Jan Vapaavuori

Jos liberaalia demokratiaa ei puolusteta nyt, niin koska sitten?

Suomessa puolueet ovat perinteisesti olleet  pragmaattisempia (tai vallankipeämpiä) kuin maailmalla keskimäärin. Täällä käytännössä kaikki ovat mahtuneet kaikkien kanssa samaan hallitukseen. Kokoomukselle on kelvannut vasemmistoliitto ja vasemmistoliitolle on kelvannut kokoomus.

Tästä joustavuudesta on varmasti ollut etunsa. Etunsa toki on myös hieman periaatteellisemmallakin linjalla. Olen useaan otteeseen kiinnittänyt huomiota ruotsalaisen politiikanteon erilaisuuteen (esim. kirjassani Puoliholtiton Suomi).

Moni on – ihan oikein – todennut suomalaisten populistien olevan aika viattomia verrattuna muihin eurooppalaisiin vastinliikkeisiinsä. Näin varmaan on. Tai ainakin oli.

Demokratiassa ja oikeusvaltiossa on arvoja, jotka eivät ole jokapäiväisiä neuvottelukysymyksiä. Arvoja, joita ei välttämättä tarvitse kirjata mihinkään. Hiljaisia pelisääntöjä, jotka kuuluvat erottamattomasti osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Asioita, jotka löytää pohtimalla  ihmisyyttä ja oikeutta olla yhteisön jäsen, ei tutkimalla hallitusohjelmia tai perustuslakia.

Valta-asetelmat tulevat ja menevät, samoin niihin liittyvät taktiset kuviot. Arvot ovat pysyvämpiä.

Suomi juhlii tänä vuonna 100-vuotiasta itsenäisyyttään. Konsensuksella ja erilaiset rajat ylittäneellä ennakkoluulottomalla yhteistyöllä on ansionsa kansallisessa sankaritarinassamme. Mutta niin on länsimaisten arvojen tinkimättömällä puolustamisellakin.

Maailmalla tapahtuu näinä aikoina kaikenlaista. Siksi liberaalia demokratiaa ja valistunutta länsimaista ihmiskäsitystä pitää puolustaa juuri nyt. Ellei nyt, niin koska sitten?

Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei. Vastuullisen päättäjän tehtävä on kuitenkin suunnitella arvolähtöistenkin ratkaisujen jatkoaskeleet tavalla, joka minimoi turhan kaaoksen.

Kokoomus ei perussuomalaisten eilisten valintojen jälkeen voi jatkaa samassa hallituksessa heidän kanssaan.

Ihmisarvon ja vähemmistöjen puolustamisen, suvaitsevaisuuden ja sydämen sivistyksen arvot on kirjoitettu niin syvälle Kokoomuksen ytimeen, että emme voi olla samassa hallituksessa näitä arvoja kyseenalaistavien tai jopa suorastaan vastakkaisia arvoja ajavien tahojen kanssa.

Isänmaan asioita pitää kuitenkin pystyä hoitamaan järjestäytyneesti mahdollisimman pienten katkosten ja sujuvuuden siirtymien kautta.

Artikkeli Jos liberaalia demokratiaa ei puolusteta nyt, niin koska sitten? julkaistiin ensimmäisen kerran Jan Vapaavuori.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (115 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pragmaattista on ymmärtää että persut potkaisemalla oppositioon mahdollistaa teille(kin) ikävän suuret mahdollisuudet sille että persut ovat jatkossa Kokoomusta suurempi puolue. Jos ei tuokaan haittaa, koska jotkut arvot, niin siittä vaan. Turha sanoa jälkikäteen ettei varoitettu. Soiniakin kyllä varoiteltiin, muttei Soinia tietenkään kiinnostanut koska hän "tiesi paremmin".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän se haittaa niin kauan kuin jokainen puolue boikotoi persujen kanssa tehtävää yhteistyötä. Olkoon sitten kuinka suuri tahansa - kunhan niillä on alle sata paikkaa ...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pah, olet täysin väärässä. Muut puolueet eivät voi antaa ulkopuolelle laitettavan puolueen kasvaa älyttömästi tai tulee paljon ongelmia... helpoiten onnistuu, jos ei alun alkaenkaan laiteta ulkopuolelle, jolloin joutuvat paikkaan, missä pitäisi tehdäkin jotain. Ruotsissakin ruotsidemokraatit voi olla kohta suurin puolue ja turha kuvitella ettei sen kasvun pelko vaikuta muihin. Eristäminen ei toimi sielläkään. Ei tarvita yli 50% vaikuttaakseen hallitukseen. Paljon paljon vähempikin riittää ja hallituspuolueet joutuvat ottamaan huomioon tai kärsivät seurauksista. Ulkopuolelle eristäminen on purkkaratkaisu, joka ei pitkän päälle toimi.

Ei tuota ole vaikea ymmärtää monestakin syystä. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi Tanskan persu-variaatio eli Tanskan Kansanpuolue (ajaa muuten pitkälti samanlaisia teesejä kuin ns. "halla-aholaiset").
https://yle.fi/uutiset/3-8475827
http://www.norden.org/fi/analys-norden/teemat/maah...

"Maahanmuuttajavastainen Tanskan Kansanpuolue on vaikuttanut voimakkaasti keskustaoikeistolaisten hallitusten maahanmuuttopolitiikkaan, vaikka ei istukaan hallituksessa. Puolue on Tanskan toiseksi suurin."

Tanskassa muiden on ollut pakko ottaa huomioon Tanskan Kansanpuolue vaikka ei hallitukseen ole ollutkaan pääsyä. Koska ilman huomioon ottoa kannatus olisi todennäköisesti vain kasvanut lisää ja samoin ongelmat muille puolueille.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #14

Tanska poikkeaa Suomesta siinä, että siellä eivät vähemmistöhallitukset ole mitenkään tavattomia. Tämä antaa oppositiolle kaikenlaisia kaupankäyntimahdollisuuksia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Puolustetaanko liberaalia demokratiaa boikotoimalla demokraattista puoluetta. Jos boikotoidaan ja eristetään merkittävää kansalaisten ääntä käyttävää liikettä on demokratia jo menetetty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Demokratiassa ja oikeusvaltiossa on arvoja, jotka eivät ole jokapäiväisiä neuvottelukysymyksiä"

Niinkuin EU jota ei saa kritisoida. Liittovaltio syötetään kansalle vaikka väkisin, mitkään kansanäänestykset eivät tule kyseeseen. EU ei ole neuvottelukysymys.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Mulle keskeisin arvo on toisen ihmisen fyysisen koskemattomuuden kunnioittaminen.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Miksi Halla-ahoa pitää demonisoida? Mitä sillä voitetaan? Uskotaanko että Halla-aholaiset maltillistuvat kun muut sulkevat mestarin leikistä ulos?

Jos tätä ruotsalaisten taktiikkaa levitetään ympäriinsä, pian ollaan siinä tilanteessa että joku Lepeni tai Hallis jossakin maassa saa puolueelleen yksinkertaisen enemmistön. Sitten on aivan sama millaista sydämen sivistystä oppositio kokee itsellään olevan.

