Jan Vapaavuori

Ilmastoystävällisempää ruokaa

Helsingistä löytyy tänä päivänä useita vain kasvisruokaan ja vegaaniruokaan keskittyneitä ravintoloita. Jokaisesta itseään kunnioittavasta helsinkiläisestä ravintolasta ja lukuisista kahviloista löytyy vegaanista tarjontaa. Juuri äskettäin meille perustettiin Suomen ensimmäinen täysin vegaaninen hampurilaisketju. Helsinkiin tehdään jopa matkoja vegaanisten ravintoloiden tarjonnan innoittamana.

Arjessa (salami)pitsaperjantain rinnalle on noussut lihaton lokakuu ja vegaanihaaste. Eikä kasvisruoka mitenkään vierasta ole ollut aiemminkaan. Helsinkiläisten koulujen suosikkiruoka on kautta vuosikymmenten ollut pinaattiletut. Ja ohrapuurokin on mahtunut kymmenen kärkeen. Uusia kasvisruokia on viime vuosina kehitelty kouluihin niin ikään kiihtyvään tahtiin. Vegaaniset kasvisfajitakset ja soijarouhepitsa ovat nousseet uusiksi suosikeiksi.

Itse asiassa Helsingin kouluissa tarjotaan nykyisin todella paljon kasvisruokia. Esimerkiksi kouluruuan suurimman tuottajan Palvelukeskus Helsingin 30 päivän ruokalistalla lähes 60 % pääruuista on kasvisruokia. Kalaa on yksi ateria kymmenestä ja erilaisia liharuokia vajaa kolmannes. Yllättääkö?

Myös kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan jo nyt yhä enemmän kasviksia ja suomalaista kalaa, ja täysin vegaaninen vaihtoehto on säännönmukaisesti tarjolla.

Ymmärrys ruuan ilmastovaikutuksista on koko ajan parempi.  Yksi keino lisätä ilmastoystävällisyyttä on korvata yksittäisessä ruokalajissa osa lihaproteiinista kasvisproteiinilla. Esimerkiksi jauheliharuuissa olisi helppo lisätä kasvisten osuutta. Samoin erityisesti kotimaisen järvikalan ilmastoystävällisyys on korkea.

Maatalous ja elintarvikeyrittäjät ovat tehneet merkittäviä innovaatioita kasvisruuan puolella. Suomalaiselle elintarvikeketjulle tämä kehitys on mahdollisuus. Niin kasviproteiinien ja esimerkiksi kauratuotteiden kehittelyn puolella, kuin myös laadukkaan lihatuotannon puolella. Eläinkunnan tuotteita voi syödä harvemmin, mutta samalla laadukkaammin, hyvällä omallatunnolla.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on ihmiskuntamme kohtalonkysymys. Johtavien kaupunkien pitää olla ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa, koska konkreettiset ilmastoratkaisut tulevat tapahtumaan kaupungeissa.

Helsinki tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Meillä on yksi maailman kunnianhimoisimmista ja samalla konkreettisemmista ilmasto-ohjelmista, joka sisältää yli 140 käytännönläheistä toimenpidettä päästöjen vähentämiseksi.

Ruuan ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Käytännössä kasvispainotteisempaan ruokaan siirtyminen on yksi tärkeimpiä ilmastotekoja.

Voin tehdä omia ilmastolupauksia ja kannustaa muitakin samaan. Isoja muutoksia saadaan kuitenkin aikaan, kun isot toimijat lähtevät mukaan. Kaupunkien tulee olla tässä(kin) suunnannäyttäjiä. En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa. Yksi tärkeimmistä pakoista on pakko pysäyttää ilmastonmuutos.

Ilmastoystävällisen ruuan osuutta voidaan lisätä monin toimenpitein, ja nämä toimenpiteet Helsingissä selvitetään.

Ps. Lupaan, että omaltakin lautaseltani löytyy entistä ilmastoystävällisempää ruokaa.

Kuva: Jussi Hellsten

Artikkeli Ilmastoystävällisempää ruokaa julkaistiin ensimmäisen kerran Jan Vapaavuori.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Lentävä vegaani on melkoinen saastuttaja verrattuna maassa pysyvään lihansyöjään. Mikset puutu tohon lentämiseen vaan ihmisten ruokavalioon?

"Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin kahdeksan vuotta Suomessa pysyvä naudanlihansyöjä. "

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Onko Jan Vapaavuori liittynyt vihreisiin?

Vihreät vaatii suomalaisten lihansyönnin lopettamista. Tämä aiheuttaisi valtavan ruokapulan ja sen seurauksena ennen näkemättömän kuljetusrallin. Suomen maatalous ei pystyisi tuottamaan kuin murto-osan niistä elintarvikkeista, joilla liharuuat korvattaisiin, jolloin alkaisi valtava rekkaralli Etelä-Euroopan viljapelloilta ja päästöt vuoren varmasti lisääntyisivät.

"Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin kahdeksan vuotta Suomessa pysyvä naudanlihansyöjä. "

Ilmastonmuutoksen huijauskampanjat jatkuvat.

Suomen Hiihtoliitto teki mainospätkän siitä kuinka hiihtäjä Martti Jylhä matkustaa Rukan kisoihin junalla lentämisen sijaan osallistuakseen ”ilmastotalkoisiin”. Samalla FIS eli Maailman Hiihtoliitto järjestää huippukokouksensa Thaimaassa, jossa ei ole koskaan ollut lunta eikä maalla ole koskaan ollut kilpahiihtäjiä. Nyt Thaimaahan lennätetään yli 1000 osanottajaa pääasiassa Euroopasta ja eniten Norjasta.

Presidentti Niinistökin kiinnitti huomionsa ilmastonmuutoksella hurskasteluun. Sveitsin ilmastokokoukseen lensi 1 500 yksityiskonetta tuomaan päättäjiä paikalle päättämään lentämisen vähentämisestä. Katowicen ilmastokokoukseen osallistui yli 30 000 osallistujaa, jotka kaikki suunnilleen tulivat paikalle lentämällä. Yksinomaan Afrikkalaisesta Kamerunista saapui paikalle 427 osallistujaa. Esimerkillistä toimintaa päättäjillä.

Toimituksen poiminnat