Jan Vapaavuori

Guggenheim vai sinivalkoista makkaraa?

Kuljin tänään taksilla. Taksikuski tunnisti minut ja rupesi vuolain sanakääntein ilmaisemaan tukensa Guggenheim-museohankkeelle: "Miten saisimme kansan ymmärtämään, että ei me täällä pelkällä sinivalkoisella makkaralla pärjätä."

Ilahduin.

Mieleeni tuli Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän joskus 1990-luvun lopulla saama kirje. Eduskunnan lisärakennusta oltiin juuri suunnittelemassa ja vastustus oli kovaa - kuten aina. Kirjeen lähettäneen töölöläisrouvan mukaan "Töölö-seura on aikanaan vastustanut mm. Töölön kirjastoa, Sibelius-monumenttia ja Temppeliaukion kirkkoa. Onneksi ne kaikki on silti rakennettu."

Kaikki korkean profiilit herättävät aina vahvoja tunteita. Puolesta ja vastaan.

Uskooko joku, että täällä vaikkapa 2050-luvulla oikeasti oltaisiin sitä mieltä, että Guggenheim-museon rakentaminen 2010-luvulla oli virhe?

Politiikkaa tehdään ajassa. Silti sen vaikutukset ulottuvat - ainakin toisinaan - pitkälle tulevaisuuteen. Näin varsinkin kaupunkisuunnittelun alalla. Kaupungin vetovoima ja elinvoimaisuus ovat asioita, joita rakennetaan koko ajan - tai jätetään rakentamatta - ja joiden vaikutukset näkyvät vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja eteenpäin.

Pelkästään sinivalkoisella makkaralla ei pärjää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (182 kommenttia)

Matti Jalagin

Sattuiko tuo taksikuski sanomaan, mistä tuota sinivalkoista makkaraa saa?

Votkinilla ei ainakaan ollut.

Jukka Korhonen

"Uskooko joku, että täällä vaikkapa 2050-luvulla oikeasti oltaisiin sitä mieltä, että Guggenheim-museon rakentaminen 2010-luvulla oli virhe?"

Ei tietenkään.

Ei minullakaan olisi mitään sitä vastaan, että Guggenheim olisi rakennettu Suomeen 50-luvulla ja sen ajan veronmaksajat olisivat sen maksaneet.

"Guggenheim vai sinivalkoista makkaraa?"

Guggenheim vai suomalaiset vanhukset?

Guggenheim ja lisää velkaa!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Taksikuski ja töölöläisrouva? Puhuisit kerrankin niin, että myös Perkkaan kansa ymmärtää. Onneksi meitä sentään raatelee eri verokarhu.

Pertti Metsä

Seurattuani valtakunnan politiikkaa olen aina ollut sitä mieltä, että taksikuskin pätevyydellä on asiat hoidettu. Nyt tämä on todistettu. Presidenttiehdokkaat on sentään ylioppilaita.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Noh, taksikuskien koulutustasossa on varmasti enemmän hajontaa kuin presidenttiehdokkaiden. Tällä hetkellä kuskeina toimii Meilahden entisestä kikkoherrasta viimekauden kansanedustajaan.

Taksinkuljettaja minussa riemusta kirkuen odottaa Guggenheimia stadiin, mutta oma mahdollinen taloudellinen hyöty ei kuitenkaan riitä siihen että voisin kannattaa noin kyseenalaista hanketta kerrotuilla ehdoilla. Mikäli maksavat sen itse, voi kaupunki tarjota tontin halvalla tai vaikka ilmaiseksi, tuolla paikalla tosin sekin on miljoonien lahjoitus. Mutta jotain voi investoida, vaikkapa vain taksikuskien työllisyysnäkymien vuoksi.

Matti Jalagin

Kuinkahan paljon nuo Tsadin keskustan taksikuskit tekevät todellisuudessa eduskunnan ja hallituksen päätöksiä kuljettaessaan noita vaikutuksille alttiita nappulaliigalaisia paikasta toiseen ja takaisin?

Nytkin tämän ketjun avannut Vapaavuori on selvästi ominut vuokra-auton kuljettajan kannan omaksensa ja levittää sitä ilosanomana muille.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Yritin joskus kokeilla onko tuo mahdollista. Ei ole. Ehdotin työsuhdeautojen polttoaineen kulutuksen huomioimista autoedun verotuksessa, mutta ei ole mennyt läpi. Kysyin monelta kansanedustajalta että onko oikein että Jeep Cherokee neljän litran koneella ja parinkymmenen litran kaupunkikulutuksella on käyttäjälleen samanhintainen kuin Prius, ja eikö Co2-arvoa voisi ottaa parametriksi määriteltäessä verotusarvoa, olisi sekä oikeudenmukainen että "vihreä" uudistus.
No, ei ole tapahtunut, en ole edes kenenkään huomannut ajavan asiaa. Häkämies sanoi että, valmistelussa ollut, verotus ottaa huomioon koska kulutus vaikuttaa autoveron määrään, tosin edelleen reilusti hörppivä letukan katumaasturi Captiva on samanhintainen kuin Prius työsuhdekäyttäjälle. Samalla saa nelivedon ja kaksi lisäpaikkaa kaupan päälle.

Vapaavuori ei ole ominut mielipidettään taksikuskilta, hän vain on tavannut ensimmäisen viiteryhmänsä, punavihreät naiset, ulkopuolisen joka kannattaa Guggista. Tosin tämäkin kannatus taitaa olla lähinnä kuskin toive vilkkaammista kesäpäivistä, on meinaan todella rauhallista aikaa PKS-seudulla. Eihän siinä itse hankkeessa olekaan muuta vikaa kuin maksajat.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eikös Vapaavuoren aatemaailmaan paremmin soveltuisi se, että hankitaan museolle rahat yksityiseltä sektorilta (varakkaat yksityishenkilöt, säätiöt jne.)? Jos vaikka yksityisiltä saataisiin kerättyä x prosenttia, veronmaksajat voisivat harkita y-prosentin investointia (x>y).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Pertti Metsä

Kyllä Kalevi on nyt ymmärtänyt liberalisti suuntauksen kokoomuslaiset väärin.

Pankkien tappiot on sosialisoitava ja voitot yksityistettävä. Samassa hengessä yksityisen säätiön laajentuminen tulee suorittaa sosialistisesti veronmaksjien kustannuksella ja tästä liiketoimesta tulleiden voittojen pysyen edelleenkin yksityisenä.

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Miten minusta tuntuu, että vapaavuoret yhdessä seppälöiden kanssa pohtivat, miten tämä yksityisten lahjoittama raha amerikkalaiselle säätiölle saataisiin vielä kaiken lisäksi verottomaksi. (kts. HS 11.1.2012)

Siis, että suomalaiset veronmaksajat maksaisivat todellisuudessa nämä lisenssimaksutkin Guggenheim-säätiölle. (n. 1,2 M€/vuosi)

(KORJAUS edelliseen kappaleeseen! Kävin tutustumassa tuohon esittelyaineistoon. Oikea summa onkin 2 M€/vuosi. Sisältää säätiölle lisenssien lisäksi ohjelmakuluja!)

Voi tätä porukkaa. Terveydenhoito on retuperällä, luokkakoot kasvavat yli äyräiden, vanhuksia makuutetaan sairaaloiden vuodeosastoilla, sosiaalitoimistojen luukuilla on jonot, hammaslääkäriin saat odottaa kuukausia!

Ja samaan aikaan nämä vapaavuoret pohtivat tällaisia asioita (tässä yhteydessä vapaavuoret = kokoomuslaiset!)

Ja sitten me olemme vielä valitsemassa tämän sakin kirkkainta edustajaa presidentiksi??

