja suhdannekierrolla ei ole mitään vaikutuksia reaalitalouteen, niin varmasti on mahdollista nähdä asia niin, että EU:lla ja etenkin eurolla ei ole vaikutusta Suomen budjettivajeeseen.

Itse ja melkoisen moni "alan" ihminen on sitä mieltä, että vaikutusta on. Kaiken lisäksi tästä varoitettiin etukäteen asiantuntijoiden toimesta, ml. EMU-työryhmä. Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio Vastaus kommenttiin #118

En ole väittänyt että suhdannekierrolla olisi vaikutuksia reaalitalouteen. Tottakai on.

Valuutan, oma vs euro, vaikutuksia taas tulisi tutkia molemminpäin, eli euron positiiviset vaikutukset tuntuvat usein unohtuvan.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #122

Yhteisvaluutan ongelma on, että se voimistaa suhdannevaihteluita. Kun meni hyvin, meni tosi kivasti. Kun menee huonosti, menee todella huonosti. Tästä asiasta ei pitäisi enää olla mitää epäselvää.

Jollekin nakkikioskille ja miksei nyt vaikkapa Koneelle on tietenkin operationaalisella tasolla eurosta paljon hyötyjä. Ongelma vain on, että sitten kun tulee vaikeuksia, ne ovat todella isoja. Vai et kai tosissasi kuulu siihen leiriin, jonka mukaan tämä ei ole euron kriisi?

Olavi Herghen Vastaus kommenttiin #122

Mitä muita vaihtoehtoja jää jäljelle kuin työttömyys ja sisäinen devalvaatio nykyisen kaltaisessa valuuttaliitossa suhdanteita vastaan? Nämä ovat tämän yhteisen valuutan ominaisuuksia, valitettavasti.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #70

Dodii. Tässä ollaankin sitten taas käänteisesti toisella linjalla? Miksi vakuusmassaksi kelpasi 40% tappio-olettama, koska "yhtä hyvinhän se voi olla vaikka 95%"? Laskennallisesti päädyttiin tällaiseen ratkaisuun ja silloinkin pääoman osuus on vasta 30+ vuoden päässä. Melko hyvätasoista diskonttausta, jos pitkä aikavälin rahan arvon alenemista seuraa ja tänä päivänä saadaan tulokseksi 1:1 rahan arvolle sinne 30+ vuoden päähän?

Alijäämille taas tässä tilanteessa tuskin voidaan mitään. Jos julkisen sektorin hallintohimmeliä karsitaan niin silloin putoaa bkt. Kun on pakko tehdä sisäistä devalvaatiota niin sisämarkkinat kuolevat. Toisaalta sisäisen devalvaation jälkeen, kun asuntokuplamme on puhjennut ja siitä seurannut suurlama on päättynyt (vähän Kreikkamenoa muutama vuosi) niin ehkä maassa on vielä jotain infraa ja tietotaitoa jäljellä, että nettoinvestoinnit Suomeen kasvaisivat edes inauksen.

Niitä nousun aikoja odotellessa. :)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #60

Veroja korottamalla. Ei tässä voida muuta tehdä kuin leikata kansan ostovoimaa. Sisäistä devalvaatiota, kun ulkoiseen ei ole mahdollisuuksia. Antaa mennä vain.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #67

Entäs puoluetuista luopuminen. PS'lläkin on nyt loistavasti säätiöityä rahaa. Kärsijänä olisi teidän vihaamat vasemmistopuolueet

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #68

Käy. Mutta mitä sen lisäksi? Tuossahan ei ole vielä kuin murusia. Esimerkiksi kehitysmaiden sotapäälliköitä rahoitamme monin verroin tuhdimmin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #75

Älä sitten nukahda tai väitä nukahtaneesi kun puoluetuet ovat ensikerran äänestettävissä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #92

En, mutta pitää olla koko sopeutuspaketti esillä.

Jos sellaista ei saada on näpertely turhanpäiväistä. Mikäli minulla olisi äänivalta tuollaisista päätöksistä niin äänestäisin Suomelle kelluvaa omaa valuttaa.

