Jan Vapaavuori

Info tietoliikennehäiriöstä Helsingin kaupunginvaltuustolle

Hyvät valtuutetut,

Kaupungin tietojärjestelmät eivät toimineet eilisillasta noin kello 20:stä lähtien. Yhteydet palautuivat asteittain tänään kello 12.30 alkaen. Ongelmat johtuivat Elisan kuitukaapelin muutostyöstä. Kuitukaapelityö liittyi metron muutostöihin.

Tästä aiheutui monentasoisia ongelmia kaupungin palveluihin.

Merkittävä osa keskeisistä puhelinpalveluista sote-sektorilla ei toiminut. Kaupungin puhelinvaihde saatiin toimimaan varajärjestelmällä. Metron infojärjestelmä ei toiminut ja liikenteessä oli viivästyksiä. Lipunmyyntiautomaatit eivät toimineet.

Kotihoidossa ei ollut käytettävissä ajantasaisia käyntitietoja eikä terveysasemilla päästy ajanvarauksiin tai ylipäänsä potilastietojärjestelmiin. Kotihoidon ongelmien vuoksi potilaita ei myöskään pystytty kotiuttamaan sairaaloista. Vaikeavammaisten ja vanhusten kuljetusten välitys matkapalvelusta ei toiminut.

Päivystysluonteiset asiat pystyttiin hoitamaan. Tilanteen vakavuudesta kertoo, että HUS nosti aamulla omaa valmiustasoaan mahdollisen ruuhkautumisen varalta.

Kaikesta tästä huomaamme, että maailman toimivin kaupunki ei tänään toiminut parhaalla mahdollisella tavalla.

Tilanne johti siihenkin, että varauduimme aiemmin tänään pitämään kaupunginvaltuuston kokouksen viime kädessä kynä ja paperi –menetelmällä, mutta tilanne korjautui ajoissa ja ilmoitetun aikataulun mukaisesti.

Tietoliikenneongelmien jatkuminen pidempään olisi johtanut nopeasti vakaviin ongelmiin.

Tässä vaiheessa tiedämme sen, että pelkästä kaapeliviasta ei ollut kysymys. Tietoliikenneyhteyden kahdennus ei toiminut siten, kuin sen olisi tullut toimia. Elisa antaa kaupungille asiasta oman selvityksensä. Kyse oli kaupungista riippumattomasta viasta, mutta merkki siitä, kuinka haavoittuvainen yhteiskunta on ja kuinka vahinko yhden kuitukaapelin kanssa voi halvaannuttaa useita keskeisiä järjestelmiä.

Helsingin tavoitteena on olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki maailmassa.

Olen tänään käynnistänyt prosessin, jossa tämä tapahtumasarja arvioidaan kaikista mahdollisista tulokulmista. Esimerkiksi:
Kuinka kykenemme varautumaan tietoverkkojen haavoittuvuuteen?
Miten kaupungin kriisijohtamista tulee kehittää ja parantaa?
Miten kaupungin palvelujen toimimattomuudesta viestitään riittävän selkeästi?
Ovatko varajärjestelmämme ajan tasalla?
Miten teemme yhteistyötä yksityisten palveluntuottajien kanssa siten, että voimme varmistaa, että yksittäinen kaapelivika tai muu vahinko ei pysäytä kaupungin palveluja?
Miten kaupungin työntekijöille tiedotetaan tilanteesta?

On siis arvioitava, miltä osin kaupunki toimii ja miltä osin ei ja mitä parannustarpeita meillä on.

Artikkeli Info tietoliikennehäiriöstä Helsingin kaupunginvaltuustolle julkaistiin ensimmäisen kerran Jan Vapaavuori.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hyvä systeemitestitapaus, vaikkakin tällaiset olisi parempi testata "hiekkalaatikossa" (sandbox). Tästä kannattaa ottaa täysi hyöty irti ja analysoida tarkkaan. Jos kaupunginhallituksen kokouksen voi estää katkaisemalla kaapelin, joku sen tekee.

Tavoite olla parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki maailmassa on hyvä, mutta kenties olisi mahdollista asettaa tavoite syvemmälle; olla vikasietoisin kaupunki maailmassa - vaikkakaan se ei kuulosta yhtä myyvältä ja hienolta.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Yhteiskunta nojaa liikaa siihen, että kaapelit maan alla toimivat ja pysyvät pystyssä. Lisäksi on lähdetty siitä ajatuksesta, että kun laitteet pakataan yhteen paikkaan, sekin on ihan ok, koska yhteydethän toimivat aina.

Hajauttamisessa ja erityisesti maantieteellisessä hajauttamisessa on omat hyötynsä sekä tietyissä tilanteissa laitteiden läsnäolo lähellä, omassa toimipisteessä on edelleen hyvä ratkaisu. Se vaan vaatii enemmän osaamista sovelluskehityksessä, mutta jos ostaja ei osaa ostaa, se ei myöskään sellaista osaa vaatia eikä saa.

Ajatellaampaa tilannetta jossa kauppa ei myy käteisellä vaan pelkillä korteilla. Kaapelihäiriö kaupan seinällä pysäyttää kaiken myynnin eikä kukaan pysty ostamaan mitään kaupasta. Hienoa?

Kyllä ainakin meillä on kaikki niin moneen kertaan varmistettua ja paikalliset laitteet ovat aina olemassa sekä sitten keskitetysti isompia yksiköitä muualla. Maantieteellisesti etäisyydet laitteilla on useita satoja kilometrejä joten aika iso lohkare saa taivaalta tipahtaa, että loppuisi hommat - riittävän isolla lohkareella sitten ei ole mitään väliä enää töiden suhteen, harpunsoittokurssin pilvenhattaran reunalla odottaessa.

Toimituksen poiminnat