Jan Vapaavuori

Pormestarikoulussa Harvardissa

Vietin juuri neljä päivää New Yorkissa maailman parhaassa johtamisopissa. Kaikki luennoitsijat olivat Harvardin yliopistosta, aika tasaisesti sekä Business Schoolista ja Kennedy Schoolista. Vuoden kestävä koulutus alkoi äärimmäisen tehokkaalla yhteissessiolla. Mukana oli 40 pormestaria pääosin Yhdysvalloista, mutta myös muualta. Samalle kurssille kanssani osallistuvat mm. Atlantan, Miamin, Seattlen ja Sao Paolon pormestarit.

Koko lystin maksaa New Yorkin ex-pormestari Mike Bloombergin säätiö, joka on ylivoimaisesti maailman suurin kaupunkien kehitystä edistävä rahoittaja. Kurssi on järjestyksessään toinen. Viime vuonna kutsuttuna oli mm. Tukholman pormestari.

Opimme paljon erityisesti kaupunkien johtamisesta. Kurssilla käsiteltiin niin kaupungin sisäistä johtamista kuin yhteistyön rakentamista muiden toimijoiden kanssa, niin kansalaisten osallistamista kuin kaupungin narratiivin rakentamista. Ja paljon paljon muuta. Kaikki tehtiin periamerikkalaiseen tyyliin case study -metodilla kaikkia koko ajan osallistaen.

Hämmästelen edelleen kuinka paljon ja kuinka monenlaisia johtopäätöksiä tapauksista pystyttiin vetämään ja kuinka kaikki tämän jälkeen osattiin asettaa lopuksi rakennetun teoreettisen viitekehyksen sisään. En olisi tuossa ajassa voinut oppia enempää.

Kymmenet ja kymmenet Helsinkiä koskevat kehittämisajatukset risteilevät paraikaa päässäni. Sain myös monia hyödyllisiä työkaluja asioiden konkreettiseksi edistämiseksi. Olen erittäin iloinen, että koulutus kattaa myös kahden valitun korkean virkamiehen, Helsingin tapauksessa kansliapäällikön ja strategiapäällikön, varsin samankaltaisen, elokuussa alkavan koulutuksen.

New Yorkin jakson jälkeen koulutus jatkuu vielä koko seuraavan vuoden ajan. Odotukset tulevalle ovat korkealla.

Artikkeli Pormestarikoulussa Harvardissa julkaistiin ensimmäisen kerran Jan Vapaavuori.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

New Yorkista voisit ottaa oppia vaikkapa toimivan ratainfran päälle rakentamisesta.
https://www.hudsonyardsnewyork.com/about/building-...

Itse asiassa tuollainen mahdollisuus on myös Helsingin kaupungin tiedossa, mutta käyttö vähintäänkin vasta puolitiessään.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Täällä Tampereella rakennetaan ratainfran päälle. Lisäksi saamme muutaman vuoden päästä ratikkaverkon, joka kulkee keskeisiä reittejä pitkin.

Tervetuloa vaan tänne Tampereelle, jossa tehdään eikä kitistä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos Janne tosiaan haluat olla kehityksessä mukana, raideinfran päälle rakentaminen ei ole kovin kummoista enää Suomessakaan, kuten Sari Tampereelta sanoo.
https://www.srv.fi/kaupunkien-kehittaja/kansi-ja-a...

Oppiluokassasi New Yorkissa asia luonnehditaan näin:
"Hudson Yards is a mixed-use development built over rail yards on the west side of New York's Manhattan island. As the largest real estate project ever undertaken in the United States, its unprecedented scale and sophistication provide a model for sustainable urban development and architectural interventions, which integrate a new neighborhood into a complicated existing infrastructure and surrounding context."
http://global.ctbuh.org/resources/papers/download/...

Yleisradion mukaan
"Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) tukee nykyisen kentän säilyttämistä. Hän esittää kentän kiitoradan suunnan kääntämistä siten, että se olisi yhdensuuntainen Helsinki-Vantaan kiitoratojen kanssa. Tämä ratkaisu vapauttaisi maa-alaa rakentamiselle. Kentän puolustajat hyväksyvät tämän ehdotuksen."
https://yle.fi/uutiset/3-5740205

Jos muuten siellä rapakon takana kävit, kannattaisi myös jättää taakseen se meikäläinen pahasti haiskahtava maan tapa.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terv. KK

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Pääkaupunkiseudulla oli kuulemma jotakin pulmaa metron kanssa.