Mauri Hyhkö Vastaus kommenttiin #68

Hyvä Sini Lappalainen. Olette käsittäneet väärin, ei suomalaisessa politiikassa vihata puolueita vaikka ne olisivatkin omasta mielestä väärässä. Jos suomalaiset kommunistit olisivat vihanneet porvareita, niin eiväthän he olisi lähteneet puolustamaan isänmaataan neuvosto-kommunisteja vastaan, vaan olisivat sanoneet porvareille, että "pitäkää tunkkinne". Sensijaan he sanoivat että "neuvostokommunistit pysykööt omassa maassaan". Eivät eduskuntapuolueetkaan voi "vihata" toisiaan, koska aina voi tulla tilanne, että joutuu tai pääsee samaan hallitukseen. Nyt eikä koskaan ole aika vihata, vaan keskustella rakentavasti yhdessä etsien ratkaisumalleja ajankohtaisiin ongelmiin. Muuten, jos et sattunut tietämään, niin Sdp ja Kokoomus olivat yksissä tuumin rakentamassa sodan jälkeistä Suomea ja ehkäisemässä neuvostoliiton valtapyrkimyksiä maassamme. http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=aseveliaksel...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #76

Persut kyllä harrastaa demarivihaa ja vihervasemmistovihaa , puhu niille.

Mauri Hyhkö Vastaus kommenttiin #93

No tuohon en osaa sanoa mitään, kun en tunne, tietääkseni, yhtään perussuomalaista, enkä heidän harvojen kirjoituksia luettuani havainnut mitään varsinaisesti vihaan viittaavaa, kylläkin joskus kovaakin kritiikkiä. On epä-älyllistä leimata ryhmä, oli se sitten mikä tahansa, kokonaisuudessaan joksikin. Edes Saksan sosialistisen työväenpuolueen kaikki kannattajat eivät vihanneet esimerkiksi juutalaisia, vaan olivat jäseniä ihan muista syistä. Naapurikateus ja vahingonilo kuuluvat suomalaiseen kansanluonteeseen mutta ei viha. Näin minä ajattelen asioista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #96

Kansanluonne on kyllä ihan meidän kaikkien muokattavissa. Älä teeskentele ettet tunne aivan käsinkosketeltavaa persunettiaktivistien levittämää punavihervihaa. Kansan kanssa sillä ei kyllä ole mitään tekemistä vaan on pesiytynyt nettiin. Tietysti on poikkeuksiakin.

Mauri Hyhkö Vastaus kommenttiin #101

En teeskentele. Täytyy varmaankin alkaa etsiä niitä käsin kosketeltavia persunettiaktivistien levittämiä punavihervihapuheita. Laita vaikka näin alkuun pari linkkiä mistä niitä voisi löytyä. Itse en ole pyörinyt sen kaltaisilla sivuilla vaan lähinnä valtamediassa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #67

Jos ostovoimaa leikataan hintoja nostamalla, kuten näkyy, se on inflaatiota.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Perussuomalaisten koko etusivun ilmoitusta eilisessä Helsingin Sanomissa on pidetty etevänä vetona. Ainakin se sai maan taas päiväksi sekaisin."

Tuo on lainattu Jan Vapaavuoren kirjoituksesta.

Se sai maan päiväksi sekaisin, vaan entäs nyt?

Minkään lehden nettiversioissa Soinin 50-tonnin mainoksesta ei puhuta sanaakaan. Jos puhutaan, pitää se hakemalla hakea, helpolla ei löydy.

Parissa lehdessä on Hetemäen ja Urpilaisen vaste Ps:n hirmukalliille probakanda-mainokselle. Kävi siis niin, että vastapuoli veti vastapalloon, ja Soini nuolee näppejään, hänen maaliinsa ammutaan täystykillä, ja aina pallo on maalissa.

Kallis mainos on siis jo nyt unohdettu, ja huomenna viimeistään sitä ei muista kukaan. Siitä ei puhuta edes PS:n omassa lehdessä. On vain tuo eilinen HS:lta ostettu juttu, ei kommentointia.
http://www.perussuomalaiset.fi/

Lauri Korhonen

Sitten tämä toinen. Kokoomuksen kelkassa demari Tyrykin nykyään? Viranko puolesta vain vai rakkausavioiliitto mielessä?