Kai tässä vähän joutuu syyttämään sitten itseni kaltaisia kansalaisiakin, että emme ole tarpeeksi aktiivisia vaikuttamaan!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Suosittelen Vapaavuorta pyytämään audienssia Björn Wahlroosilta. Eiköhän tuo tuntene muitakin yksityishenkilöitä, joilla on varaa harjoittaa hyväntekeväisyyttä.

http://www.talouselama.fi/uutiset/wahlroos+sysasi+...
http://www.hs.fi/verotiedot/person.do?personId=1022
http://www.moneyhowmuch.com/2010/05/if-you-had-bil...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Turhaa porvarisherrasväen kotkotusta koko Kukkenheimi. Jos joku haluaa kyseisen museon pistää pystyyn niin laittakoot omilla rahoillaan. Tällainen toiminta (jossa käydään veronmaksajien kukkarolla) on sosialismia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Urheiluhallit Suomessa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomen_urheilu...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomen_jalkapa...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomen_jäähallit

yhteensä 128 kappaletta ...

Pertti Metsä

Mitä sitten Lauri? Voisit akateemisena ingenjöörinä tehdä laskelmat mitä nämä hallit ovat maksaneet, ja kuinka monta tuhatta käyttäjää niillä on. Muuten kommenttisi on yhtä turhanpäiväinen, kuin sovellus joka tekee valokuvista musiikkia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Sitä minäkin olen ihmetellyt, miksi tuota musiikkia on imuroitu miljoona kertaa ...

Ei minulla ole mitään noita urheiluhalleja vastaan, mutta ...

Pertti Metsä

...mutta jäähalleilla on enemmän laajempia ja pitkäkestoisempia terveysvaikutuksia nuoriin ja muihin urheilun harrastajiin kuin normi askoseljankkakeitot koktailkutsuilla voi arvattakkaan.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Jos muuta syötävää ei ole niin kyllä makkara käy hyvin, oli se sitten sini- tai vaikka punavalkoista. Homeenvihreään ei tokikaan kannata koskea.

Taloustilanteemme (kansan siis) ei oikein antaisi myöden tällaista hanketta, jossa joku säätiö hyötyy, ja kansalaiset maksavat.

Mitä muuta saisimme tuolla 30 miljoonan vuosittaisella käyttökululla, ehkä ei mitään suurta mutta tarpeessaolijoille sitäkin tähdellisempää.

Onhan taiteellekin paikkansa, mutta onneksi teknologian kehitys on suonut meille mahdollisuuden nauttia kaukaisistakin teoksista virtualisesti, internetin välityksellä.
Onko kaikkien pakko matkustaa vaikkapa Bilbaoon, vai voisiko teokset kurkata netistä, tietävämmät minua valistakoon. No eihän se sama ole, eihän kuvasta voi aistia hienoa atmosfääriä eikä tuoksuja, mutta saapi tuolla 30 miljoonalla vastineeksi aika paljon makkaraa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuo 30 miljoonaa jakautuu 20 vuodelle eikä ole käyttökulu. Siinä maksetaan Guggenheim-brändistä.

Pertti Metsä

Eihän kolmekymmentä miljoonaa ole mitään verrattuna mitä tuli maksamaan niskalenkki markkinavoimista.

Tämän voit kysyä keneltä taksikuskilta tahansa. Peanuts, ja Audi kulkee harasoo.

Citycani *

Ja kas! Näin näppärästi tuli leimattua kaikki hanketta vastustavat taantumuksellisiksi vastarannan kiiskiksi.

Once more: kun ei ole varaa omiakaan museoita edes ylläpitää, miten ihmeessä tuohon sitten yllättäen löytyykin rahaa?

Mikä vimma meillä on heittää rahaa lisenssimaksuina jenkkeihin sensijaan, että pitäisimme huolta omasta kulttuuristamme, jota ei tod. vaali kukaan, ellemme tee sitä itse??

Ja itse hankkeesta sitten; rakennuskustannuslaskelmiin voinee jo tässä vaiheessa käyttää vähintään ns. musiikkitalokerrointa, kävijämäärä-arvaukset ovat täysin epärelistisia, vuotuiset käyttökustannuslaskelmat todella rasvaisia...

Enkä edelleenkään en ole saanut vastausta siihen, miksi 4.000 neliön näyttelytilat vaativat 8.000 neliötä tilaa ilmeisesti hallinnolle, vai mihin lie?

Verorahojen tuhlaaminen tällaisiin hankkeisiin on aivan täysin edesvastuutonta, etenkin nykyisessä markkinatilanteessa! Joten, pistäkääs Guggis-fanit hattu kiertämään ja maksakaa museonne ihan itse, kiitos!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Enkä edelleenkään en ole saanut vastausta siihen, miksi 4.000 neliön näyttelytilat vaativat 8.000 neliötä tilaa ilmeisesti hallinnolle, vai mihin lie?"

Et ole ilmeisesti koskaan käynyt taidemuseossa. Suosittelen käymään, niin tietäisit edes mistä kirjoitat.

Citycani *

Olipas harvinaisen typerä vastaus, toisin sanoen, ei vastaus mihinkään eikä ollenkaan.

Mikä tosin ei yllätä yhtään.

Pertti Metsä

Varmaan se 8000 neliötä on varastoa, johon ostetaan taidetta budjetilla joka ei ollut laskelmissa mukana. Taidetta, joka jää Guggenheimin säätiön omaisuudeksi muuten.

Milloin Lauri on saanut pääsylipun hinnalla tutusmis kierroksen taidemuseon varasto- ja työtiloihin?

Citycani *

Pertti, noinhan sitä voisi ajatella, mutt eikös ton Guggiksen idis nimenomaan ole siinä, että ne näyttelyt _kiertää, eli varastotiloja ei ainakaan noin hillittömiä määriä todellakaan pitäisi tarvita..?

Mutt mistäs minä sen voisin tietää, tällainen museoissa käymätön juntti kun olen. ;)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kiasman pinta-ala on samansuuruinen, mutta näyttelytilaa on viidenneksen vähemmän.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Et lainkaan ole ymmärtänyt mistä kyse. Bilbaon Guggenheimissa käy vuosittain miljoona ilmistä. Kaupungin väkiluku runsaat 300000.

Citycani *

Niin. Kiasmalla on omat kokoelmat, Guggiksen idiksen piti olla hiukkasen toisenlainen?

Tai jos senkin on tarkoitus kerätä omaa kokoelmaa Suomeen, kysymys kuuluu, kenen omistukseen - ja kenen rahoilla?

Pertti Metsä

Kokoelmahan olisi luonnollisesti Guggenheimin omaisutta. Eihän sitä Solomoniksi pääse, jos ei ole nero liiketoiminnassa, ja pistä muut maksamaan omaisuutesi kartutus.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Museossa 50% näyttelytilaa on ihan ok suhde. Siellä on tietty työtilat 100-120 henkilölle normaaleine toimiston apu- ja sosiaalitiloineen, mittava määrä liikennöintitilaa - elikkäs käytävää, aulat, kahviot, vessat, varastot, tekniikkaa, kokoustiloja, ehkä auditorio, tuulikaapit, museokauppa...

Citycani *

Ok, taas löytyi yxi laskutaitoinen... 4.000 neliöö 12.000sta on viiskyt prossaa?

Right.

Pointti, jota olen tässä hienovaraisesti yrittänyt ajaa takaa on se, että JOS tuolle ei suunnitella ostettaviksi omia kokoelmia, 1/3 suhde on vähintäänkin merkillinen. Ja JOS suunnitellaan, miksi asiasta ei ole puhuttu mitään? Kuka maksaa? Kenen omistukseen kerätään?