Tässä kohtaa on pakko leuhkia, että me täällä Tampereella saimme aikaiseksi Suomen pisimmän autotunnelin etuajassa, ja vieläpä budjettikin alitettiin!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #7

Siinäkin suhteessa oppia tosiaan olisi löydettävissä jo Tampereelta. Vaan ottaako Vapaavuori opiksi?
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Seuraavana rahanreikänähän kummittelee ainakin Pisara-rata.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000002803947.html
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/266042-p...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Onkohan tämä jonkun avustajan kirjoitus? Vapaavuori ei välttämättä edes lue vastauksia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #10

Vapaavuori ei muistaakseni ole aktiivinen blogiensa kommentoija. Mutta eivätköhän nämä viestit ainakin avustajien silmien eteen päädy.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Juha Hämäläinen

Hyvä. Mutta jättäkää ne typerät kaupunkibulevardit roskakoriin ja laittakaa korkeita virkamiehiä Saksaan oppimaan miten sujuva liikennöinti järjestetään. Ylikomisario Pasterstein mukaan tutustumaan miten poliisi ei saa sotkea toiminnallaan sujuvaa liikennettä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos kun kerroit. Nyt tiedämme, mistä on oppi ammennettu.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Puhumattakaan mitä oppii varsinaisen opetuksen ulkopuolella epävirallisisa tapaamisissa.
Voisiko arvata? Globalisaation myötä urbanisointi ja keskittyminen suurkaupunkeihin jatkuu. Kaupungeissa ihmisiä on paljon helpompi seurata, valvoa ja hallita. Myös ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin ,jos sattuu tulemaan siihen tarvetta.

Risto Koivula

Toki tässä voi olla kyseessä just ideologinen urbanisointikin...

Petri Hämäläinen

Hienoa. Oppia ikä kaikki ja koulutus kunniaan.

Toivottavasti Suomeen saataisiin oppimisen kulttuuri ja yliopistojen opettajuus arvoon.

Risto Koivula

Toivottavasti neuropsykologian professori Alfonso Caramazza (Bullshit-Marc Hauserin seuraaja) piti luennon aiheesta "MIKSI JA KUINKA HAISTAPASKANTIEDE HEITETÄÄN WITTUUN YLIOPISTOSTA"!

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2018/07/shangh...

http://ristojkoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2583...

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kävin keväällä Atlantassa ja siellä liikenne kyllä toimi hyvin. Takavuosina Sao Paolossa liikenne oli ja on aivan järkyttävää. Ja vaarallista. Ilmankos taivaalla pörrää helikopteritakseja ja siellä on panssaroituja limoja enemmän kuin missään muussa kaupungissa.
Stadin murheet on vielä rajallisia. Bulevardihömppä roskiin ja keskustatunneli työn alle.Länärille bussikaistat auki autoille joissa 2 tai useampi matkustaja.

Ari Ohvo

Suomessa eivät rikkaat tarvitse panssariautoja tai helikoptereita koska meillä on sosiaaliturva. Veikkaampa että alkaisi Suomessakin tapahtua jos minimitoimenntulo ei olisi turvattu pikkurahalla.

Ari Ohvo

Varmasti äärimmäisen mielenkiintoinen luentosarja, jossa käytiin asioita läpi käytännön kautta. Eipä taida Suomen yliopistoista saada vastaavaa oppia.

Risto Koivula

" Mukana oli 40 pormestaria pääosin Yhdysvalloista, mutta myös muualta. Samalle kurssille kanssani osallistuvat mm. Atlantan, Miamin, Seattlen ja Sao Paolon pormestarit.

Koko lystin maksaa New Yorkin ex-pormestari Mike Bloombergin säätiö, joka on ylivoimai- sesti maailman suurin kaupunkien kehitystä edistävä rahoittaja. Kurssi on järjestyksessään toinen. Viime vuonna kutsuttuna oli mm. Tukholman pormestari. "

Seura oli ainakin osin hyvin kehittävää, sillä esimerkiksi Sao Paulo on maailman ehdottomasti parhaita tiedekapunkeja, noin viiden parhaan joukossa ja ennen Tukholmaa, jossa myös tyritään raskaasti. Sieelä on kaksi jättimäistä yliopitoa, jotka sekä kilpailevat että tekevät myös keskenään yhteistyötä, kuten tässä (josta pormestarikin on taatusti hyvin selvillä ja yhteisessä rintamassa!):

http://tyynekuusela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11200...

" Tahtotoiminnot pelaavat astrosyytti-gliasolujen ohjaamilla nopeilla synaptisilla psosesseilla (kuten myös mm. psyykkinen kuvanmuodostus havainnossa) eikä se näy magneettikuvissa jo siitäkään syystä, että astrosyyttien magneettikenttä on tasainen eikä vaihtuva kuten neuroneilla.

https://www.yumpu.com/en/document/view/38809002/as...

