Jan Vapaavuori

”Kunhan kansantuote vain kasvaa”, 3.1.2012

”Mitään radikaalia suurta muutosta ei ole tapahtunut eikä ole tapahtumassa kunhan kansantuote vain kasvaa.” Näin arvioi Kuntaliiton ekspertti Suomen terveydenhuoltojärjestelmää päivän Helsingin Sanomissa. Saman lehden pääkirjoituksessa todetaan toisaalta, että ”bkt-mittari ei kuvaa lainkaan terveydenhoidon tasoa. Se kuvaa sitä, miten vauras jokin kansakunta on”.

Jutuissa on selkeä näkökulmaero. Olennaista kuitenkin on, että terveydenhuoltojärjestelmämme tulevaisuus riippuu varsin merkittävässä määrin tulevasta talouskasvusta, mikä muuten ei mittaa kansakunnan vaurautta sinänsä, vaan kulloistakin suoritustasoa.

Moni muukin asia on keskeisesti yhteydessä talouskasvuun. Esimerkiksi eläkejärjestelmämme kestävyys on mitä kiinteimmin riippuvainen suosiollisesta talouskehityksestä.

Istuvan hallituksen ohjelma perustettiin viime kesänä ”ennakoitua vahvemman talouskasvun” varaan. Tähän nojautuen päädyttiin kevyempään sopeutukseen – eli menoleikkauksiin ja veronkorotuksiin – kuin mihin alemmalla kasvuoletuksella olisi päädytty. Se, että tällä hetkellä puhutaan laajasti uusien sopeutustoimien välttämättömyydestä, pohjautuu juuri heikentyneisiin kasvunäkymiin. Kansantuotteen kasvamatta jääminen tarkoittaa siksi leikkauksia ja/tai veronkorotuksia. Tai velaksi, eli tulevien sukupolvien kustannuksella elämistä, mitä tänä päivänä iloisen vastuuttomasti harjoitetaan ympäri maailmaa.

On sinänsä terveellistä ja älyllistä käydä keskustelua talouskasvun ihanteen ympärille rakentuvan ajattelumme mielekkyydestä. Samassa yhteydessä tulisi kuitenkin muistaa, että iso osa järjestelmästämme – tulevia eläkkeitämme myöten – on vahvasti rakennettu jatkuvan talouskasvun varaan, ja että pienemmätkin poikkeamat pitkän ajan kasvutrendiltä voivat olla merkityksellisiä – isoista heilahteluista puhumattakaan.

Totuttua heikompikin talouskasvu tarkoittaa käytännössä uhrauksia koko kansakunnalta.

Se, että melkein koko läntinen maailma elää velaksi on – sinänsä surullinen – osoitus siitä, että kaikki on rakennettu talouskasvun varaan – silloinkin kun talouskasvua ei ole.

On monesta syystä helppo yhtyä ”kunhan kansantuote vain kasvaa” –toiveeseen. Tämä edellyttää kuitenkin välttämättä kaksi tarkentavaa huomiota.

Ensinnäkin talouskasvu voidaan rakentaa fiksummin tai tyhmemmin, niin ilmastollisesti, sosiaalisesti kuin moraalisestikin.

Toiseksi, talouskasvu ei ole toiveenvarainen asia. Talouskasvu on tehtävä. Ja se on tehtävä uudelleen ja uudelleen yhä kovenevassa kilpailussa.

Talouden sopeuttaminen on sinänsä helppoa, jos vain uskallusta riittää. Sen sijaan talouskasvun ja sen edellytysten luominen on taitolaji. Toivottavasti tämä ei ole syy sille, että asia on jäämässä liian pienelle huomiolle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Uhrauksia koko kansakunnalta."

Aloita itsestäsi, se on ainoa tapa. Näytä mallia ja tunnusta tosiasiat. Kerro nyt edes se, minkä vuoksi ihmisten pitäisi uhrautua. Talouskasvunko? Lopeta.

Matias Härkönen

Hurjia puheita taas Kokoomuslaiselta. Ettekö oikeasti tiennyt, että talouskasvua ei harjoittamallanne politiikalla voi mitenkään syntyä, vai oletteko vain typeriä? Nyt sitten itketään, kun talous ei kasvanutkaan. Tämähän oli päivänselvää että ei kasva, kuten utopistiset lukunne ennustivat.

Nyt tarvitaan järkeä! Herätys siellä Kokoomuksessakin. Euron tukeminen ja rahan lappaaminen typeryyksiin saa luvan loppua nyt, muuten lapsemme tulevat elämään ihan toisenlaisessa maailmassa. Juustohöylä käyntiin!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tänään radiossa kerrottiin, että Suomi antaa kehitysapua korruptoituneille valtioille. Onko siinä mitään järkeä? Eikö sellaisesta olisi jo moraalisesti syytä luopua. Näin tuetaan vain näiden valtioiden johtohahmoja ja mahdollisesti kykyä aseistautua ja ahrjoittaa hirmuvaltaa. En veronmaksajan halua, että Suomi toimii näin. Mitä teette asialle? Leikkaatteko rahat sieltä? Ei kehitysapu voi olla koskematon, kun sen vastaanottajan tarkoitusperät ovat väärät.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Saisiko herra Vapaavuorelta infopaketin mitä talouskasvu tarkoittaa ihan oikeasti ja sitten voimme jutustella lisää,kun faktat on selvitetty.

Petteri Sahinjoki

Niin, voiko talouskasvua edes syntyä ilman että julkinen sektori ja yksityinen sektori ottaa lisää velkaa ?

Toisinsanoen, voiko säästämällä saada aikaan talouskasvua ?

Ja mitä hyötyä talouskasvusta on ympäristöllemme ja luonnolle ?

Maapallo on vielä toistaiseksi ainoa paikka missä pystymme elämään.
Ihminen ei ole vielä asuttanut muita planeettoja, eikä tällä menolla tule koskaan asuttamaankaan.

Carl Sagan - Pale Blue Dot
http://www.youtube.com/watch?v=p86BPM1GV8M

Toimituksen poiminnat