Demokratiaan kuuluu että kansa päättää pelaajat ja niillä mennään. Pelaajat eivät rupea kiukuttelemaan pelikavereistaan. Jos tämä disturbanssi ei poliitikoille sovi, ruvetkaa toki rakentamaan järjestelmää jossa kansa ei päätä pelaajia.

Halla-ahon tapauksessa ei kuitenkaan ole kyse mistään hirviöstä, vaan ilmeisesti ihan fiksusta ihmisestä joka näkee yhden poliittisen kysymyksen hyvin eri tavalla kuin moni muu.

Tämä ihan näin Vapaavuorta edellisissä vaaleissa äänestäneenä. Kyllä minäkin toivon että sydämen sijaan tässäkin kysymyksessä, eli laajasti maahanmuutossa, ruvetaan käyttämään järkeä. Sydänlihaksen tehtävä on vain pumpata fluidia putkeen, päätöksenteossa se on yhtä hyödyllinen kuin ratakiskonpätkä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Miten Suomen pitäisi vielä kiristää maahanmuuttopolitiikkaa?

Tämä on hiukan epäselvää, kun aina Suomen linjaa haukutaan, mikä on pitkälti sama kuin muissa EU-maissa, Unkaria ja Puolaa, nyt en laske mihinkään sivistyneeseen kategoriaan. :)

Suomessahan turvapaikan saa, jos sille on aihetta, ne ketkä eivät ansaitse, sitä eivät saa. Sitten valitetaan oikeuteen ja korkeimman oikeuden päätösten jälkeen asia on selvä.

Miten siis vielä tätä prosessia tiukennataan, koska käsittääkseni suuret linjat ovat tasapainossa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Lähinnä kaipaisin kvantitatiivista arviota turvapaikanhakijan riskistä kuolla kotimaassaan ilman turvapaikan myöntämistä. Tällöin turvapaikkakäytännön vaikuttavuus voitaisiin arvioida nykyistä paremmin.

Esimerkiksi jos riski kuolla Afganistanissa arvioitaisiin olevan vaikka 1% (eli satakertainen koko väestöön nähden), tällöin turvapaikan kai voisi sitten myöntää. Edelleen siinä yhden pelastetun ihmishengen hinnaksi tulisi miljoonia euroja per vuosi, joka olisi muuallekin sovellettuna kestämätöntä.

Toisin sanoen maasta tehtävää riskiarviota pitäisi muuttaa niin että promillen kymmenesosien riski kuolla väkivaltaisesti (kuten Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa tällä hetkellä) tulkittaisiin äärimmäisen turvalliseksi.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Ylen haastattelussa Halla-aho sanoi muutamia kohtia maahanmuuttokriteereistä, jotka olivat löysemmät kuin muissa pohjoismaissa. Kuuntelin autolla ajaessa, mutta en enää muista tarkasti.

Näköjään tälläisistä asiallisista asioista ei tehdä sitten nettisivuille juttua, vaan keskitytään meuhkaamaan teutraalisesti. Olisin tarkistanut, kun en muista.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

petteri ritala: -"Unkaria ja Puolaa, nyt en laske mihinkään sivistyneeseen kategoriaan. :)"

Melkoisen suvaitsematon, ylimielinen ja sivistymätön kommentti, jota ei hymiö paljoa paranna. Minä asuin Puolassa puoli vuotta, ja ihan sivistynyttä siellä vaikutti olevan. Monissa asioissa sivistyneempää kuin Suomessa. Mainitaan nyt vaikka anekdoottina se, kun menin siellä ensimmäistä kertaa kuntosalille. Jokainen treenaaja moikkasi minua, ja osa kävi jopa kättelemässä. Siis minulle täysin tuntemattomat ihmiset, joilla nyt vain sattui olemaan sama harrastus. Tuli oikein mukava ja tervetullut fiilis. Ja minähän olin siis maahanmuuttaja, joka taatusti kävi selväksi jokaiselle heti, kun suuni aukaisin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Unkari ja Puola sivistymättömiä valtioita??? Häh? Kehottaisin kertaamaan historian oppikirjan.

Kun vierailee Budapestissa, niin kaupungin arkkitehtuurista jo huomaa, missä Euroopan sivistyksen keskus on ollut silloin, kun meillä oli vain suo ja kuokka.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #42

Unkari ja Puola eivät halua haittamaahanmuuttoa ja Brysselin käskytyksiä, ovat siis sivistymättömiä. Suomi on EU:ssa Saksan puudeli jolla ei ole mitään omia ajatuksia tai tahtoa.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #51

Näin on,ja Vapaavuori puolueineen haluaa tietysti päästä taluttamaan tätä puudelia.. EUn liittovaltioon.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #42

Ottamatta sen enempää kantaa puolalaisten ja unkarilaisten sivistyneisyyteen on kuitenkin aiheellista muistuttaa, että siitä mikä oli näissä maissa tilanne 100 tai 200 -vuotta sitten ei voi vetää johtopäätöksiä siihen mikä tilanne on nyt. Kaikenlaisia muutoksia on ehtinyt tapahtua, Suomessa kulttuuri ja oppineisuus on herännyt kukkaan, mainituissa maissa on taas jouduttu milloin saksalaisten ja milloin kommunistien rautasaappaiden alle.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #53

Arabimaissakin oli muinoin korkea sivistys. Mites nykyään?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #53

Joo, näille entisille itäblokin maille ottaa koville oppia lehdistönvapautta ja muita läntisiä arvoja.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Myös yksilöihin kohdistuvia arvoja on syytä korostaa, kuten:

- oikeus koskemattomuuteen väkivaltaan taipuvaisen henkilön taholta

- oikeus koskemattomuuteen rattijuopumukseen taipuvaisen henkilön taholta

- oikeus myös omaisuuden koskemattomuuteen varkauteen taipuvaisen henkilön taholta

Arvoista on helppo puhua. Teot ovat paljon merkittävämpiä kuin sanat.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Hämmästyttävää kenet Kokoomus on laittanut puhumaan "arvoista". Paraskin puhuja.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kohta varmaan Katainen tulee puhumaan politiikan arvoista ja niiden puhtaudesta. Siinä vasta ajattelemisen aihetta. Demokratia on kokoomuksessa aina ollut vain nimikirjoituksen väärentämisen kokoinen asia ?

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kyllä on lapsellista ja kostonhimoista tarinaa.
Mä olen miettinyt että olisiko persujen diktatuurissa muita rangIstuksia kuin mestaus ja tervahöyhen käsittely?
Varmaan harmitti kun edellinen oikeusmisteri ei saanut kannattamaansa kuolemantuomiota voimaan.

Puolueen kannattajillahan kyllä piisaa oikeussalikokemusta toisin leivättömän pöydän puolelta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kokoomus ei perussuomalaisten eilisten valintojen jälkeen voi jatkaa samassa hallituksessa heidän kanssaan."

Herra pormestari, puhutteko omalla vai puolueeen virallisella suulla mandaatin kera?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Uskoisin, että meitä Vapaavuoren lailla ajattelevia kokoomuslaisia on aika paljon. Hieno blogi, ryhdikästä tekstiä.