Push kii.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Näyttäisi ainakin siltä, että joidenkin henkilöiden kohdalla mainittu "sekavuus" jatkuu toista päivää.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kai minä voisin kommentoida sinunkin "sekavuudella", mutta jätän nyt kommentoimatta, koska olen vain asiassa kiinni, en henkilössä.

Saat suosituksia "omiltasi", tyydyttääkö?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #36

Jouduin käyttämään lainausmerkkejä "sekavuuden" kanssa, koska se ei ollut alunperin minun määritelmäni, enkä katso median menneen millään lailla sekaisin.

Isojen puolueiden kovista kannanotoista on yleensä aina seurannut jonkinlaista kirjoittelua, vilkastakin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minua ainakin kiinnostaa se että kun isojen pamppujen blogit ovat auki kommentonille niin niihin myös kokoonnutaan. Varmasti olisin Soininkin kommenttiosiossa, mutta Soini edustaa autoritääristä blogialustan käyttöä ja vain käyttöä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #71

No mitäs nyt taas? Välillä koko PS:llä ei ole mitään merkitystä ja nyt sitten taas yhden perussuomalaisen merkitys olisi noin suuri?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #77

Kuka on sanonut ettei PS'llä ole merkitystä. Kaikella kunnioituksella PS nettiaktivismi on vähän kuin ne saksan inflaatiosetelit, paljon sanoja jotka heikentävät toinen toisensa painoarvoa. Mutta puolue levittää Suomeen kansainvälistä oikeistopopulismiä, ja sillä on todella paljon merkitystä. Yksi keino on maksoi mitä maksoi levittää kansan keskuuteen epävarmuutta ja epäluuloisuutta. Keinona toimii mutta epäreilua ihmisiä kohtaan joilla joka tapauksessa on huolia esim toimeentulosta ja tuleviasuudesta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #112

Aika moni. Riippuu tietysti tilanteesta.

Yleensä pohja-argumenttina on se, ettei PS voi vaikuttaa mitenkään oppositiosta.

Kun sitten demarit tuulettelavat haitallisia johdannaissopimuksiaan niin ne solmittiinkin "persujen ahdistelemana"? Miten? Eihän PS ole voinut vaikuttaa niihin mitenkään?

Alexius Manfelt, hyvin asiallinen kaveri, kirjoitti minun seinälle, ettei kukaan tiedä mistään mitään. Se jos jokin luo epävarmuutta - eivät persut. Perussuomalaisten pitää minusta selventää ja tehdä johdonmukaisempi kanta euroon. Sikäli viesti on näemmä hieman sekava, koska asiaa tulkitaan kovin eri tavoin. PS ei siis ole joko a) muodostanut selkeää kantaa tai b) ei ole saanut yksiselitteisempää viestintää ajoiksi. Korjattavaa siis riittää.

Perussuomalaisena minulla on todella huoli tulevaisuudesta. Muiden kuin perussuomalaisten valitsema linja on johtanut vain yhä syvempiin ongelmiin niin täällä Suomessa kuin monin paikoin muuallakin Euroopassa. Me olemme aivan samalla polulla kuin Kreikka, mutta meidän lähtötasomme oli sen verran parempi, ettei se näy täällä vielä. Jos nykylinjaa jatketaan niin se tulee kyllä näkymään. En toivoisi sitä Suomelle, enkä suomalaisille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #125

'muiden kuin perussuomalaisten aiheuttamia ongelmia' ehkä tuo kärjistetysti sanotuna breiviikkiläinen asenne tekee teistä niin pelättyjä. Ihmiset haluavat että yhteiskuntaa rakennetaan eikä pistetä valtavaa energiaa syyttelyyn. Sosialistitkin syyttelivät mutta heillä oli joka asiaan konkreettiset parannusehdotukset. Teillä on ainoastaan repivää syyttelyä. Hesarin ilmoitus paljasti koko kansalle teidän ominaislaadun. Siinä oli kaikki, koko teidän näytelmänne. Siinä oli naisdemaripoliitikko maalitauluna, siinä oli riidanhaasto, siinä oli teidän rahat siinä oli kaikki. Kiitos. Sen vielä sanon että teitä tulee ikävä. Kaikki tämä on meissä kaikissa. Jotkut viljelevät sitä toiset viljelevät toisia pyrkimyksiä esim kulttuurin alalla. Koska olen ollut teistä niin kiinostunut ja utelias lasken itseni osittain joukkoon mutta minulla on myös portti auki kulttuuriin päin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #128

Voivoi. Kaikki me tästä kuitenkin joudumme kärsimään.