Astrocytes and human cognition[/url]: Modeling information integration and modulation of neuronal activity

Alfredo Pereira Jr a), Fabio Augusto Furlan b)

http://www.google.fi/url?q=http://jcer.com/index.p...
http://www.msmonographs.org/article.asp?issn=0973-...

a) Institute of Biosciences, State University of Sao Paulo (UNESP), Campus Rubia Jr., 18618-000, Botucatu-SP, Brazil

b) School of Medicine, University of Marília[/url] (UNIMAR), Marília-SP, Brazil "

(Tässä on takana Brasilian Valtionyliopisto ja suurin ei-valtiollinen yliopisto, ja sanoma on, että Fieldsin mukaan edetään:

http://network.nature.com/groups/bpcc/forum/topics...

Pereira: " I have read most of the popular text on brain function written by Nobel Laureates, prominent neuroscientist, philosophers, linguist and “science writers”. None can match “The Other Brain” as far as thoroughness of scientific facts and ease or reading. It is a real “page turner”. It is the only book on brain function that I could not put down until completed. Until you read this remarkable book about glia, “the other half of the brain”,your knowledge of brain function is far from complete.")

" Recent research focusing on the participation of astrocytes in glutamatergic tri-partite synap- ses has revealed mechanisms that support cognitive functions common to human and other mammalian species,such as learning,perception,conscious integration, memory formation/retrieval and the control of voluntary behavior.

Astrocytes can modulate neuronal activity by means of release of glutamate,D-serine, adeno- sine triphosphate and other signaling molecules, contributing to sustain, reinforce or depress pre- and post-synaptic membranes. We review molecular mechanisms present in tripartite synapses and model the cognitive role of astrocytes. Single protoplasmic astrocytes operate as a ‘‘Local Calcium waves Hub’’, integrating information patterns from neuronal and glial po- pulations. Two mechanisms,here modeled as the ‘‘domino’’ and ‘‘carousel’’ effects, contribute to the formation of intercellular calcium waves. As waves propagate through gap junctions and reach other types of astrocytes (interlaminar, polarized, fibrous and varicose projection), the active astroglial network functions as a ‘‘Master Hub’’ that integrates results of distributed processing from several brain areas and supports conscious states.

Response of this network would define the effect exerted on neuronal plasticity (membrane potentiation or depression), behavior and psychosomatic processes. Theoretical results of our modeling can contribute to the development of new experimental research programs to test cognitive functions of astrocytes.

1. Introduction

Although astrocytes compose at least one half of human brain tissue volume,until two decades ago mostly passive functions were attributed to these glial cells, such as giving structural, me- tabolic and functional support for neurons. However, a growing number of ‘in vitro’ and ‘in vivo’ results support the conception that unipolar cells reside in the deep layers of the cortex, near the white matter (and) extend one or two long (up to 1 mm in length) GFAP-positive processes away from the white matter’’ (Oberheim et al.,and Araque,2005;Haydon and Carmignoto, 2006; Wang et al., 2006b; Fellin et al., 2006; Genoud et al., 2006; Winship et al., 2007; Schummers et al., 2008; Halassa et al., 2009). In an evolutionary approach, Banaclocha states that ‘‘in the leech, the astrocyte–neuron ratio is 1:25; in Caenorhabditis elegans 1:6; in rats and mice 1:3. In humans, the astrocyte-to-neuron ratio is approximately 3:2. This exponential increase of astrocytes cannot be explained solely on increased glial metabolic support. Alternatively, it is plausible that increasing numbers and organization of astrocytes implicates a role for these cells in the evolution of increasingly complex brain functions’’ (Banaclocha, 2007). Evidence for this role is an increase in glia-to-neuron ratio in human dorsolateral frontal cortex.

Direct applications of these results for an understanding of human cognition and emotion are beginning to emerge in the fields of neurology and psychiatry. Astrocytes are involved in the etiology of several neurological disorders as epileptic seizures (Willoughby et al., 2003; Silchenko and Tass, 2008; Reyes and 2009; Kuchibhotla et al., 2009), abusive ethanol con- sumption (Gonzalez and Salido, 2009) and other drugs (Haydon et al., 2009), schizophrenia (Halassa et al., 2007a; Mitterauer, 2009), depression (McNally et al., 2008) and mood disor- ders (Lee et al., 2007), among other dysfunctions (Antanitus, 1998; De Keyser et al., 2008). A recent hypothesis about the origin of psychiatric disorders focus on blood–brain barrier (BBB) breakdown and brain astrocyte dysfunction leading to disturbed cognition, mood, and behavior: These events ‘‘are initiated by a focal BBB breakdown, and are associated with dysfunction of brain astrocytes, a local inflammatory response, pathological synaptic plasticity, and increased network connectivity’’ (Shalev et al.,2009).