Ja niin edelleen.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Vastasin kysymykseen: miksi 4.000 neliön näyttelytilat vaativat 8.000 neliötä tilaa?

Todellisuudessahan selvityksen tilaohjelman mukainen tila on 6768m2 (josta näyttelytilat 58% ja kokoelma 5%)
tekniset tilat ja lastaus vievät 4873 m²

Citycani *

"Enkä edelleenkään en ole saanut vastausta siihen, miksi 4.000 neliön näyttelytilat vaativat 8.000 neliötä tilaa ilmeisesti hallinnolle, vai mihin lie?"

Kantsii lukea _koko lause ennen kuin vastaa, ok?

Nuo nyt kehiin heittämäsi luvut ovatkin minulle ihan uusia? Kannattanee valistaa kaikkia tiedotusvälineitäkin tuosta asiasta, ne kun ovat käyttäneet samoja lukuja kuin minä.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Exhibition 3,920 42,179
Exhibition Galleries 3,920 42,179

Programs and Events 565 6,079

Flexible Performance/Conference Hall 500 5,380
Green Room incl incl
Control Room/Projection Booth incl incl
Simultaneous Translation Booth incl incl
Movable Stage Platform incl incl
Seating, Stage, and Equipment Storage incl incl
Technician Office incl incl Dressing Rooms incl incl
Multifunction Classroom/Laboratory 65 699

Visitor Services 188 2,023

Visitor Screening/Bag Check 100 1,076
Coat Check/Lockers 60 646
Ticketing and Information Desk 18 194
Storage 10 108

Retail 300 3,228

Museum Store 125 1,345
Design Store 125 1,345
Stock Room and Offices 50 538
Dining 705 7,586
Café/Bar 200 2,152
Formal Restaurant 130 1,399
Kitchen 375 4,035
Catering Prep/Staging Area incl incl
Receiving incl incl
Offices incl incl Trash Room incl incl Storage incl incl

Offices 501 5,391

Administrative Offices 135 1,453
Curatorial, Exhibition Design, Publications, Archivist Offices 110 1,184 Education Offices 26 280
Marketing and Development Offices 100 1,076
Conference Rooms 75 807
Shared Work Room/Copy Room/File Storage 55 592

Collections Storage and Management 354 3,809

Art Storage 100 1,076 Shipping/Receiving 50 538
Crate Storage 50 538
Uncrating/Staging 50 538
Shared Art Prep/Conservation Studio and Equipment Storage 75 807 Registrar, Conservation , Exhib. Design & Tech Offices 29 312
Maintenance and Operations 235 2,529
Security Office/Control Room 20 215
Custodial Office 20 215
IT Server, Workroom and Staff Offices 35 377
Supply, Equipment, and Seasonal Furniture Storage 40 430
Landscape and Grounds Maintenance Equipment Storage 25 269
Staff Lunch Room/Lounge 70 753
Locker Rooms 25 269

Total Assigned Areas 6,768 72,824

MUSEUM BUILDING: UNASSIGNED AREAS
sm
sf Total 4,873 52,433 Lobbies incl incl Circulation incl incl
Restrooms incl incl
Mechanical/Electrical/Plumbing incl incl
Art Loading Dock incl incl
General Loading Dock incl incl
Mechanical/Electrical/Plumbing incl incl
Partitions, Structure, Shafts, Stairs, Elevators incl incl

Total Gross Museum Area 11,641 125,257

(Selvityksen sivulta 138, ensimmäinen luku on neliömetrejä, toinen luku on neliöjalkoja)

Citycani *

Ookeij, kiitos selvityksestä. Siis oikeasti kiitän, en hattuillakseni. ;)

Suhdelukuni 1/3 on siis kuten muuallakin on kerrottu, ja kokoelmaakaan ei mitä ilmeisimmin juurikaan aiota keräillä...

Seuraavaksi ois kiva tietää, minne tuotot esim. kaupoista ja rafloista menee? *Säätiölle* vaiko koko roskan ylläpidon rahoittavalle taholle? Mikä taho tulee järkkäämään *koulutuksen*, minkä hintaisena* Minne tuotot..?

Eli, onko jossain nettiin aukaistuina tota rapparia, vai onko pakko ladata se peedeeäffä, joita en netistä keräile lainkaan (lukuunottamatta tiliotteita pankista...)?

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Eipä kestä. Hyvä kun tuli puheeksi niin jaksoin itsekin tutustua paremmin. Pdf:stä minä nämä poimin ja rivitin ihan itse :) En tiedä onko kukaan purkanut nettiin koko raporttia.

Citycani *

Jani kirjoitti: "Eipä kestä. Hyvä kun tuli puheeksi niin jaksoin itsekin tutustua paremmin."

On meistä ns. kriitikoista siis jotain hyötyä ainakin edes. ;^)

"Pdf:stä minä nämä poimin ja rivitin ihan itse :)"

Good work! ;)

"En tiedä onko kukaan purkanut nettiin koko raporttia."

Ei oo ainakaan toistaiseksi näkynyt...

Mutt, thanx, kai nää tästä pikkuhiljaa purkautuu muutenkin, tavalla tai toisella...

Jaakko Tiikeri

"Politiikkaa tehdään ajassa. Silti sen vaikutukset ulottuvat - ainakin toisinaan - pitkälle tulevaisuuteen."

Valtionvelka 70 miljardia (70.000.000.000) ulottuu todella pitkälle ajalle. Ei siinä paljon yksi kukkelihaimi paina, eihän Vapaavuori?

Kokoomus, vastuullista politiikkaa vuodesta 2012!

Nimimerkillä, eihän näitä kukaan muista vuonna 2312.

Ja onnittelut kaikille Vapaavuorta äänestäneille.

Matias Härkönen

Olemmeko tänään iloisia, että pyramidit rakennettiin tuhansia vuosia sitten? Olemme varmaankin, mutta jokainen tietää ettei rakentaminen ihan mennyt niin kuin Strömsössä. Orjat siellä töitä teki selkä vääränä, ja jos minusta olisi kiinni niin voisin elää ilman pyramidejä jos nuo ihmiset olisivat saaneet elää vapaina. Me olemme sukupolvemme orjat, jotka laitetaan maksamaan kaikki.

pekka väisänen

Joo, siis tää Sarkomaan veroetujuttu oli mun mielestä kaiken huippu. Mummojen siivousvähennyksestä pois ja siirretään tänne. Kyllä vähän jurppi, vaikka eihän se kymppi pari mummon rahoissa missään tunnu, mutta muutaman kymppitonnin vähennys jonkun veroissa saattaa tuntuakin. Ei tosin välttämättä.

Ai, mutta unohdin taas. Mehän ollaan suomalaisia. Pitää kaikin keinoin varoa etteivät ulkomaan elävät pidä meitä juntteina. Guggenheimia ne voivat käydät katsomassa mutta tuskin mun mummoa.

Ja on makkaralla täällä pärjätty tähänkin asti. Vaikka tuskinpa sitä guggenheimilaiset ovat koskaan syöneet. Mutta mummoni on laittanut kyllä.

Tuomo Kankkunen

Kertoiko taksikuski onko hän valmis maksamaan amerikkalaille meneviä miljoonien lisenssimaksuja ?

Kertooko Vapaavuori meille kaikille, mikä on jenkkisäätiön vastuu tästä
lähes parinsadan miljoonan hankkeesta ?

Ja senkin, mitä ihmettä makkara tähän kuuluu ?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Guggemnheim on kallis brändi. Tuo 1,5 miljoonaa vuodessa on ihan kohtuullinen. Tuo enemmän kuin vie.

pekka väisänen

Ööö.., tuo siis kenelle? Jotain ihmeellistä sen täytyy olla, kun sinäkään et osaa sitä oikein kirjoittaa.