Niko Sillanpää

Puolueen mandaatilla tietenkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Uskoisin että Kokoomus haluaa ajaa tässä kysymyksessä vähintään kaksilla rattailla, jotteivät äänestäjät katoa. Kokoomusta äänestävät voivat sitten identifioida itsensä kumpaan tahansa kokoomuslaiseen ajattelutapaan, mutta äänestävät silti Kokoomusta kuten hyvä on ;) Hauskaa pelailua. Epäilen että hallitus jatkaa tämän vuoden ellei tilanne eskaloidu.

Kommentoiko Vapaavuori ikinä tänne? Vai onko tämä samantapainen kuin Väyrysen homma eli tänne ilmestyy teksti ja se siitä...

Jari Ikonen

Jos HERRA Vapaavuorella on näköjään mahdollisuus valita ketkä kulloinkin hallituksessa ovat niin sitten hajottakoon hallituksen. Pormestarin virkaan kai kuuluu hoidella Helsingin asoita ja maan asioista päättää edelleen mm. eduskunta, presidentti ja hallitus. Puolueenakaan kokoomus ei yksin mistään päätä. No jos henkilöltä, jolla on sakkotuomio ja sakotkin maksettu, voidaan evätä loppuiäkseen kaikki asiat niin sitten kait pitäisi yli puolet eduskunnasta erottaa kun luuliisin että vähintään parkki tai ylinopeussakkoja on rekisterissä. Tietysti jos Vapaavuori kumppaneineen haluaa noudattaa jotain muuta hallitusohjelmaa niin fine, hallintarekisterinne ehditte saada mutta SOTEn valinnanvapaushaihattelu menee kivelle. ANTI PALAA VAAN MR. VAPAAVUORI, CHOICE IS YOURS

Niko Sillanpää

Eli Kokoomuksen äänestäjälle on tästä lähin lähinnä nyanssi, äänestääkö vasemmistoliittoa vai kokoomusta. Hyvä tietää. Liberaali demokratia ei ole tässä edes uhattuna. Älkää viitsikö käyttää isosanoja turhaan, ne kärsivät sellaisesta harhaanjohtavasta käytöstä inflaatiota.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Suoraselkäinen veto Jan Vapaavuorelta, vaikka on ilmeistä, että hänen on kiittäminen myös joitakin loikkari perussuomalaisia muhkeasta äänipotistaan viime kevään kuntavaaleissa. Edellinen väitteeni johtuu siitä, että Vapaavuoren näyttävin vaaliteema oli ns. islamisaation esilläpito ja suurmoskeijan vastustaminen Helsinkiin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mua mietityttää mitkä puolueet voisivat tehdä Perussuomaisten kanssa yhteistyötä tai yhteistä politiikkaa?

Lisäksi kiinnostaa tietää paljonkon ero EU:ta tulisi maksamaan, entä paluu markkaan. Mitä se tarkottaisi tavalliselle ihmiselle?

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238321...

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ovatko markkaan paluu tai ero EU:sta hallitusohjelmassa. Jos eivät ole, niin niillä on turha spekuloida.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Se ei ole turhaa. Jos persut sitä ajaa, voiko kansa luottaa siihen, että tekevät hyödyllistä Eu politiikkaa Suomen puolesta. Vai jarruttavatko asioita yms.

He eivät ole tavallisen kansan asialla. Lähinnä ajavat pienenpiirin etuja. Työläinen tai työtön ei merkitse mitään. Halla-ahohan haluaa rajoittaa sosiaaliturvaa myös kantasuomalaisilta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #30

"Jos persut sitä ajaa, voiko kansa luottaa siihen, että tekevät hyödyllistä Eu politiikkaa Suomen puolesta"

Väitätkö että kokoomus, sdp ja keskusta ovat tehneet Suomea hyödyttävää EU-politiikkaa. Hyödyttikö Suomea kun maksoimme Saksan Kreikkalainat?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sehän on näppärä tuollainen liberaali demokratia, kun ei tarvitse äänestyksiä järjestää tai ainakaan välittää äänestystuloksesta. Säästyy aikaa ja vaivaa.
Tavallisessa demokratiassa on jatkuvasti hirvittävää säätöä ja pahimmillaan joku voi äänestää väärin, mikä on minustakin aivan sietämätöntä.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Täytyy sanoa että nyt on vahvaa suorittamista. Tällaisten ulostulojen takia voisin harkita persulaisuutta ihan vain piruillessani.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Kuulostaa todella falskilta, kun kokoomuslainen puhuu isänmaasta.
Massiivisen kehitysmaamaahanmuuton tukeminen on nopein tapa muuttaa Suomi kehitysmaaksi, jolla ei ole enää mitään tekemistä perinteisen Suomen ja suomalaisuuden kanssa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Yhtä falskia on puhua soten valinnanvapaudesta joko johtaa siihen, että kv. veronkieräjäfirmat imuroivat veroeurot verottajalta piiloon.

En pidä tästä kehityksestä ollenkaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No persuilla ja Halla-aholla on mahdollisuus kertoa maanantaina etteivät hyväksy näitä asioita. Katsotaan sitten miten maa makaa. Siitä vaan reilusti vastustamaan hallitusohjelmaa.

Petteri Hiienkoski

Käsittääkseni klassista liberaalia demokratiaa puolustavat juuri ne, jotka kokevat sen ja siihen kuuluvien perusoikeuksien, etenkin sanan- ja mielipiteenvapauden, olevan uhattuina vääristyneen ns. suvaitsevaisuusideologian taholta.

Vallalla oleva kiihkoilu poliittisen korrektiuden takia ilmenee mielipidevainona, sensuurina ja itsesensuurina. Tilanne on edennyt suomettuneisuuden ajan synkimpien vuosien tasolle, ellei ole pahempikin. Valtamedian toimesta harjoitettava totalitarismi työyhteisötasolle ulottuvine mielipidevainoineen on todellisuutta tämän päivän Suomessa 2017!

Demokratia ei tietenkään voi toimia tarkoituksensa mukaisesti tällaisissa oloissa. Toiveet länsimaisen demokratian toimivuuden palauttamiseksi, eivät kohdistu tämän-päivän kokoomukseen, joka valitettavasti on osaltaan murentamassa sitä perustaa, jota menneet polvet ovat puolustaneet. Jopa asein vv. 1918 ja 1939.

Toiveet muutoksesta kohdistuvat ennen muuta perussuomalaisten vastavalittuun johtoon, etenkin Jussi Halla-ahoon, jolla on myös henkilökohtaista kokemusta siitä miten pitkälle perusoikeuksien polkeminen on Suomessa viety.

Mielestäni kukaan aito liberaali ja aito demokraatti ei voi suhtautua välipitämättömästi siihen, miten liberaaleja ja demokraattisia perusoikeuksia lain ja oikeuden varjolla poljetaan.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Helsingin kokoomuslaisen pormestarin käsitys demokratiasta. Säälittävää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö kokoomuksella ole mielestäsi oikeutta päättää kenen kanssa on hallituksessa?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kokoomuksella on paha paikka. Pakko ajaa useilla rattailla.