Nyt ajateltiin nostaa ruuan arvonlisäveroa. Tällaista se on. Toivottavasti kelpaa tämä eurolinja.

Jos ei asia-argumentit paina mitään, vaan ainoastaan mielikuvat, kuten teillä, niin en voi auttaa asiaa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kovasti sinäkin siitä jaksat puhua, ihan copypastenakin.

Pentti Järvi

"Kallis mainos on siis jo nyt unohdettu, ja huomenna viimeistään sitä ei muista kukaan. "

Harvapa nyt itse mainosta muistaakaan, pääasia on, että muistaa sen viestin.

Turkish Airlines´illa on hyviä mainoksia - ne muistaa, ja tietysti senkin, että palvelu pelaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Se on mainonnallisesti huomioarvoltaan sekä muiden medioiden siteeramana halvin mahdollinen kampanja kontaktihintoineen, mitä muistan. Saattaa olla, että koko aikuisväestö on lukenut tai noteerannut sen eli noin väh. 3 milj. suomalaista. Tähän kampanjan kontaktihintaan = hinta/ lukenut ihminen ei pääse edes entiset mainonnan tv-suosikit, Lahtelainen ( olut ) ja Seura-lehti. Lisäksi jälkipolemiikki, joka kestää ja kestää.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Vapaavuori kysyy: "Onko tällä oikeasti jokin suurempi merkitys Suomen kannalta?" Onko sillä siis merkitystä, että puolue pettää keskeisen vaalilupauksen? Tekstin perusteella vaikuttaa, että ainakaan Vapaavuorelle sillä ei ole.

On toki Etelään kadonneita miljardeja tärkeämpiäkin asioita, mutta kyllä kansan kuuluu saada tietää, kun valtapuolue kusee linssiin.

Harri Lahtinen

"Suomi on hämmästyttävä maa" Se menee täysin sekaisin kuin Soini kirjoittaa kommentin EU:sta hesarin kanteen, se menee täysin sekaisin kuin Putinin nimi on aivan oikeutetusti poliisin "rikosrekisterissä", kaikki kilpailevat (joille asia ei edes kuulu) pyytelemässä anteeksi ja Venäläiset nauraa, se menee täysin sekaisisin (myös hesari) kuin yksi idioottoi uhkaa "puhelimessa" raiskata "suomenruotsalaisen" joka on oikeasti juuriltaan täysin suomenkielinen, mutta ei ole mennyt sekaisin kuin esim. virkamiehet ovat vuosia saaneet tappouhkauksia, myös somalit ja perussuomalaiset, Suomi on todella hämmästyttävä maa.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Perussuomalaisten eilinen veto näyttää hermostuttaneen kunnolla ei vain demareita vaan kokoomuksenkin. Se osoittaa iolmoituksen olleen oikeassa. Demarit heittivät kehiin rautanyrkki-Backmanin, kokoomus oman nyrkkinsä Vapaavuoren. Nyt nämä veijarit sitten pyrkivät kuittaamaan tilannetta esittämällä muka-painavaa isänmaallista viestiä - täysin asian vierestä.

Voi voi pojat, siirtykää jo vähitellen tähän päivään ja sen edellyttämään avoimuuden toimintaympäristöön. Takana ovat ajat, jolloin te poliittiset toimijat saatoitte vapaasti kähmiä keskenänne ja sumuttaa kansalaisia, mutta internet on muuttanut tiedonkulun radikaalisti. Mitä enemmän salailette päätöksiänne ja tekemisiänne, sitä enemmän annatte valtaa mitä villeimmille spekulaatioille sosiaalisessa mediassa. Ei ihme, että kokoomuksen ja demareiden kannatus on laskenut voimakkaasti. Ette voi syyttää muita kuin itseänne. Minkä taakseen jättää sen edestään löytää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Asia voisi olla vaikka jonkun kaavailema ruoan alvin nostaminen 22 prosenttiin. Siinäpä panostus kasvuun ja kilpailukykyyn!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomalainen eläkeläinen saattaa muistaa hallituksen lähinnä siitä, että kauppaan mennessään broilerinsuikalepakkaus maksoi vuosi sitten 2,35€, mutta tänään 3,19€. Hinta nousi vuodessa n. 36%.