Citycani *

Jaa. Minusta se vie vähintään sen 200 miltsiä + 6,5 miltsiä vuodessa enemmän kuin tuo, jopa noiden yltiö-optimististen kävijämääräkuvitelmien mukaan...

Mutt hei, se että näen asian noin, johtuu luultavasti siitä, etten (kuulemma) ole ikinä käynyt taidemuseossa... :-&

Pertti Metsä

Tulisi halvemmaksi, jos annettaisiin tuo raha suoraan Janne Gallen-Kallela-Sirenille.

Kalle Lehtonen

Jep, tämä kuin käärmettä pyssyyn ajettu taiteen McDonald's onkin niiiiin paljon parempi että kyllähän siitä nyt joku sata miljuunaa € verorahoja aina kannattaa maksaa!

Jaakko Tiikeri

"Uskooko joku, että täällä vaikkapa 2050-luvulla oikeasti oltaisiin sitä mieltä, että Guggenheim-museon rakentaminen 2010-luvulla oli virhe?"

Kummatkin lapsistani (18v ja 21v) uskovat jo nyt niin, tuskin muuttavat kantaansa vuoteen 2050 mennessä. Heidän mielestään rahat voisi käyttää huomattavasti järkevämmin, esimerkiksi investoimalla ne kouluksen ja terveydenhuollon kehittämiseen ja tehostamiseen. Näin investoinnista olisi todellista yhteiskunnallista hyötyä vielä 2050 ja pitkälle siitä eteenpäin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Joo. Kaupungin puistot voisi esimerkiksi jättää hoitamatta, kukat istuttamatta jne. koskapa "rahat voisi käyttää huomattavasti järkevämmin"...

Pertti Metsä

Jos Lauri näin tehdään Nauvossa, älä luule että sentään pääkaupungissa. Sus siunakkoon.

Jaakko Tiikeri

Eikö näin ole jo aikapitkälle toimittu, ainakin Helsingissä. Lumet ainakin jää luomatta ja roskikset tyhjentämättä, puistoissa meinaan.

Myös vanhukset ja vammaiset voisi jättää hoitamatta - ei mitään hyötyä yhteiskunnalle ja kukaan ei muista niitä 50 vuoden päästä.

Pääasia on, että saadaan yksi museo lisää, entisten 1.200 joukkoon.

Pertti Metsä

Hyvä että on 57 taidemuseota. Pidetään toistaiseksi määrä sellaisenaan, eikä lisätä yhtä museota joukkoon.

pekka väisänen

Ei puistojen kukat ole mummoilta pois. Ja siellähän ne mummot usein istuvatkin. Ilmaista huvia. Eikä tarvitse verohelpotuksin tukea.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Pääosalle kirjoittajista näyttää olevan epäselvää, mitä INVESTOINTI tarkoittaa. Tässä hieman oppia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Investment

Pertti Metsä

Kun Lauri ei kuuntele pienen ihmisen sanomaa, niin lue mitä Talouselämä kirjoittaa asiasta:

http://www.talouselama.fi/uutiset/kommentti+guggen...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Toimittajam joka on pääosan ajastaan toiminut Tietoviikossa, ei taida olla se parast henkilö arvioimaan tätä investointia.

Kalle Lehtonen

Ei voi löydä vertoja ilmasto-Latelle, tuolle kaikkien alojen asiantuntijalle!

Pertti Metsä

Eli tietoviikon toimittaja ei kelpaa, eikä taidekriitikko kelpaa.

Kuka kelpaa? Sinä Lauri Gröhn? Paistaako aurinko sun takapuolesta, kun olet kaikkien yläpuolella ja omaat ilmeisesti ylivoimaiset tiedot, mutta jostain syystä et pysty artikuloimaan niitä kirjallisesti niin, että tieto välittyy kommunikoivien yksilöiden välillä.

Jaakko Tiikeri

Laurille ei ole tainnut aueta, että kaikki investoinnit eivät ole samanlaisia. On hyviä investointeja (tuottavia) ja sitten on huonoja investointeja (tappiota tuottavia). Tämä kukkelihaimi kuuluu jälkimmäisiin - väittää kukkelhaimin konsultit tai Helsingin politikot ihan mitä tahansa.

Citycani *

Yleensä investointi tehdään siinä toivossa, että se joskus maksaisi itsensä myös takaisin. Mieluiten korkojen kanssa.

Sitä ei todellakaan tule tässä tapauksessa tapahtumaan, edes Guggiksen omien laskelmien mukaan.

Ja niin, jos sinulla tosiaan on ns. parempaa tietoa noista guggiksen potentiaalisista aikeista kerätä kokoelmia, ja sen puolen rahoitus- ja omistusasioista, kerro ihmeessä myös meille tyhmille, joilta ei edellytetä muuta kuin maksumiehinä toimimista ja sitä, että pitäisimme turpamme kiinni asioista, joista emme mitään ymmärrä...

Pertti Metsä

Citykani ei nyt ymmärrä. Mitä isompi herra, sen suuremmat lelut ja kalliimmat harrastukset. Ja eihän herrat omia harrastuksiaan maksa, vaan ne tulee työsuhde-etuina veronmaksajilta. Kyllähän sitä pitää olla puitteet kuin isontalon pojalla niissä 6 näyttelyn avajaisissa mihin pääsee shampanjaa juomaan vuoden aikana.

Citycani *

No joo, Citycani ei nyt tosiaan ymmärrä...

Tais se Vapaavuoren taksikin mennä veronmaksajien alati avoimeen piikkiin... jotenkin tragikoominen nyanssi sekin.

Pertti Metsä

Kaupunginjohtajat tulee ja menee, ja aina pitää saada rakennettua monumentti joka pysyy. Pajunenheim on nyt kovassa kokoomus kurssissa. Pieni mies ja suuret haaveet, jota suurmiehen pojan poika lobbaa pätemisen tarpeessa.

Me ollaan vaan tälläisä katkeria vasemmistolaisia lässyttäjiä, jotka eivät tajua, että jos tehdään vuodessa 6,5 miljoona tappiota, millainen tulolähde se on matkailulle ja kuinka siitä tulee positiivista energiaa eestin rakennustyöläisille.

Citycani *

Joo, toi muistaakseni Snellmanin virolais-venäläistyöläisheitto oli kyll absurdiudessaan omaa luokkaansa... Kotimaan käsitekin laajentui kummasti siinä samalla, mutt jäi kuitenkin sitt sen tarkemmin ns. määrittelemättä, vaikka yritin tarkennusta vähän udellakin... ;)

Sitä vaan oon tässä ihmetellyt, että mitähän 'mausteita' on ollut guggiksen tarjoiluissa, kun ovat saaneet niin fanaattisen, ja melko ison kannattajakunnan hankkeelleen..?!

Tässä taloustilanteessa?

Kun omia museoita ajetaan alas?

Emmä ymmärrä enää mitään... sitäkään, missä välissä must tuli vasuri, ja vielä museoissa käymätön junttikin... mutt ainakin se kävi äkkiä, sen mä sentään huomasin! ;^)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saisihan tänne kiinalaisia tekemään, näin globaalille hankkeelle tulisivat varmasti luvat kuntoon. Ei tarvitsisi odottaa 40 vuotta kuten länsimetroa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kirjoittajat ovat pääosin täysi asioista tietämättömiä satuilijoita.

Numerot menevät pieleen, pinta-alat pieleen, maksut pieleen. Nyt omistus. Tontti, rakennukset eivätkä näyttelyesineet tule olemaan Guggenheimin omistuksessa.