Toisaalta heidän pitää jatkuvasti taistella sitä mahdollisuutta vastaan, että vihreisiin vuotaa lisää cityliberaaleja (erityisesti naisia). Toisaalta sitten persuihin koti/uskonto/isänmaa-osastoa eli sitä porukkaa joka äänestää vaikkapa kansanedustaja Rydmania.

Ja sitten pitäisi vielä miellyttää myös elinkeinoelämän rahavaltaa jolle jotkut rasistipallot eivät merkitse mitään.

(kokoomus on johtava mielikuvapuolue. Sen voitot on perustuneet "työväenpuolue" imagoon ja "5 000 000 vihreän eri sävyä" vihreään imagoon sen perinteisen kypäräpapin kaverina.)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Luulenpa että naiset eivät hevillä unohda mitä Halla-aho heistä kirjoitti: ”Kollektiivisessa närkästyksessäni huomaan välillä, että minun on vaikea tuntea aitoa sympatiaa näiden rikosten uhreja kohtaan. Tunnen houkutusta ajatella, että naiset saavat sitä, mitä pyytävät. Yritän kuitenkin olla ajattelematta näin. Koska kaikki naiset eivät ole sellaisia kuin Virtanen, Biaudet ja Filatov. Raiskaukset tulevat joka tapauksessa lisääntymään. Koska näin ollen yhä useampi nainen tulee joka tapauksessa raiskatuksi, toivon hartaasti, että uhrinsa sattumanvaraisesti valitsevien saalistajien kynsiin jäisivät oikeat naisihmiset. Vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä. Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan.” (Jussi Halla-Aho 20.12.2006 Scripta)

Jos kokoomus jatkaa hallitusyhteistyötä tällaisen linjanvetäjän kanssa, taitaa tosiaan moni nainen loikata kokoomuksesta vihreisiin. Ja muutama mieskin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

En kiistä etteikö tuo lainaus näyttäisi pahalta ja olisi todella tyly. Tosin olen oppinut olemaan elämän suhteen myös sikäli nöyrä, että kymmenessä vuodessa ihminen muuttuu väkisin. Yleensä särmät hiotuu.

Olisi kovin surullista jos maailma olisi sellainen, että kerran sanotut, kirjoitetut tai tehdyt asiat piinaisivat hautaan asti. Siksi annan auliisti Vapaavuorellekin anteeksi 17v tekemänsä 14v pojan pahoinpitelyn, osallisuuden varkauteen ja paljon myöhemmin tehdyn rattijuoppoudenkin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

Niin, sehän tässä on että tuota kirjoittaessaan Halla-aho ei ollut 17-vuotias. Sen ikäiseltä tuollaiset sekoilut vielä sietäisikin, mutta ei aikamieheltä, joka on vieläpä filosofian tohtori.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #39

Onko siulla joku raja siihen, että minkä ikäisenä tehdyt voidaan antaa anteeksi ja minkälaisen ajan jälkeen?

Rattijuoppoilussaan Jan oli jo vähän vanhempi, mutta nyt on mennyt sen verran aikaan että luulen ottaneet itseään niskasta kiinni.

Ja kun sanoit tohtorin, niin kait huomasit sen uutisen että mensan jäsenet järjestivät melkoisen härellin bileissään ruotsissa. Ei tämä ole äly/koulutuskysymys.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #43

Niin, meneehän viisaskin vipuun. Myös Martin Heidegger oli natsi.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

En muistanutkaan, miten hyvä tuo kirjoitus oli kokonaisuudessaan. Toki tuo lainaamasi kohta on ehkä liian kärjistetty, mutta on helppo ymmärtää mitä tuossa ajetaan takaa.

täällä koko teksti:

http://www.halla-aho.com/scripta/monikulttuurisuus...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

Mitä hyvää tuossa oli? Kyynisyyden ja ihmisvihan orgiaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #60

Toisaalta vihreiden puoluekokouksessa 2010 oli aloite, että kuolleet pitäisi jauhaa peltoihin ravinteiksi. Sai kannatustakin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #78

Yrititkö vaihtaa puheenaihetta? Ei onnistunut. Sori siitä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #86

Elämäni kuva. En koskaan onnistu.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sikäli kuin Halla-aho pysyy vakuutuksissaan, sitä liberaalia demokratiaa olisi kaiketi pitänyt suojella hallitusohjelmaa laadittaessa - ja Sipilä sekä Orpon edeltäjä Stubb saisivat katsoa peiliin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Niko Sillanpää

Miten liberaali demokratia on uhattuna Sipilän hallituksen ohjelmassa?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Niitä (teko)syitä(?) pitänee puoluejohtajien miettiä, jos Halla-aho pysyy sanassaan, että hallitusohjelman mukaan mennään.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #33

Vastaus on tietenkin, että ei mitenkään, mikä kieltämättä asettaa tuon Vapaavuoren tekstin yhä naurettavampaan valoon.

Eihän tuota miettiä tarvitse, asiapolitiikka ja konkretia on selvästikin heitetty kaivoon ja tunnepoliittisella kärjellä mennään retoriikassa. Senkun vain toistaa toistamistaan "arvot" ym.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila Vastaus kommenttiin #35

Vapaavuoren argumentointitaito on säälittävää tasoa tässä kirjoituksessa. Miten Helsingin kaupungin pormestariksi voi päätyä noin heikoilla perustelun taidoilla? Tuohan on pelkkää mielivaltaa, eikä hänellä ole mandaattia hallituksessa. Laivanrakennyksen puolustamisessa hän toki toimi mainiosti.

Jos politiikka menee tällaiseksi heittelyksi eliitin persoonien välillä, kaatuu sotet ja natot ja ilmastopolitiikat ja kaikki muut tärkeät hankkeet, mitä varten poliitikot yleensä on valittu tehtäväänsä, minkä veronmaksajat kiltisti kustantavat.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #41

Ei siinä ole tarkoituskaan olla argumentatiivista sisältöä, vain retorista pohjustusta seuraavien päivien tapahtumille. Tätä tulee vielä tänään ja huomenna runsaasti lisää sekä poliitikoilta että mediasta.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva Vastaus kommenttiin #41

No, koskas olet nähnyt Vapaavuorelta älykästä argumentointia? Ei ole todellakaan mikään "penaalin terävin kynä".

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #67

Tunnen miehen ja voin kyllä sanoa, että hänen älynsä vähättely menee täysin metsään.
Mutta poliitikkona osaa kyllä tarvittaessa toimia opportunistisesti.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #35

En ole mikään Halla-ahon ajattelun kannattaja, mutta kyllä tässä maalin paikkaa tunnutaan siirrettävän pelin ollessa kesken.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Minun on tällä hetkellä vaikea nähdä, miten yksin Jussi Halla-aho kykenisi turmelemaan Suomen liberaalin demokratian. Uskovatko monet esim. että Jussi Halla-ahon päämääränä on luoda Suomeen fasistinen diktatuuri? Jos tälle pelolle on perusteita, niin sitten voi olla syytä olla varovainen, mutta jos ei niin asia ei ole niin vakava.