Other kinds of glial cells – reviewed by R. Douglas Fields (2009) – have also been shown to be relevant for health and disease, as oligodendrocytes in schizophrenia and microglia in degenerative disorders.

( url=http://nakokulma.net/index.php?topic=10081.0 )

In this emerging paradigm,glial cells are envisaged as the main target for new psychiatric drugs. According to Halassa et al. (2009), ‘‘These discoveries begin to paint a new picture of brain function in which slow-signaling glia modulate fast synaptic transmission and neuronal firing to impact behavioral output. Because these cells have privileged access to synapses, they may be valuable targets for the development of novel therapies for many neurological and psychiatric conditions’’."

(Tämä artikkeli on ilmestynyt ennen Fieldsin kirjaa. Kirjassaan Fields käsittelee myös astro- syyttien suorittamaa synapsien ohjausta: "Thisis exactly what astrocytes do at a synapse!"

http://books.google.fi/books?id=2nmHpXPmV80C&pg=PA...)

" 11. Astrocytic network mediates voluntary behavior

The diagram (Fig.10) provides an overview of cognitive functions of astrocytes in brain function. The Master Hub is activated by means of signaling from neurons to astrocytes in tri- partite synapses, as well as panglial communication triggered by signaling molecules carried by blood (e.g. hypothalamic function; see Gordon et al., 2009; Panatier, 2009) and cerebrospinal fluid.

The above diagram is a simplified view of interactions of main functional systems in the human brain. Neuronal and astroglial networks are represented separately. The ‘‘Executive System’’ includes, besides association cortices, also the hippocampal-entorhinal neuronal system. ‘‘Emotional neurons’’ are mostly in the limbic system, but the term applies to all neurons that process information related to emotional phenomena. It should be clarified that, according to the presented model, such neurons detect (e.g. amygdala neurons) and process (e.g. orbito- frontal neurons) emotional information, but do not convey the feeling (e.g., pain, hunger) elicited by the emotional state (e.g., tissue injury, empty stomach). Feeling is proposed to be a function of the astrocytic network. Each feeling is generated by the response of astrocytes connected to the neurons that detect and process the respective information patterns.

Voluntary responses require the participation of executive neurons that make all logical ope- rations necessary to implement coherent behavior. Astrocytes only ‘‘approve’’ or ‘‘veto’’ execu- tive plans. An important feature of the diagram is that astrocytes cannot directly depress basic emotional neurons (e.g. there is no habituation to pain), but can indirectly contribute to their in- hibition by means of executive mediation (e.g., repressing an automatic aggressive response). Psychosomatic effects are mediated by the actions of efferent neurons (e.g., on the endocrine and immune systems) by means of diffuse blood and cerebrospinal fluid signaling. They require conscious processing of the stimulus, but the generation of the effect is unconscious.

We exemplify the explanatory power of the diagram with the example of Conditioned Taste Aversion (CTA).This is a kind of learning process present in several mammalian species, con- sisting of an acquired aversion for previously ingested food that caused digestive pain and/or damage. Although the learning process is mostly unconscious (leading to the formation of non-declarative memory), there are three phases in the whole process that imply conscious processing:

(a) Initial tasting of the food. Although the aversion is not generated by the food having a bad taste, this tasting is necessary to create a register of what it tastes like;

(b) Unpleasant (conscious) sensation of nausea and/or digestive pain caused by the food;

(c) Tasting and recognition of the food after conditioning, both necessary to trigger the aversion behavior.

The CTA process begins with the sensing of food properties.Perception of properties of the sti- mulus (e.g., how it tastes) ismediated by thalamic relay neurons that transmit the signal to so- matosensory cortex neurons (Perceptual Cortical Neurons in the diagram). These neurons in- teract with higher level neurons and neighboring astrocytes, generating a taste and other sen- sations elicited by the stimulus. When the taste (itself not relevant for CTA and digesting experience (relevant for CTA) are satisfactory, astrocytes reinforce neuronal synapses involved in the processingof the stimulus by means of membrane potentiation (green arrows). The signal is also transmitted to subcortical neurons belonging to circuits that control feelings of hunger and satiation (Basic Emotional Neurons). Interaction with the basic emotional system can trigger an automatic behavior (activation of Motor Neurons) of swallowing or rejecting the food.