Pertti Metsä

Ole hyvä ja kerro hyvä mies oikeat tiedot, että ei tule närästystä.

Pertti Metsä

Osaan minäkin linkittää, mutta en avaa epäluottavista lähteitä avautuvia PDF tiedostoja. Eli Lauri, nyt on hyvä mahdollisuus näyttää suomalaisen koululaitoksen pisa osaamista, ja harrastaa kymmensormijärjestelmää tyyliin Aaltoyliopisto, ja perustella miksi ostaa näkymätöntä kangasta ja lankaa jolla vapaavuorilaisten puvut tehdään, kuin myös miten pienten miesten isot teot ja monumentit maksetaan.

Arhinmäki ei anna kulttuurista rahaa, mistäs lähdetään kerjuulle, ison talon poika. Pojan Poikakin tarvii eläkeviran missä tarjoilla askoseljankavaaroille kaviaaria ja shampanjaa.

Pertti Metsä

Se ei yllättäisi, että Jyrki ottaisi niskalenkin kulttuuriväestä. Mutta epäilen suunnattomasti että Jutta tähän huiputukseen lähtisi.

Arhinmäki tekee todellakin hyvää vaalikampanjaa tällä ulostulollaan. Ihan kuin melkein Arhinmäkeä äänestäisin.

Jaakko Tiikeri

Ei täydy olla mikään ydinfyysikko ymmärtääkseen, että investointi kukkelihaimiin on järjetön ja tarpeeton, näytti pinta-alat, luvut ja maksut miltä tahansa. Mutta kun kerran taksikuski, Lauri Gröhn ja Vapaavuori ovat sitä mieltä, että tällainen pitää saada, niin ei kun hanaa.

Citycani *

Ainakaan minulle ei ole ollut mitenkään epäselvää se, kenen omistuksessa tontti ja pytinki ovat. Mutta tuosta kokoelmapuolesta en ole lukenut vielä sanaakaan mistään?

Ja ihan kokonaan sivuutit kysymykseni siitä, miksi tämä on NIIN paljon hienompi hanke kuin se, että satsaisimme jo olemassa oleviin museoihimme, ja tekisimme niistä sellaisia, joita kannattaa tulla katsomaan kauempaakin?!?

Vaan ajamme ne ennemmin alas, ja otamme kansainvälisen *brändin*, helkatin kalliilla ikään kuin tilalle? Jota siis voi iisisti käydä katsomassa mm. New Yorkissa, Bilbaoessa, Berliinissä, Abu Dhabissa, ja ties vaikka missä?

Selitäs nyt vähän, sen sijaan, että vain yleisesti et vastaa mihinkään kysymyksiin?

Pertti Metsä
Citycani *

Kiitti linkistä. En edes tiennyt, että noin moni noista hankkeista on ajanut seinään... mutt ei se kyllä yllätä yhtään.

En oikeasti tajua, mitä ihmiset tässä jutussa oikein kuvittelevat näkevänsä?!?

Kallista leikkiä joka tapauksessa. :-(

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Otso Kantokorven lista oli puhdasta roskaa

HS KULTTUURI 19.1.

Totuus "kaatuneista" Guggenheimeista

Guggenheimin säätiön apulaisjohtaja Eleanor Goldhar ällistyy kuullessaan suomalaislistoista, joissa kerrotaan "kaatuneista Guggenheim-hankkeista".

Kovaa peliä Bukarestissa

Thomas Krensin suuri peli

pekka väisänen

Älä, Late, hikoa mutta mieluummin katselen edelleekin puiston kukkia. Ei niihin tarvitse hirveästi investoidakaan. Anteeksi, että kaikki me, joilla on jotain negatiivista kommenttia tästä asiasta, ollaan tyhmiä ja juntteja. Joku voi, herra paratkoon, olla vielä persukin.

Saa tällaisen Guggenheimin pystyttää kaikin puolin. Ei mulla sitä vastaan mitään ole. Ei mun siellä tarvitse käydä. Mutta ei siihen sitten tarvitsisi mun rahojakaan käyttää. Mieluummin ostaisin niilläkin pennosilla snagarilta pätkän Suomi-makkaraa. Sitä sinivalkoista.

Jaakko Tiikeri

Museoviraston pääjohtaja Helsingin Sanomissa 10.1.2012

"Guggenheimin museolle asetettu kävijätavoite on todella kova,
arvioi Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet.
Tänään julkaistussa selvityksessä arvioidaan, että Helsinkiin
kaavaillussa Guggenheimin museossa voisi käydä vuosittain
500 000–550 000 kävijää."

"Itse olen periaatteessa ollut sitä mieltä, että Suomi ei tarvitse
uusia museoita, koska meillä on niitä jo 1 200.
Tulee pohtineeksi, kannattaisiko rahaa käyttää niiden kehittämiseen,
koska niissä on jo infrastruktuuri ja kokoelmat valmiina."

Kyllä Lauri, taksikuski ja Vapaavuori tietää paremmin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Töölöläisrouva tietää varmasti paljon asioita, mutta hänen miehensä onkin vapaamuurari ; ) Erään salatieteilijän mukaan Temppeliaukion kirkon piirustuksia kannattaa tutkia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tiedän että taksikuskien mielipiteistä tehdään pitkälle meneviä johtopäätöksiä kansan tunnoista, mutta nyt väitän, Jan, että olet törmännyt todella harvinaiseen poikkeustapaukseen.

Jutsu Mäkinen

Minä taas väitän ettei koko taksikuskia edes ole olemassa, vaan Jan tapansa mukaan valehtelee.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Toisaalta:
"A little healthy skepticism is probably in order," says art critic Tyler Green, who edits the blog Modern Art Notes at ArtInfo.com. Green adds that the museum's expansion plans are moving the Guggenheim away from its mission as a cultural institution. "It seems that the Foundation is more interested in covering the world with museums that are called 'The Guggenheim' than it is in producing scholarship or building its collection," Green says. "I'm not sure of their priorities."

Ja toisaalta:
"Lee Rosembaum, who blogs on the arts as CultureGrrl at ArtsJournal.com, adds that the blame for the failed Guggenheim start-ups lies with ill-conceived motivations from the cities which commission them. "Many of these projects are conceived as an economic driver to bring tourists to the city rather than stemming from a need for cultural institutions," Rosenbaum says. "They always flounder on public opposition to bringing in what is seen as a foreign intruder."

http://culture.wnyc.org/articles/features/2011/jan...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Pertti Metsä

"Many of these projects are conceived as an economic driver to bring tourists to the city rather than stemming from a need for cultural institutions," Rosenbaum says. "They always flounder on public opposition to bringing in what is seen as a foreign intruder."

No jopas jotakin. Persulaisia postmodernin taiteen vastustajia, impivaaralaisia ja vasemmistolaisia lässyttäjiä on koko maapallo täys, kun ei ameriikan pekoni kelpaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Afäärit on afäärejä, mutta onko luvassa win-win vai win-lose -lopputulema. Siinähän se tuhannen taalan kysymys on.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Toimittaja höpöttää ranskalaisista viivoista, kun hänellä ei mitään tajua investointisuunnitelmista. Raportissa on 186 sivua:
http://primapaper.fi/helsingin-kaupunki/guggenheim

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Selvitystyön olisi voinut ulkoistaakin ja päästä huomattavasti halvemmalla: antaa parille opiskelijalle ranskalaisina viivoina pääkohdat niistä latteuksista, jotka halutaan kertoa, ja käskeä opiskelijat muuttamaan ne kauniiksi lauseiksi siitä, että OMG, tästä projektista on hyötyy ihan tajuuttekste kaikille." (22.10.2011)

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Pertti Metsä

Joista kuulemma vain neljässä sivussa on asiaa. Loput on hyvää paperi- ja painoteollisuuden tukemis tuotetta.