Valtio velkaantunee v. 2013 lisää n. 8-10mrd€, vaikka Katainen sanoi sopetustoimien eli säästöjen ja leikkausten olleen noin 5,5mrd€:n luokkaa. Mitä konkreettista "asiaan menoa" ministeri Jan Vapaavuori esittää? Ei mitään.

Edellä todettiin, että arvioidut Kreikka-riskimme ovat n. 5,6 mrd€ eli sopeutusutoimien luokkaa. Miksi sitten pääministeri, hallitus tai Vapaavuori eivät ota sitä esille yhtä lailla kuin ns. sopetutustoimia?

Mennäänkö siis asiaan ja konkretiaan, vai jatketaan viivyttelyä - jota 100% yrittäjistä kuulemma kannattaa - hamaan Saksan vaaleihin asti?

Käyttäjän AkiRoivainen kuva
Aki Roivainen

Työpaikkoja on syönyt ainoastaa hallituksen yli-innokas holohouspolitiikka, joka on vienyt jo nyt kymmeniätuhansia työpaikkoja palvelualoilta ja sama rundi jatkuu terveyden nimissä. Hassua, että toisella kädellä hallitus toitottaa, että eläkeestä nautitaan yhä pidempään ja se on ongelma, kun toisella kädellä se varmistaa, että näin varmasti tapahtuu huolellisella paheisiin puuttumisella. Ja samalla tehdään Suomesta tuhottoman kallis maa matkailu elinkeinolle, monille eri palvelualoille, joka sektorina on suomalaisia eniten työllistävä ala. Tyrkätäänkö tässä Suomea väkisin liittovaltiota kohti kurjistamalla oman maamme olot niin huonoiksi, että tuntuu liittovaltio systeemi enää ainoalta mahdollisuudelta selvitä, ihan tavallisesta kadun tallaajasta lähtien. Vai onko tässä tarkoitus tukea Viron taloutta ja Venäjän harmaa talosu sektoria ohjaamalla ostovoima sinne? Sääli, että kumpikin tapaus aiheuttaa sen, että tuonne sosiaalisektorille kuuluvat rahat valuvat sitten tuonne Viroon ja Venäjälle ja me oikeasti saamme ainoastaan näiden paheiden haittavaikutukset tänne kotimaahamme. Ja jos THL on sitä mieltä, että tämä 5% alkoholin kulutuksen lasku on jollain tavalla todenperäistä, että se ei ole siirtynyt muista maista tuotujen alkoholien määrään niin ainakin toinen tilasto on tästä seuraksena kasvanut, nimittäin huumausaineiden käyttö ja niiden aiheuttamat rikokset. Kumpi on siis parempi malli? Paluu malliin jossa suomalainen kuluttaa kotimaisia palveluita ja kotimaista alkoholia, joista haittaverot, ALV:t ja kaikki mitä on niihin keksittyäkään tiliytyy tänne meidän maahan, Sote järjestelmä saa haittaveroista saatuja varoja taas enemmän, suomalaisilla on reilusti enemmän töitä ja kun kaikki ei maksa maltaita niin ehkä käytettäisiin taas noita laillisia päihteitä enemmän.

Jussi Rautakorpi

Nyt uskotte meijän hallituksen selitykset tai vedän teitä kaikkia pataan.
T: Vapaavuori

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Oy Suomi ab???. Milloin tämä on tapahtunut?.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Hyvä kysymys: "Tyrkätäänkö tässä Suomea väkisin liittovaltiota kohti"? Siltä tuntuu eli toivon teidän viisaiden aukaisevan tämän asian auki.
Mitä hyötyä siitä on Suomelle? Jos on haluan sen tietää!
Tuntuu oudolta kun hallituksessa kokoomus ja SDP junailevat omia "fantastisia" juttujaan ja muut puolueet sensijaan käyttävät aikansa nippeliasioihin kuten homoavioliittoihin ja turkistarhauskieltoinhin.
Kyllä pienpuolueidenkin siellä hallituksessa olisi syytä käyttää valtaansa eikä tyytyä vain heille myönnettyjen asioiden ajamiseen!