Maahanmuuttopolitiikka on vain yksi politiikan osa-alue. Kaikkien politiikan osa-alueiden tulisi olla avoimia poliittiselle keskustelulle ja päätöksenteolle. Realistiselta näyttäisi, että ollessaan hallituksessa perussuomalaiset voisivat saada joitakin marginaalisia tiukennuksia maahanmuuttoon, mutta eivät mitään sen radikaalimpaa. Muutenkin olisi hyvä, jos pääpuoleiden maahanmuuttopoliittiset tavoitteet ja niiden keinot olisivat paremmin esillä, että äänestäjä voisi valikoida maahanmuuttopoliittisista visioista itselleen mieluisimman.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Gut. Persus raus.

Liberaalia demokratiaa pitää puolustaa myös islamismia vastaan, kuten Jan Vapaavuori on ilmaissut Helsingin suurmoskeija asiassa.

Kirja Puoliholtiton Suomi on sangen mainiota analyysia. Eiköhän Presidentti - aik. "Puolivallaton poikamies" - jossakin määrin vaikuta siihen, ketä täällä valitaan ulkoministeriksi. Jussi Halla-aholta puuttuu realiteettien taju.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllähän tämä persujen puheenjohtajanvaihdos kuviota selkeytti. Kukaan ei oikein tiennyt, mikä on työväenpuolue ilman sosialismia, mutta kaikki tietävät, millainen on äärioikeistolainen puolue ilman moraalia. Niitä on nähty muuallakin Euroopassa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Täällä käytännössä kaikki ovat mahtuneet kaikkien kanssa samaan hallitukseen. Kokoomukselle on kelvannut vasemmistoliitto ja vasemmistoliitolle on kelvannut kokoomus."

Kokoomus sai vuoden 2011 eduskuntavaaleissa niukan vaalivoiton ja Kataisen oli pakko keinolla millä hyvänsä muodostaa hallitus. Niinpä hallitukseen oli pakko ottaa vasemmistoliitto ja vihreät.

Koskaan ei ole tehty niin huonoja talouspoliittisia päätöksiä eikä niin huonoja päätöksiä yrittäjille ja teollisuudelle kuin Kataisen hallitus teki. Vasemmistoliitto ja vihreät lypsivät Kataiselta järkyttäviä ei-kokoomuslaisia päätöksiä, joista kansakunta kärsii vielä tänäänkin. Moni kokoomuslainen äänestäjä kaikkosi äänestämään muita puolueita.

Marko Parkkola

Muistan kun olin ääntenlaskijana kokoomuksen puoluepäivillä Tampereella noin kymmenen vuotta sitten.

Äänivaltaisten tuli ilmottautua lauantaina ennen puoluekokousta aulassa. Muuten heillä ei ollut lupaa äänestää. Itse kävin luonnollisesti ilmottautumassa.

Äänestyksessä syntyi mielenkiintoinen tilanne, kun Jyrki Kataisen vanhemmat tulivat äänestämään. Minulla oli uurna kädessä, mutta en voinut antaa heidän äänestää, koska he eivät olleet rekisteröityneet äänioikeutetuksi! Kieltäydyin siis ottamasta heiltä vaalilippua vastaan.

Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja tuli raivoamaan asiasta minulle ja minä sanoin että teen vain kuten on käsketty. Puheenjohtaja otti vaaliliput Kataisen vanhemmilta ja tunki ne väkisin uurnaan.

Tämä on kokoomuslaista demokratiaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikuttaa siltä, että isot pojat ovat jo kaiken keskenään sopineet. Yksityisissä keskinäisissä keskusteluissa, joihin ovat osallistuneet niin Sipilä, Orpo, RKP, KD ja tasavallan presidentti.

Kaikkien heidän puheistaan paistaa läpi, että herra nimeltään "On Sovittu" on jo päätöksensä tehnyt. Persut lähtevät hallituksesta kuin leppäkeihäs. Huominen tapaaminen Sipilän ja uuden persujohdon välillä on vain kulissi, kuin talvisotaa edeltäneet "neuvottelut" Moskovassa.

Niko Sillanpää

Veikkaan lisäksi Soinia 10+ kansanedustajan kanssa paikkamatematiikan ja villin kortin nimeltä Paavo Väyrynen vuoksi. Huomenna sitten intensiivinen mediapohjustus, jossa Halla-ahosta viimeistellään täysfasisti ja ihmishirviö ja pelolle annetaan valta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä siitä seuraa, jos Kokoomus lähtee hallituksesta?

Niko Sillanpää

Sipilä lähtee muodostamaan hallitustunnustelijana (suurin puolue) uutta hallitusta.

Niko Sillanpää

Epätodennäköistä. Kepun on pakko saada aluehallintouudistus maaliin ja uusien vaalien jälkeen se ei ole mahdollista. Jos vaalit pidettäisiin nyt, hallituspuolueille jäisi kahdesta vuodesta käteen pelkät haitat eikä hyötyjä ollenkaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #65

Kepun aloitteesta se ei tietenkään tapahdu. Mutta jääkö kepulle oikeasti vaihtoehtoja jos kokoomus lähtee?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sipilä ei päästä kokoomusta pois kuin kuolleen ruumiinsa yli.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Halla-aho on saanut tuomion ja sakot siitä, samoin Hakkarainen. He ovat maksaneet sakot. Heillä ei ole mitään syytä katua tekoa tämän enempää. En kommentoi tässä sananvapaus tuomioiden järkevyyttä.

Siis ilmeisesti jokin muu Halla-ahon kirjoitus närästää, ettekä hyväksy häntä hallitukseen. Voisitteko kertoa mikä ja millä perustein? Teettekö jatkossakin itse tuomioistuimien työtä ja päättätte mitkä kirjoitukset edustavat oikeanlaista länsimaista ajattelua ja mitkä eivät?

Aikamoista ylimielisyyttä ottaen huomioon Euroopan tapahtumat viime vuosilta ja Halla-aho oli yksi ensimmäisesti ongelmista avoimesti puhuvia.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Ehkä Halla-aho tarvitaan jos hänen puheenjohtajuus saakin yhtäkkiä Kokoomuksen puolustamaan sivistystä. Eipä sivistyksen ja koulutuksen puolustusta ole näkynyt tätä ennen. Pikemminkin hallitus on tullut tunnetuksi ennennäkemättömästä sivistys -ja koulutusvastaisuudestaan. Pelkkää keppiä on tullut sivistykselle, mutta nyt sitten simsalapim ollaankin olevinaan niin sivistyksen puolustajia. Aivan samanlaista hurskastelua tuo on kuin Keskustan alkoholilain kanssa "omantunnon" löytäneillä. Heitäkään ei ole vähääkään hetkauttanut leikkaukset pienituloisilta, mutta heti kun alkoholista on kyse puhutaan kauniisti "omantunnon kysymyksestä". En ole Halla-ahon kanssa monestakaan asiasta samaa mieltä (joistain kylläkin), mutta ainakaan hän ei ole tuolla tavalla tolkuttoman tekopyhä.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

Hyvä Jan vapaavuori.

