Jan Vapaavuori

Matkailun tulevaisuus ja Kiina-yhteistyö

Suomella on pitkään ollut erityislaatuinen suhde Kiinan kanssa. Ensimmäinen kaupallinen lento Kiinan ja Euroopan välillä lennettiin 30 vuotta sitten Pekingistä Helsinkiin. Yhteistyö on laajentunut koskemaan monia aloja. Vierailin viime viikolla sekä Pekingissä että Qingdaossa.

Tapasin Pekingin pormestarin toista kertaa pormestariksi tuloni jälkeen. Tämä kertoo kaupunkiemme läheisestä suhteesta. Monissa digitaalisuuteen liittyvissä asioissa Peking on Helsinkiä huomattavasti edellä. Sen sijaan useilla muilla tavoilla Helsinki on edelleen paikka, josta Pekingin kaltaiset kaupungit hakevat inspiraatiota. Kansainvälinen yhteistyö ja kehittäminen ovat Pekingille tärkeitä. Tästä syystä kaupunki on mm. perustanut matkailun kehittämiseen keskittyvän World Tourism Cities Federation (WTCF) -organisaation, jonka vuosittaista kokousta Helsinki isännöi elokuussa 2019.

Tänä vuonna kokous järjestettiin Qingdaossa, jossa puhuttivat mm. kestävä kehitys, älykkäät palvelut ja paikallisuuden korostuminen vetovoimatekijänä. Helsingin puolesta oli helppo puhua – Helsingin matkailun kehittämisen ytimessä on panostaminen paikallisyhteisön hyvään elämään yksittäisten matkailuvetonaulojen sijaan. Kun kaupunkilaisemme viihtyvät, niin myös matkailijat viihtyvät. Jaoimme Kiinassa näkemyksemme siitä, että matkailun kehittäminen on meillä kestävää, koska keskitymme määrän sijasta laatuun.

Matkailu on yksi maailman vahvimmin kasvavista aloista. 30 vuotta sitten matkailu oli hyvin erilaista kuin nyt. Matkavalinnat tehtiin sen perusteella, mihin pääsee ja mitkä kohteet oli valittu matkanjärjestäjän katalogiin. Harvoilla oli varaa matkustaa. Nykyään matkailumahdollisuudet ovat monille käytännössä rajattomat. Tietoa kohteista on satavissa kaikilla kielillä ja kaikissa muodoissa ympäri vuorokauden. Vertaisarviointi on muuttanut matkailua ja sen markkinointia huomattavasti.

Buenos Aires esitti Qingdaossa, että heidän matkailumarkkinointinsa perustuu ajatukseen ”tulette vierailijoina, lähdette ystävinä”. Minusta tämä on keskeinen ajatus myös Helsingissä ja erityisesti kasvavan Aasiasta suuntautuvan turismin suhteen. Olemme onnistuneet, kun matkailijat kokevat olevansa tervetullut osa paikallisyhteisöä ja kaupunkilaiset tunnistavat matkailun tärkeänä osana kaupungin ekosysteemiä.

Matkailu tuo mukanaan paljon hyvää ja on kaupungin tehtävä mahdollistaa tämä kehitys samalla kun pyrimme eliminoimaan haasteet. Tämä tulee olemaan yksi keskeisistä teemoista, kun WTCF summit elokuussa 2019 kokoaa Helsinkiin yli 500 osallistujaa ympäri maailmaa.

Kuva: Kiinalaisen uuden vuoden viettoa Helsingissä, Lauri Hänninen

Artikkeli Matkailun tulevaisuus ja Kiina-yhteistyö julkaistiin ensimmäisen kerran Jan Vapaavuori.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

En äkkiseltään ymmärtänyt, mikä on mainitun matkailuyhteistyn ajatus. Suomen kannalta on paras, jos tänne tulee paljon kiinalaisia turisteja ja huono, jos suomalaiset käyvät turisteina kiinassa. Kiinan tai minkä tahansa muun maan kannalta asia on taas päinvastoin. Kyseessä on siten vähän nollasummapeli, jota kuitenkin yritetään tehdä jotenkin yhteistyössä? Vaikuttaa järjettömältä. Luonnon kannalta häviä ovat kaikki.

Toki ei-nollasummaa syntyy molempien maiden matkailuyrityksille, joiden toimintatarkoituksena on irroittaa rahat turisteista. En nyt kuitenkaan näe, miten niiden eduilla olisi mitään yhteiskunnallista poliittista merkitystä, paitsi toki ehkä Kokoomukselle.

Äkkiseltään ajatellen Pekingin ja Helsingin yhteistyö saattaa olla aika tasapuolisesti houkuttelevaa, sikäli että Peking on varmasti suomalaismatkailijoiden ykköskohde. Toisin vaikuttaisi olevan esimerkiksi Turun ja Tianjinin yhteistyöllä, sikäli kun suurin osa Kiinaan menevistä turisteista tuskin on kiinnostunut mistään Tianjinin kaltaisesta. Suomessa taas suurten kaupunkien välillä ei ehkä ole niin suurta eroa, sikäli kun Suomeen tullaan ensisijaisesti Lappiin ja yleisesti luontokohteisiin.

Suomen kaupungeissahan ei ole juuri mitään kulttuurisesti tai historiallisesti merkittävää, jos nyt vertaa muuhun Eurooppaan. Korkeintaan satunnaista idylliä neuvostoarkkitehtuurin lomassa.

Toimituksen poiminnat