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Eihän ko. megailmoitus tuonut esiin mitään sellaista, mitä ei jo tiedettäisi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Eihän ko. megailmoitus tuonut esiin mitään sellaista, mitä ei jo tiedettäisi"

Se vain pakotti Jutan sitoutumaan: koska vakuuksia ei saada, mikäli Suomi myöntyy vapaaehtoiseen velkasaneeraukseen, Suomen on jatkossa otettava kova linja ...

Käyttäjän Johannes21 kuva
Esko Mahlberg

Vapaavuori väistelee asiaa. Verotushyödyn ansiosta yritykset nyt kilvan irtisanovat työntekijöitä. Kokoomus ja EK saivat mitä halusivat. Vakuuksia ei kuitenkaan Kreikka-lainalla ole minkäänlaisia. Sen on Taloussanomat jo todennut ennen Soinia. Miksi syyttää Soinia sillä hän puhuu totta. Lukekaa Taloussanomien palstoilta täsmälleen samat uutiset. He penkoivat nimenomaan Vakuuskirjat oikeuden kautta esiin. Hyvät ihmiset lukekaa joskus em. lehden palstoja, ne ovat ilmaisia ja antavat oikeaa tietoa.
Vapaavuori kääntää asian nurin, nyt on asiat huonosti, on toden totta. Mikä näille kokoomuspelleille riittää? Aivan pohjaton rahanansainta vaan työläisten selkänahasta. Näitä kokoomuspellejä on Kataisen ja Vapaavuoren lisäksi aivan liikaa päättämässä maallemme tärkeistä asioista. Onneksi heidän valtakautensa alkaa olla lopussa ja kansa tietää nyt miten heitä on näiden pelleilijöiden taholta petetty.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Jotain taitaa olla pielessä, koska Suomi rankataan jatkuvasti yritystoiminnan kannalta yhdeksi maailman kilpailukykyisimmistä maista. Eikä tänne taida olla tulossa mitään äkkiryntäystä.

Voisiko olla mahdollista, että Suomesta tehtäisiin Pohjolan isoin veroparatiisi? Jotenkin tuntuu siltä, että vain erilaiset virtuaaliset vedätykset voivat luoda kasvua. Ainakin lukujen valossa.

Yksi mielenkiintoinen asia olisi saada julkisuuteen mahdollisimman paikkansa pitävä katsaus omasta EU-lähihistoriastamme.

Mitä kaikkea on jo sovittu? Ja kenen antamilla mandaateilla sekä kenen niin sanotulla pelikirjalla Suomessa toimitaan.

Luottamukseenhan kaikki ihmiselollinen toiminta lopulta perustuu.

"Valtiopetoksesta - suomalaisesta salaamisesta ja huijaamisesta
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/

Kuvani alla olevat oranssit linkit Perustuslain EU-mukautus eli törkeä valtiopetos, Vaalipetos A-4:llä ja Nettikirja tutustuttavat lukijan esille nostamiini vaiettuihin ja salattuihin asioihin, taustoihin, jotka liittyvät yllä olevaan otsikkoon.

Linkkiin Kuntauudistus olen koonnut EY:n aluepoliittista historiaa vuodesta 1975 alkaen.

Kuinka ollakaan kuntauudistukseen liittyvissä tutkimuksissa tuli vastaan tieto, ettei euro-kriisimaiden tukeminen talous- ja rahaliittoa varten olekaan vain viime vuosien asia.

Esille nostamani asiat eivät ole EU-kriittisiä. Ne koskettavat jokaista Suomen kansalaista.

Perustuslain EU-mukautus eli törkeä valtiopetos, Lähihistorian tutkimus ja Vaalipetos A-4:llä liitedokumentteineen kyseenalaistavat Suomen EU-jäsenyyden.