Eikös näissä raporteissa voitaisi siirtyä nykyaikaan. Eihän niitä voi lukea edes kännykällä, eikä liittää facebookseinälle tökättäväksi. Saati, että se tuottaisi killer appsinä musiikkia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niitä harhaisia "kuulemisia" tämäkin ketju on täynnä. Kyseessä on investointiin liittyvä tausta työ, joka on tarkoitettu myös USA:laisille päättäjille.

Pertti Metsä

Aivan, USAN Pajunenheim päättäjille. Missäs se puolueeton paperi on, joka on tarkoitettu Helsingin päättäjille? Ja jos niistä numeroista vielä. Sinä Lauri itse tuolla aiemmin osoitit 6,5 miljoonan vajeen vuosittaisista kuluista.

Mistä se otetaan?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kennelle muulle raportti olisi voitu tarkoittaa kuin päätöksen tekijöille. Tämän ketjun roskatiedon levittäjille? "Puolueeton"?

Pertti Metsä

Investointi suunnitelmia voidaan esittää myös rahoittajille. Puolueeton veronmaksaja on numeroista hyvin kiinnostunut. Lauri on hyvä ja esittää nyt numeroilla, miten se 6,5 miljoonan vuosittainen vaje katetaan, ja kenen rahoilla. Kulttuuriministeri ei tue hanketta. Eikä ole kuulunut avauksia tulevaisuuden alfredkordelleilta että olisivat mesonaattina tukemassa hanketta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Pertti Metsä

Raportissapa hyvinkin on mainittu tämä 6.5 miljoonan vaje. Eli, mistä Lauri Gröhn ottaa tämän rahan.

Taksikuskeilta ja Nagun kalastajilta? Sen tiedän mistä vapaavuorilaiset rahansa ottavat. Se tulee sieltä taikaseinästä, näkymättömien lankojen ja kankaiden kauppiaiden vaikutuksesta.

Timo Tontti

Vai että oikein taksikuski!! :D

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Taksikuski on monen kansanedustajan läheisin jollei ainoa kosketuspinta duunariin ja tavalliseen elämään. Puolen tunnin matkalla lentokentälle ehtii jo vaihtaa muutaman sanan elämästä. Ajoin muutaman vuoden taksia Helsingissä, se on mielenkiintoinen vaikkakin erittäin raskas työ.

Käyttäjän dekooderi kuva
Taavi Haukivirta

"Helsingin mahdollisen Guggenheim-museon perustamiseen sisältyy erikoinen ehto. Bilbaon Guggenheim-sopimuksessa on lauseke, jonka mukaan Bilbaon museo voi estää kilpailevan museon perustamisen. Helsinki-selvitystä johtaa Juan Ignacio Vidarte, joka paitsi vastaa Guggenheim-säätiön globaaleista strategioista myös toimii Bilbaon museon johtajana."

Ah, vapaa markkinatalous.

Pertti Metsä

Ei kokoomuslaiset korporaatiokommarit tajua vapaasta markkinasta mitään, vaikka se sääntely ammatin taksikuskina puraisisi persuuksista.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Eipä tuo säännetelyn purkaminen juuri Stokiksen taksikuskeja ole kirpaissut, siis ainakaan näitä "Taksi Stockholmin" alla autojaan pyörittäviä, asiakkaita kylläkin kun kadulta napattu auto velottaa vanhastakaupungista siljalle sen mitä Suomessa säännelty taksa on keskusta kentälle.

Kun ihmiset eivät kilpailuta takseja nytkään vaikka niitä olisi viistoista tolpalla odottamassa, niin miten luulet kun tilanne on päinvastainen, kilpailuttaisvatkohan taksit asiakkaat jos saisivat luvan?

Kokoomuksen korporaatiokommunismista olen samaa mieltä, kokkareiden mielestä Suomessa tuntuu olevan noin 200 yritystä ja parikymmentä yrittäjää.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

MItäs satuilet Helsingin ehdosta. Eihän mitään sopimusta ole vielä edes tehty.

Pertti Metsä

Miljoonan kynnyslahjukset on jo maksettu. Lue se raportti, sieltä se löytyy. 186 sivun joukosta kuten sanoit ja linkin laitoit.

Pertti Metsä

Taavi Haukkivirta näytti löytävän. Nyt epäilen, että Lauri ei osaa lukea sen paremmin numeroita kuin kirjaimia, ja on tämän pahan monumenttitaudin riivaama, kuten hänen puolue toverinsa Pajunenheim.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Toisekseen tuossa sanotaan, että museo voi estää kilpailevan laitoksen perustamisen. Olletikin Bilbaon museon johtokunnassa on vain yksi Guggenheimin edustaja. Ehto tarkoittaa sitä, ettei Guggenheim voi käynnistää kilpailevaa museota esimerkiksi Lounais-Ranskassa tai Portugalissa ilman Bilbaon suostumusta.

t. piiroinen

Kokoomus pysyy tinkimättömästi linjallaan toimittaa suomalaisten rahat ulkomaalaisisle rahamiehille. Siksi en voi äänestää Sauli Niinistöäkään.

Timo Tontti
Pekka Heliste

Harva vastustaa Guggenheim museota , ainoastan sitä, että se rahoitetaan julkisista varoista

Mikään ei estä Vapaavuorta ja muita asisat kiinnostuneita perustamasta yhtiötä, joka rakentaa pytyngin

Jos se on niin hyvä kuin Vapaavuori antaa ymmärtää niin sijoittajia on pilvin pimein

Pistähän Jan töpinäksi

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Komppaan Pekkaa!

Ei muuta kun töihin vain Jan esimerkiksi yhdessä Harkimon kanssa hankkimaan rahat haluamaanne museoon!

Jaakko Tiikeri

Kaikki eivät ole yhtä hulluja kuin sekoomuslaiset, eivät edes latvialaiset,
missä Kukkelihaimin konsultit ovat viimeksi käyneet "konsultoimassa":

http://alastonkriitikko.blogspot.com/2011/10/gugge...

Myös täältä löytyy mielenkiintoista infoa: http://www.artsjournal.com/culturegrrl/2011/10/glo...

ei taida mennä Kukkeleilla ihan putkeen Abu Dhabissakaan, kuten ei ole mennyt muuallakaan:

"To its own financial benefit, it has engaged in serial romances with other cities---Rio de Janeiro, Salzburg, Guadalajara, Taichung and Vilnius, to name a few---that were never consummated".

Pekka Manner

Maksakoot hesalaiset itse tuon hukkaputken.

Timo Tontti

http://saramo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93839-gugge...

Guggenheim-säätiön hanke on vuosisadan vedätys. Säätiö tekee täysin riskittä huikean tilin; 24 miltsiä suoraan käteen ja noin 4-5 miljoonaa vuosittain konsultaatiolla ja näyttelyiden myynnillä. Lisäksi sille tarjotaan kaupungin tonttien kruununjalokivi ja rakennus pystytetään puhtaasti julkisin varoin (ja säätiö on jo saanut kaksi miljoonaa selvityksestä, jossa on 40 sivua ilmakuvia Katajanokalta, markkinatutkimus ja neljä sivua filosofiaa, jonka jokainen taidekerholainen osaisi kirjoittaa). Tulee jumalauta Harkimoa ikävä.

Lisäksi tuhotaan pääkaupungin oma taidemuseo, siirretään sen kokoelmat osaksi vitriineitä, joissa on jo saunakiuluja ja kanteleita, ja korvataan suomalainen kuvataide designilla ja arkkitehtuurilla, etteivät porukat Bilbaossa hermostu.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hyvät brändit ovat kalliita.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Brändi

Jyri Terttu

Konjakki on kalliimpaa kuin Brandy.