Keskustellaan sitten arvoista. Sitähän sinä haluat.

Tässä puhuu nimittäin entinen kokoomuslainen nuori. Äänestin kokoomusta nuorena 80-luvulla muistaakseni kaksikin kertaaa. Mutta sitten te heititte isänmaallisuuden romukoppaan v 1994 kun liititte maan EU:hun ja sitäkautta aiheutitte myös Suomen ammattiyhdistysliikkeelle kuoliniskun. Nimittäin globalisaation kautta köyhyys ja eriarvoisuus tulee niinikään globalisoitumaan, eikä sille AY-liike voi yhtään mitään. Globaalissa maailmassa ammattiyhdistysliikkeellä ei ole tulevaisuutta. Tämänhän te tiesitte jos silloin, samoin minä tiesin sen. Tosin Lipposen Paavo, eikä SAK, ei sitä ymmärtänyt, mutta ei siitä sen enempää. Sama asia johdatti minut sitten perussuomalais puolueen aktiiviseksi toimijaksi. Ja sitä olen edelleen.

Nyt pitää aivan ensimmäiseksi ymmärtää eräs tärkeä perusasia. Aina kun jossakin päin maailmaa, jossakin yhteiskunnassa, syntyy suuria varallisuuseroja, niiden seurauksena syntyy liikkeitä, jotka ovat todella ilkeämielisiä, väkivaltaisia ja vallanhaluisia rumia otuksia. Sanottakoon näitä liikkeitä ja otuksia nyt vaikkapa "rumiksi ilmiöiksi".

Näitä ovat kommunismi, sosialismi ja jopa pahin kaikista eli islaminuskonto, joka ei ole ollenkaan uskonto vaan eräs varhaisimmista epätasa-arvon ja eriarvoisuuden synnyttämistä "ruma ilmiö" liikkeistä.
Meillä Suomessa tämä asia on ymmärretty jo ajat sitten ja verotuksella on hoidettu asiat niin että keskiluokka on mahdollisimman suuri. Tämä keskiluokka pitää "rumat ilmiöt" kurissa eikä niihin näinollen synny kasvupohjaa. Ne kuihtuvat aina ja kaikkialla alkuunsa jos tulonjakopolitiikka on kunnossa.

Nyt tänne maahan on kuitenkin vieraan vallanpitäjän vaikutuksesta (EU) päästetty juuri näitä rumien ilmiöiden kannattajia eli islaminuskoisiksi itseään nimittäviä ihmisiä. Ihmisiä, jotka eivät halua, eivätkä ole vähimmässäkään määrin motivoituneita omaksumaan meidän arvojamme. Nämä ihmiset tulevat tänne vain syrjäytymään ja radikailisoitumaan ja aiheuttamaan lisää eriarvoisuutta.
Niistä ihmisistä ei valitettavasti tule yritysten omistajille halpoja työntekijöitä kuten tulee muualta maailmasta saapuvista ihmisistä, olivatpa he ihonväriltään millaisia tahansa.

Meillä olisi ollut käytössämme omat, aivan hyvät arvot, joiden varassa voisimme elää ja jatkaa omaa konsensus tyyppistä yhteiskunnallista elämäämme. Jotkut sanovat sitä omaksi yhteiskuntapolitiikaksi. Tasa-arvo ja oikeudenmukainen tulonjakopolitiikka ovat niitä arvoja, joilla olemme onnistuneet tämän maan pitämään todella hyvässä kunnossa. Viime sodassa oikestolaiset voimat olivat hyvin halukkaita tuhoamaan ja vastustamaan erästä toisen nimistä "rumaa ilmiötä". Silloin sitä sen aikuista "rumaa ilmiötä" sanottiin kommunismiksi ja se oli silloin isoin voimin ja resurssein tulossa itärajan yli tänne. Se onnistuttiin suurin ponnistuksin ja uhrein tuhoamaan ja tekemään myöhemminkin suhteellisen voimattomaksi. Suuri tekijä tähän vaarattomaksi tekemisen onnistumisessa oli nimenomaan oikeudenmukainen tulonjako.

Minun kysymys kuuluu sinulle Jan Vapaavuori ja muu kokoomusväki:

Miksi te haluatte toimia näin? haluatteko niin kiihkeästi että taas syntyy uusi "ruma ilmiö" jolle ei vielä ole edes nimeä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Miten maahanmuuttokysymykset voivat olla Kokoomuksellekin tällainen tabu? Koska siitähän tässä on kysymys.

Ei ole mitään konkreettistakaan vielä, ainoastaan se, että asiasta ei voi edes neuvotella.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Miksi Britit erosivat EUsta ja Trump valittiin? Valtaeliitti pelkää puuttua aihepiiriin, josta huomaa heidän epäonnistuneen ja silti tietoisesti jatkaneen samalla linjalla. Tämä vaikuttaisi kannatukseen ja ne tahot, jotka vastustavat, vastustavat myös liittovaltio kehitystä, sekä EU:ta. Kyse ei ole vain maahanmuutosta, vaan siihen kiteytyy monia asioita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Britit eivät ole eronneet EU:sta ja Trumpin asema on kiikun kaakun.

Jaakko Paasonen

No,katokku kokoomusta johdetaan EUn komissiosta käsin,joten odotettavissa on,se pakolaiskintiöiden lunastus suomessakin. kohta ovat siis
Ne Jyrki Kataisen vaatimat 1,8 milj.
maahantulijaa edessänne...ennenkuin huomaattekaan.
No,100 000 kin on jo liikaa,mutta näin on esitetty js aivan totisella , komission varapuheenjohtajan naamalla.

ps.Jonka tietysti tämä ,suurmoskeijan vastustaja,stadin kaliffi,
Jan Vapaavuori kuittaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Harvoin saa lukea näin epäisänmaallista kirjoitusta.

Käyttäjän MikaTeuvoPrinkkil kuva
Mika Prinkkilä

Liberaaleissa on se perustavanlaatuinen vika, että he pyrkivät sallimaan kaiken, mitä ei erikseen ole kielletty. Tulee uusia juttuja, liberaali suvaitsee ja pyrkii ymmärtämään, kunnes huomaavat että hommat menevät vinoon, yleensä liian myöhään, vahinko on jo tapahtunut. Ikävä kyllä pessimistinä tiedän, että koko liberaali aate ei ole muutakuin pilvilinnojen maalailua, eikä sovi reaalimaailmaan, eikä ainakaan ihmiskunnan ohjenuoraksi... meillä ei ole varaa liberalismiin!