When,after ingestion,a nausea or digestive pain occurs,astrocytes induce the inhibition of basic emotional neurons that mediate the response, by means of potentiating the respective inhibitory neurons of the Executive System, thus conditioning the response to new presentations of the same kind of stimulation. In this case, there will be both automatic and voluntary responses to the stimulus. The automatic response, mediated by an interaction of subcortical relay neurons with the basic emotional system, consists of avoidance. The voluntary response, following the sensing of the taste, can be e.g. a throw off.

12. Concluding remarks

In this review of recent astrocyte research and related psychophysiological modeling we made a set of theoretical claims which – if true – would correspond to a scientific revolution in brain sciences, moving from a neurocentric to an astrocentric perspective on cognitive and emotio- nal processing. In spite of the boldness of the claims, they are all experimentally tangible and lead to exciting new perspectives in the interdisciplinary field of Physiological Psychology. Our model favors the development of new experimental research programs to test the cognitive function of astrocytes, by means of the development of new methods and techniques, or by reinterpreting results obtained with classical tools as the several modalities of EEG.

Among the future experimental possibilities opened by this approach, we would like to highlight the following. An exciting prospect would be testing the proposed association of different kinds of human astrocytes identified by Oberheim et al. (2006, 2009) with the cognitive functions we attribute to them (operating as Local or Master Hubs). Another important line of investigation is paying (more) attention to behavioral effects of genetic and pharmacological knockout of astro- glial proteins to evaluate cognitive functions, e.g. by means of the usage of paradigms for vo- luntary and automatic responses. Also the observation of behavior of pannexin knockout mice may lead to important discoveries, since this protein is involved in ATP mechanisms relevant for the propagation of calcium waves. In contrast, analysis of behavioral effects of drugs – like fluorcitrate – that have effects on single astrocytes cannot confirm or disconfirm the astrocentric hypothesis, since the crucial cognitive effect may be on the neurons that interact with the astrocytes. If the hypothesis happens to be true, then the final target of action of all general anesthetics has to be the astrocytic network.

From this reasoning,several testable hypothesis can be raised and experimentally proven, e.g. that the anesthetic effect of halothane is on astroglial – not neuronal – gap junctions, or that the anesthetic action of ketamine and other NMDAR blockers impair the operation of the Master Hub. Other important predictions are that the Master Hub is functionally deactivated during dreamless SWS and severely disturbed during generalized epileptic seizures with loss of consciousness.

The development of new ‘in vivo’ imaging technologies, which has already begun with two-pho- ton microscopy combined with fluorescent markers, may bring new and important evidence about the cognitive role of astrocytes. We have suggested (Pereira, 2007) the development of ultraviolet laser technology for imaging of large-scale calcium ion population movements in the brain. More conventional techniques may also be reinterpreted in this new perspective. Astro- cyte activity may contribute to scalp and intercellular EEG registers, as well as to conscious modulation of brain rhythms in neurofeedback therapy (for an overview of the sources of EEG signals, see Buszaki, 2006).

Astrocytes may also become the main target of electric and magnetic therapeutic methods. According to Banaclocha, ‘‘it has been well established that astrocytes produce steady state (DC) magnetic field while neurons produce time-varying (AC) magnetic fields’’ (2007). In this case, astrocytes are not directly involved in the effects of electroshock (using AC), but there is a possibility of therapeutic use of astrocyte stimulation by means of DC. It has also been sug- gested that deep-brain stimulation, which in many cases relieves the symptoms of Parkinson’s disease, may act on astrocytic calcium waves that coordinate the activity of large populations of neurons controlling movement (Douglas Fields, 2009).

Last but not the least, we would like to stress the importance of having a theoretical model of astrocyte cognitive functions, even if it is still sketchy and incomplete, to inspire new research programs.

In the spirit of modern science, we will feel content if any (or all) of our assumptions and claims are corrected by future experimental results, leading to progress of knowledge about how animals execute cognitive operations."

"Eurotiede" tulee saamaan vastaavanlaiset kilpailijat kuin englantilaisella ja portugalilaisella, myös espanjalaisella ja ranskalaisella kieli- ja klutturialueella. Noiden alueiden sisällä on aina käyty kilpailua tieteelisestä auktoriteetista, ja muustakin menetyksestä, ja myös henkilöistä...

Risto Koivula

Pitäisikö Lauri Lylykin panna Harvardin pormestarikouluun?

(Tosin sinne ei kaikkia otetakaan eikä pelkällä "omalla" rahalla pääse....

https://www.pirkanblogit.fi/2018/risto_koivula/pit...

Toimituksen poiminnat