Aki Häkkilä

Miten selvityksen tekijä, eli tuotteen myyjä, voi tässä bisneksessä jäädä tappiolle?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Selvitys on varsinaisesti tehty Guggenheimia varten, joka päättää, lisensioiko brändin. Mutta se on myös pohja Helsingin päätöksenteolle.

On vaikea sanoa kuinka suuri "voitto" on.

Aki Häkkilä

Mitä "päättämistä" myyjällä oikeasti on? Säätiön hintalappu on 2 miljoonaa euroa vuosittain plus johtokunnan jäsenen palkka ja työsuhde-edut. Siis myyjän kannalta.

Varmasti museon johtokunnasta löytyy muutama eläkevirka "sopiville" ihmisille. Palkkiojärjestelmä toki kansainvälisten standardien mukaan.

Jos kahta miljoonaa ei pulita 20 vuoden ajan, lähtee brändin käyttöoikeus, pulju nurin ja investoinnit hukkaan.

Voin kyllä toistaa kysymykseni: miten tuotteen myyjä voi tässä jäädä tappiolle?

Voit nimittää 180 sivun mainosbrosyyriä miten haluat, mutta senkin tekemisestä taidettiin jo laskuttaa 2,5 miljoonaa, mutta näinhän bisnes toimii. Turha teeskennellä, että G-säätiö tekisi jotain muuta kuin bisnestä.

Mainosbrosyyrissä on edelleen se konservatiivisen ja optimisten välissä olevan arvion mukaan 6.8 miljoonaa euroa kuluja, joita ei kata pääsymaksut, valtion tuki, firmojen sponsoroinnit, kauppa tai ulkopuolisten tilaisuuksien tilavuokrat, koska ne on jo vähennetty tuosta. Siitä on myös vähennetty kiinteistöverot.

Nyt toivotaan sormet ristissä, että tuo
a) budjetti pätee 20 vuotta eikä ole ylioptimistinen, myyjän esitteisiin voi aina luottaa 100%
b) museohanke todella tuo turismia sen verran, että päästään edes nollille.

Brosyyrin mukaan nettovaikutus on 700 000 euroa vuositasolla, kun huomioidaan välilliset, välittömät ja epäsuorat vaikutukset talouteen. Aika ohuella siivulla mennään.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Brändin arvoa pitää suojella. Nokian brändi on romahtanut, esimerkiksi.

Ei brändin tuotossa ole mitään ihmeellistä. Kyllä Suomessa maksetaan lukuisista brändeistä suurempiakin summia.

Aki Häkkilä

Tottakai brändeistä maksetaan Suomessa. Onko kätevämpää tapaa niistää tytäryhtiöstä tulos verotuksellisesti sopivaan maahan kuin brändeistä ja vastaavista IPR:istä royaltien laskuttaminen? Summan voi muotoilla täysin vapaasti uusiksi vaikka joka vuosi eikä brändin hinnoittelussa tarvitse olla mitään järkiperustetta. Juristit sitten hoitaa detaljit, joilla ei synny kahnauksia verohallinnon kanssa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

For example, in the mid-range scenario,

Helsinki would benefit from an influx of 65 000 entirely new foreign visits. Of these, 25,000 would come to Nordics for the sole purpose of visiting Guggenheim, 20,000 to 25,000 would be air transit passengers currently not visiting Helsinki, and 15,000 to 20,000 international cruise passengers currently not disembarking in Helsinki.

Jyri Terttu
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Investointilaskelmat ja markkinatutkimukset katsovat tulevaisuuteen. Hienoa, että havaitsit tuon.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Jan: miksi ei noudatettaisi vapaan markkinatalouden periaatteita? Suomeksi, veronmaksaja ei näihin talkoisiin osallistuisi. Guggenheimin museolle itselleenkin olisi parasta jos rahoituksen hoitaisi yksityiset sijoittajat.

1) Yksityinen taho ostaa Guggenheim-museon tontin.
2) Yksityinen taho ostaa Guggenheim-museon lisenssin.
3) Yksityinen taho rakennuttaa museon toisella yksityisellä taholla.
4) Yksitinen taho ylläpitää Guggenheim-museota.
5) Yksityinen taho maksaa Guggenheim-museon juoksevat kulut.
6) Yksityinen taho määrittelee Guggenheim-museon käyttömaksut asiakkaille.
7) Yksityinen taho valitsee Guggenheim-museon asiakkaat.
8) Veronmaksajalle ei tästä järjestelystä tule kulunkeja penniäkään.
9) Jos Guggenheim-museo menee konkurssiin niin se on smörsmör.

Maksata mikä tahansa näistä veronmaksajilla ja olet kommunisti. En vastusta kulttuuria. Markkinatalouden lakien mukaista olisi kuitenkin se, että kyseinen projekti toteutetaan alusta alkaen yksityisin varoin.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Mitä voivottelemista tässä on? Yksityisen rahoituksen mallissa Guggenheim-museon toimintaa säätelisi ainoastaan kysynnän ja tarjonnan laki.

Mikko Suomalainen

Käytännössä tuon voi toteuttaa julkisinkin varoin, mutta aivan kuin yksityisen puolen toteuttamana, tulisi olla selvät laskelmat milloin museo maksaa itsensä takaisin. Kaupunki hyötyy kuitenkin matkailijoista, mutta nykyisellään projekti näyttäisi tuottavan ihan hyvästi persnettoa ja siksi pitäisi jättää toteuttamatta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Miten niin "nykyisellään"?

Mikko Suomalainen

Siis nykyisten kulu- ja tuottoarvioiden mukaan, kustannus on aivan liian kova saatuun tuottoon ja hyötyyn nähden. Pajunen yrittää rakentaa muistomerkkiä valtakaudelleen.

Aki Häkkilä

Museoon tulisi 100-120 vakinaista työntekijää, joiden palkka- ja työsuhde-etukulut ovat 4,8 miljoonaa euroa vuositasolla. Saakohan siellä museon kaupan kassakin 4000 euron kuukausipalkkaa vai olisiko lobbareilla muutama hyväpalkkainen kuldyyrityöpaikka tiedossa?

Muokkaus: korjataan nyt sen verran, että sossu- ja eläkekuluineen tuosta jäänee 3000 euroa bruttokuukausipalkaksi. Epäilenpä silti, ettei museokaupan kassalle tai lipunmyyjälle tuota makseta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Brändiä ei jätetä heitteille:

The annual programming and management fee of €2 million for services from the Solomon R. Guggenheim Foundation covers general management and staffing for the Guggenheim Helsinki’s exhibitions and public programs. Executive staff of the Solomon R. Guggenheim Foundation are expected to advise and direct on general museum affairs related to every aspect of the museum’s functioning, including overall direction, board of trustees, budget, art and exhibition program, facility, visitor services, public relations, marketing, governance, and executive travel. It is projected that museum services staff of the Solomon R. Guggenheim Foundation will plan and execute approximately two-thirds of the Guggenheim Helsinki’s exhibitions and public programs including research and development, program development, loan negotiations and oversight, development of tour calendars, budget oversight, exhibition design and layout, shipping and transportation, publications/ website/other exhibition didactics, and installation.

Pertti Metsä

En minäkään heitä hyvää konjakkia pois.