Petteri Hiienkoski

#75. Liberalismi on varsin monitulkintainen käsite. Klassinen liberalismi on selvärajaisempi poliittinen filosofia. Uusliberalismi taas taitaa tarkoittaa markkinaliberalismia. Nykyisin vallalla olevan väääristynyt suvaitsevaisuusideologia on oma juttunsa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jeesuksen käännä toinenkin poski todellakin tuntuu vääristyneeltä suvaitsevaisuusideologialta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Petteri Hiienkoski

Mielestäni keskustelu siitä onko jokun kirjoitus jonkun mielestä loukkaava ja kenties sen takia jopa tuomioistuimessa tuomittava, on loukkaavaa, joska se loukkaa länsimaiseen demokratiaan kuuluvaa sanan- ja mielipiteenvapautta vastaan. =)

Onkohan Suomestä tullut älyvapaalandia...?

Jos joku jonkun kirjoitus on loukkaava, onko sitä pakko lukea? Sehän on sen kirjoittajan näkemys jossain yhteydessä. Sitä voi pitää huonona jolloin se on sen kirjoittajan oma häpeä.

Eivätkö aikuiset ihmiset todella tajua, miten kreisiksi yhteiskunta menee, jos mielipiteenvapautta lähdetään rajoittamaan sillä perusteella loukkaantuuko tästä mhdollisesti jotakuta? Se on kuin suoraan jostain Orwellin tai jonkun dystopiasta!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ehkäpä Hiienkosken mielestä Julius Streicherin tuomio oli oikeusmurha?
http://research.calvin.edu/german-propaganda-archi...
http://crimeofaggression.info/documents/6/1946_Nur...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Halla-ahon valinta näköjään pelottaa Kokoomusta koska kyseessä oli vain henkilövaalit eikä mikään muuttunut Perussuomalaisten puolueohjelmassa. Itkemällä omien persuarvojen puolesta joihin osa tai suurin osa kansalaisista ei ole sitoutunut paljastaa vain Kokoomuksen kaksinaimaisuuden. Nähtävästi Liberaali demokratia ei ole vahvoissa kantimissa jos suurin osa poliitikoista pissii housuihin yhden puolueen takia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, katsotaan tänään kuinka se Sipilä niitä kokoomuksen antamia ohjeita noudattaa ...

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Kokoomukselle demokratia on kammotus, jos kansa "äänestää väärin". Huomasin Ahtisaaren mielipiteen muuten kansanäänestyksien kieltämisestä.
Yhtä hyvin voitaisiin kieltää koko Eduskuntalaitos. Olen saanut äänestää milloin puoluetta ja milloin ehdokasta, valinnut ehdokkaan/puolueen sen mukaan mitkä arvot tai asiat katson tärkeiksi. En tiedä, onko huonoa tuuria tai mitä, mutta edustajilla takki kääntyy yllättävän usein heti kun eduskuntatalon ovi aukeaa tai ministerinpesti kopsahtaa.

Turha vedota ryhmäkuriin. Minä en ole antanut sille koskaan yhtäkään ääntä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko Ahtisaari kokoomuslainen?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ei kai hallitusohjelmaa - siis sitä, mitä Halla-aho sanoi kannattavansa - mikään uhkaa ja sehän on yhteistuumin tehty Kepun, Persujen ja Kokoomuksen kanssa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hallitusohjelmaa ei mikään uhkaa. On kuitenkin ymmärrettävissä, että Halla-ahon johtaman persupuolueen sitoutuneisuuteen sen noudattamiseksi ei luoteta. Siltä tullaan vaatimaan ehdotonta lojaalisuutta siten, ettei mitään uusia ulottuvuuksia tai sooluja hyväksytä. Se on sitten ota tai jätä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onhan erikoista. Halla-aho on kun on erikseen korostanut hallitusohjelman noudattamista. Taitaa olla jotain muuta takana. Tämänhän pitäisi mennä niinpäin että vasta ongelmien tullessa tehdän pesäeroa eikä pelkän spekulaation takia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #99

Kun ei luoteta niin ei luoteta.

Jos halla-aholaiset eivät olisi innostuneet näyttämään soinilaisille niin v-mäisesti kaapin paikkaa, että ilkikurisuuksissaan valitsivat puheenjohtajiston värisuoraksi Eerolan, Huhtasaaren ja Hakkaraisen, niin tilanne suhteessa hallituskeskusteluihinkin saattaisi olla hiukan toisenlainen. Nyt he ovat kaikki korttinsa paljastaneet.

Ei tule onnistumaan, sorry ...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #100

"Kun ei luoteta niin ei luoteta."

Tässä mistään luottamuksesta ole kysymys siksi neuvotellut sopimukset on kirjoitettu paperille jota kutsutaan hallitussopimukseksi. Konkretia puuttuu eli mistä närästää?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Oletko, sinä Jan Pellervo Vapaavuori kärsinyt rangaistuksesi ja ottanut oppiksi?

Kerrottakoon se muillekin tiedoksi, pahoinpitely 17 vuotiaana josta langetettu tuomio 1kk 15pv. Tuomio on ankara koska kyseessä alaikäinen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Keskiselle tiedoksi: Vapaavuori lienee ottanut opiksi, koska tuomio on kärsitty eikä toista vastaavaa ole ollut.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pormestari Jan Vapaavuoro kirjoitti:
"Suomessa puolueet ovat perinteisesti olleet pragmaattisempia (tai vallankipeämpiä) kuin maailmalla keskimäärin. Täällä käytännössä kaikki ovat mahtuneet kaikkien kanssa samaan hallitukseen. Kokoomukselle on kelvannut vasemmistoliitto ja vasemmistoliitolle on kelvannut kokoomus."

Kiitokset. Vihdoinkin tapaan tästä maasta poliitikon, joka ymmärtää jotain sivistyneestä demokratiasta, jonka oleellinen osa on hallitusblokkipolitiikka. Vapaavuori tietää, koska hän on istunt Kataisen "sekametelisoppahallituksessa" ja seurannut sivusta Sipilän "perusporvarihallituksen" toilailuja.

Kansainvälisesti suuntautunut Vapaavuori tuntee vaikkapa Ruotsin poliittisen kulttuurin. Sen periaatteena on, että hallituksen muodostavat puolueet, joilla on tarpeeksi yhteisiä periaatteita ja päämääriä. Tuollaiset puolueet kertovat yhteistyöstään äänestäjille jo ennen vaaleja ja takaavat siten äänestäjille kuluttajansuojan.

Mikään Ruotsin puolueista ei ole valmis solmimaan blokkia Sverigedemokraterna-puolueen kanssa. Niinpä tuo persuja vastaava puolue istuu oppositiossa, kunnes on saanut 51 prosentin kannatuksen. Hyvä niin.

Kunpa muutkin Suomen puoluejohtajat oppisivat Vapaavuoren tavoin länsimaisen sivistyneen demokratian perusperiaatteet.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Liittyyköhän aiheeseen, mutta mikä on se "Kansallinen" Kokoomuksen nimessä?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ihmisyyden viitan alla on mukava tuottaa halpatyövoimaa maahan. Ikävää, mutta kun se väki ei taida työllistyä Suomessakaan.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

En oikein taida ymmärtää demokratiaa.
Ruotsissa on täysin yhteistyöstä syrjäytetty Ruotsidemokraatit, joita kannattaa viime mittausten mukaan 23 prosenttia kansasta.
Ranskassa 32% äänistä voi antaa 400/577 = n. 70% eduskuntapaikaoista ja tehdä presidentistä lähes yksinvaltiaan.
Edustavatko nämä Suomen ihannoimaa maunokoivistolaista parlamentarismia?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Korvenniemi, #98.
Oikeassa demokratiassa hallituksen muodostavat puolueet, joilla on yhteinen ohjelma. Jos jollakin 23 prosentin puolueella ei ole yhteistyöhön sopivaa ideologiaa ja ohjelmaa, se jää ilman muuta oppositioon. Demokratioissa ei oikeastaan tunneta "sekametelisoppahallituksia".