Valtiojohdon ja valtionhallinnon salaamiset ja huijaamiset eivät kuulu demokratiaan."

Olli Polli

Minun tekisi mieli kysyä herralta ministeriltä, siis ihan aikuisen oikeesti: Mitä ulosynnytintä höriset.

Tulin tuossa vajaa kaksi vuotta sitten tähän onnettomaan EU-periferiaan tekemään niitä työpaikkoja! Jonkun 1000€ (6000 Fim) 1996 lähtiessäni ulkomaille töihin roikkumaan jääneen velan takia kaitsemanne virkamiehet ovat tehneet elämäni mahdottomaksi työllistämisestä puhumattakaan...

Herran jeesustelu puristaa otsaa samalla, kuin ylimielisien virkamiestenne toiminta yritykseni (ilman valtiontukia) perustuksien nakertaminen.

Alkaa olla kurkku täynnä tätä Soviet Finlandia, jossa virkamies on aina oikeassa, vaikka laki sanoo muuta.

Terveisin Kreikka "takuutuksienne" vähentämiseen orientoitunut pian ex-yrittäjä

Hämis

ulf fallenius

Suomi oy ab ei todellakaan voi hyvin ja kaikki ei todellakaan johdu Eu.sta tai eurosta vaan meillä on kyllä ihan omia ongelmia miksi vienti esimerkiksi ei vedä.Suomi tarvii suuria rakenteellisia muutoksia mihin ei tunnu hallituksella olevan haluja eikä voimia tehdä ja ne muutokset on tehty jo meidän hyvinvointi naapurimaissa aikoja sitten.Mutta sitten noista vakuuksista niin olen varma että se keskustellu ei loppu vuosiin ,koska niin monta vaihetta tullaan siitä keksinnöstä vielä kokemaan.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ei kannata lähteä liikaa uhittelemaan ja sahaamaan oksaa altaan.

Vakuudet toki ovat tuubaa ja me kaikki tiedämme sen, mutta se on oleellinen osa demareiden vaalilupausten bluffia.

Sitä, jolla myös kokoomus välttyi pakolta nöyrtyä perussuomalaisten eurolinjaan - viime kädessä sitä, jolla kokoomus yleensä on hallituksessa.

Käyttäjän VeliMiinala kuva
Veli Miinala

Sipilä on saanut kepulaiset palautumaan takaisin puolueeseen ja sosi-
alidemokraatit olivat myös hienoisessa nousussa siksi Soini keksi nyt
tämän kiistan vakuuksista.Korkman sanoi tänään että Soinin väitteet
ovat tuulesta temmatut vailla minkäänlaista todenperäisyyttä.On Timol-
la pokkaa väittää olemattomia kun hän ei ole lukenutkaan sopimusta,
niinhän kertoi tiedoitusvälineille.Kyllä Timon pitäisi nyt heittää
tyhjänpäiväiset höpinät pois ja keskittyä omaan jaksamiseen on kunto
vähän rapistunut ja kiloja kertynyt hänen pitäisi ottaa mallia Katai-
sesta ja Stubista ja toisi varmaankin uusia äänestäjiä paremmin kuin
turha jankkaaminen.

markku palonen

Mikä vakuus ? Jos Suomi antaa Kreikalle 10000 euroa ja saa takaisin 4000 euroa.Loput 6000 euroa saadaan takaisin 30 vuoden perästä 10000 tuhantena euroina .Jolloin sen arvo on 20 euroa tai mitä se voisi olla,ei ainakaan enemmän kuin mitä ???

Minä otan koska tahansa saman lainan itselleni ja vaikka kaikiltam ketä sitä kannattaaa.Sukuni maksaa sitten 30 vuoden perästä takaisin.

ulf fallenius

En ole nähnyt Korkmannin lausuntoa vakuus asiasta mutta olen pitänyt häntä viisana miehenä niin tuskin hänkään väittää että mitään varmaa vakuutta olisi olemassa.Kyllä sopimus nyt vaan on sellaista diiba daabaa että tuomioistuin sen loppupelissä päättää mitä voi saada Suomen euroja koko höskästä.Luultavasti nolla puolelle mennään kun sivukulut huomiodaan.

Toimituksen poiminnat