Enemmistövaaleissa jokaisesta vaalipiiristä valitaan vain yksi edustaja. Sellaisessa järjestelmässä voi käydä niin, ettei 23 prosentin gallupkannatuskaan anna yhtään edustajanpaikkaa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Timo Uotila:
Perussuomalaiset kyllä sitoutuivat myös Halla-Ahon suulla hallitusohjelmaan. Puoluekokous ei myöskään muuttanut puolueen ohjelmaa.

Kyllä minäkin Ranskan systeemin tunnen. Kysyin vain, vastaako se Suomen käsitystä demokratiasta. Sopisiko siis Uotilalle, että Perussuomalaiset ensi vaaleissa saisivat 70% eduskuntapaikoista 32 %:n kannatuksella?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ajattelin kommentoida tähän jotain asiallista, mutta sitten vilkaisin ja totesin, että tässä on jo toistasataa kommenttia eikä yhtäkään niistä Vapaavuorelta itseltään.

Ei Vapaavuori keskustele. Hän julistaa.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

Saman minäkin huomasin, tosin aika julistava tuosta minunkin vastauksesta ja keskustelun avauttamisyrityksestä Vapaavuoren suuntaan tuli, mutta odotellaan ehkä siihen vielä joku tarttuu. Aika kieli keskellä suuta joutuu nykyään kirjoittaan ettei joudu syytetyksi.
Voihan se olla että Jan on nyt jossain erittäin tärkeässä palaverissa eikä yksinkertaisesti ehdi vastaamaan...

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

"Ihmisarvon ja vähemmistöjen puolustamisen, suvaitsevaisuuden ja sydämen sivistyksen arvot on kirjoitettu niin syvälle Kokoomuksen ytimeen, että emme voi olla samassa hallituksessa näitä arvoja kyseenalaistavien tai jopa suorastaan vastakkaisia arvoja ajavien tahojen kanssa."

Isänmaan puolustaminen ei ole sitä, että rajavalvontaa ei ole ja että tänne otetaan kaikki halukkaat pakolaisina, vaikka ovat kaukana pakolaisista.

Demokratiassa, siis läntisessä, on tähän asti ollut sallittua mielipiteen ilmaiseminen ja oikeus olla erimieltä. On myös oikeus olla erimieltä, jos annetaan poliittisia tuomioita oikeuslaitoksessa. Tai että ihmisiä ei kohdella oikeudessa tasapuolisesti.

Minä lopetin kokoomuksen äänestämisen, kun havaitsin, että isänmaan asiat ja isänmaan puolustaminen ja arvostaminen ei enää kuulu kokoomuksen ohjelmaan.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kun katsoo kuvaa uudesta puheenjohtajistosta ei muuta tarvitse.
Telkusta on tullut Täällä Pohjantähden alla.
Persujen uhosta nyt tulee lähinnä tuo punakaartin touhu ja sitä edeltänyt puuhastelu mieleen.

Kokonaista 8 % kannatuksella on älytöntä pullistella Eu asioilla . Suomi on ja pysyy EU:ssa.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

Meinaatko että Suomi on viimeinen maa joka EU:n raunioista ymmärtää lähteä? Olet varmaan oikeassa. Mehän olemme hidasjärkistä porukkaa. Sen sanoi jo Josef Stalin. Muuten hyvä kansa olemme, myös Stalinin mielestä. Meitä vaan pitää silloin tällöin kopauttaa vähän isommalla vasaralla päähän.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kokoomus istui oppositiossa 50 vuotta. Kovasti tuota aikaa on pidetty demokratian näkökulmasta mustana aikakautena.

Mielestäni liberaaliin demokratiaan kuuluu keskeisimpänä arvona demokratia.

Taitaa tämä arvokeskustelu olla kokoomuksen ja kepun yhdessä sopima taktiikka. Tavoitteena leikata persujen vaatimuksilta terävin kärki pois.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

En usko että se perussuomalaisten hajottaminen kuuluisi suoraan Kokoomuksen tai Kepun taktiikkaaan. Tosiasiallinen määräys on tullut EU:sta ja Saksasta. EU:n hajoaminen alkoi Brexitistä eikä EU:lla ole varaa siihen että vielä Suomikin liittyisi Puolan, Slovakian, Unkarin muodostamaan hankalaan "itärintamaan". Varsinkin nyt kun vielä Trump on vetänyt rahoituksen pois ja sen aseistuksen ja joukkojen varusteiden korvaaminen maksaa paljon. Siihen tarvitaan kipeästi suomalaistenkin rahaa ja asiantuntemusta sekä Suomen strategista maantieteellistä sijaintia.

Markku Kivioja

Puolueen, jonka tosiasialliset arvot tulevat etelärannan salongeista, ei kannattaisi vedota ihmisoikeuksiin. Kokoomus on ketunhäntä kainalossa ajamassa isäntänsä EK:n ohjelmaa suomalaisten työmarkkinoiden tuhoamiseksi.

Käyttäjän lapvejuha kuva
Juha Lapveteläinen

Jos demokratiaa ei puolusteta nyt, niin koska sitten? Jotta demokratiaa voisi ylipäätään puolustaa arvoilla, niitä estävät poliittiset lakilisäykset tulisi poistaa perustuslaista. Lisäksi oikeudenkäyntikuluista 20% omavastuuosuus tulee poistaa jokaisen Suomen kansalaisen osalta, tilalle tulee saada esioikeusjärjestelmä missä pariton määrä tuomareita päättävät onko kyseessä poliisi- vai oikeustoimikelpoinen oikeudenkäynti. Niin kauan, kuin yksilönoikeudet- ja sitä tukeva Suomen perustuslaillinen arvopohja perustuu joihinkin muihin poliittisiin arvoihin kuin tasa- arvoisen ihmisyyden teeseihin yhteiskunnassa, asiasta on edes turha keskustella entisen poliitikon kanssa. Arvoista puhuminen lähinnä tarkoittaa vihjailevia sävyjä totuuteen rivien välissä käärmeen kielellä, mistä puuttuu täysin suoraselkäisyys ilman totuudenmukaisuutta. Jos Jan Vapaavuori liberaalina löytää tähän epäkohtaan poliittisen korjauksen tulevaisuuden Suomessa oikeudenmukaisuuden, kansalaisen ja isänmaan puolesta, tulen arvostamaan ja kunnioittamaan kyseistä arvokeskustelua uudelta pohjalta, "laki on sama kaikille" Suomen kansalaisille.

Toimituksen poiminnat