Janne Järvinen

Jan-the-man, huomio, huomio! Oletko huomannut? Euroopassa on pientä turbulenssia rahoitusmarkkinoilla?
Suomessasi työttömyys n.20%. Älä katso työttömyyttä, vaan työllisyyttä! Työllisyys on n.60% Siitä pois eläkeläiset, lapset, varusmiehet, vanhempainvapaat jne n.20%, jää jäljelle 20%. Näistä de facto työttömistä reilu 10% TE keskusten tempputyöllistettyjä ja kurssiputkilaisia.
Kuluneen 12kk aikana on paljastunut hyvinvointivaltiossa ainakin 6 pahoinvoivaa kansalaista, jotka ovat tappaneet lähisukulaisiaan.
Selvityksen mukaan Guggeen ei olisi tulossa omaa (!) kokoelmaa. Pitenevien leipäjonojen maa tarvitsee 140M€ seinät, koska niiden seinien rakentamisen jälkeen ei ole varaa hankkia kokoelmaa.

Mikä funktio Guggella on mitä Kiasma ja EMMA eivät jo kata?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

G edistää myös KIasman ja Emman toimintaa.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

L.G, Minäkin tahtoisin tietää miten, olisi mukava näitä arvioita, laskelmia ja faktoja seurattuaan löytää enemmän myönteistä buustia tähän mukaan, ja sitä toitotettua "fantsua ja hienoa"- juttua, nyt näiden lähinnä suurimmin osin hatarien kysymysmerkkien sijaan, mitä tähän projektiin sisältyy.

Kuten tämä Vapaavuoren "jos ei tule G juuri nyt HETI tänne, niin sitten on pelkkä sinivalkoinen makkara vaihtoehtona"...ei oikein vakuuta.

Mikko Suomalainen

Sen perusteella mitä olen itse asiaa ymmärtänyt, Guggenheim-museon kustantaisi Helsinki ja tämän lisäksi tulisi rapeat lisenssimaksut päälle, puhumattakaan arvokkaan tonttimaan luovutuksesta ilmaiseksi, ja kuitenkin veikkaan ettei tavan tallaajaa juuri museon käytävillä näkyisi. Jos jollakulla olisi esittää jonkinlaista dokumenttia siitä, missä vaiheessa Helsinki pääsee omilleen Guggenheimiin uppoavan investoinneista, voisin kenties muuttaa kantaani asian suhteen, mutta nykyisellään tuo vaikuttaa lähinnä verovaroin kustannetuilta harvojen huvilta. Maksakoon porvarit itse huvinsa, jos tuo kerran on niin hyvä bisnes, luulisi rahaa irtoavan yksityiseltä puoleltakin. Kulttuuria täytyy tukea, mutta kustannustehokkuus ja käyttöaste kansan puolelta täytyy myös huomioida. Turisteja saa pienemmilläkin investoinneilla.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

" puhumattakaan arvokkaan tonttimaan luovutuksesta ilmaiseksi,"

Höpöt. Omistaja olisi Helsingin kaupunki.

Mikko Oksanen

Omistaja kyllä, mutta periikö vuokraa säätiöltä?

Mikko Suomalainen

Puhumattakaan siitä, mitä tonttimaa tuottaisi vuokrattuna markkinahintaan muuhun käyttöön.

Käyttäjän gemini63 kuva
Riku Lehtola

Eikö riistoporvareiden ahneudelle ja tyhmyydelle löydy mitään häpyä/ rajoja??

Ei varmaankaan, ja saamme vielä lisäbonuksena nauttia saman sekoomuksen
presidentistäkin seuraavat 12 vuotta?

Mikko Oksanen

Pitipä tännekin sitten ihan Lauri Gröhnin vuoksi rekisteröityä. Kaveri pitää itseään jonkinlaisena nerona, mutta sen todistaminen muille tuntuu olevan työn ja tuskan takana - tuskin tulee onnistumaankaan.

Häneltä on tässäkin ketjussa moneen kertaan kysytty perusteluja. Niitä ei ole esittää. Pelkästään MYYJÄN tekemiä arvioita. Jos ne laskee nerokkaassa mielessään perusteluiksi, lienee peiliin katsomisen paikka. Sama kaava toistuu aivan jokaisessa keskustelussa, johon tämä herra itsensä sotkee. Jos tarkoituksena ei ole saattaa kanssakeskustelijoita raivon partaalle esiintymällä idioottina joka pitää itseään nerona, olisi syytä vaihtaa linjaa. Tehkääpä hakua Googlella hänen nimellään ja lukekaa keskusteluja. Toinen vaihtoehto sille, että hän on nerona itseään pitävä keskivertoa vähempiälyinen, on käsittämättömän ylimielinen ja itseään muita parempana pitävä narsisti.

Mutta sitten itse asiaan, eli Guggenheimiin. Ollaan taas kerran perustavaa laatua olevien arvokysymysten äärellä. Miten voi olla mahdollista, että tällaisia hankkeita edes suunnitellaan (ja maksetaan siitä parit miljoonat) juuri tällaisena aikana, kun rahojen riittävyydestä perustarpeisiinkaan jatkossa ei ole mitään takeita. Ainoa edes 99% varmuudella ennustettava tosiasia on, että yhteinen kassa tulee kevenemään. Sen edesauttamiseen ei tällaisia massiivisia hankkeita tarvita. Kyllä tässä kohtaa hankkeen puoltajien pitäisi pystyä esittämään selkeät ja varmat perustelut sille, että tästä ihan tosielämässäkin hyödytään jotain - ei vain myyjän esitteessä. Nyt ei kertakaikkiaan enää voi kelvata perusteluina "me tienataan tällä" tai muut vastaavantasoiset kommentit, joilla on tässä lähiaikoina kuitattu rahan syytämistä maan rajojen ulkopuolelle...

Ja jos Lauri innostuu tähän vielä jostain syystä vastaamaan, niin anna sitten kunnon vastaus, eikä mitään "höpsis, tämä on hyvä asia" tyylistä neron aikaansaannosta, kiitos.

Käyttäjän JayL kuva
Sin Apuro

Amerikkalaista hampurilaista vai suomalaista kotiruokaa?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Guggenhein luotu yksityisellä rahoituksella monumentiksi, mihin yksityinen pystyy.
Onko nyt yksityisyrittäjyys kuolemassa, kuten kommunismi, kun nyt haetraan tueksi verovaroja?

Pertti Metsä

Eiköhän se kerro siitä, että Kommunismi on heräämässä Kokoomuksen ruumiissa. Kunnon Frankensteinin hirviö on siitä tulossa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mikäli Guggenheim Helsinkiin verovaroin pystytetään, tulee leipäjonot siirtää tämän uuden rakennuksen edustalle.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lisään vielä: Mikäli G verorahoin toteutetaan, on sen edustalla oiva paikka viettää syksyisin asunnottomien yötä.

Jaakko Tiikeri

Guggenheim vai sinivalkoista makkaraa?

Tällaista tekstiä ei voi tulla kuin rikollisen suusta. Ai niin, Vapaajuomarihan on tuomittu pahoinpitelystä ehdonalaiseen ja rattijuopumuksesta sakkoihin. Eikös Suomessa ministerismiehen pitänyt olla nuhteeton ja rehellinen Suomen kansalainen (käsittääkseni näin lukee perustuslaissa)?

Edit: sakkoja on rapsahtanut myös osallisuudesta varkauteen (ei näpistykseen).

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vielä lopuksi Vapaavuorelle: Sibelius-ja muut suomalaiset monumentit sopiikin rakentaa suomalaisten veroin.
Mitä suomalaista on Guggenheimissa? Voisikohan isoon omenaan rakentaa suomalaisen taidekeskuksen amerikkalaisin verovaroin??

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

VAIHTOEHTO A
Tietoa Berliinistä ja sen Guggenheimista :
-3,4 miljoonaa ja metropolin alueella 4,4-5,9 miljoonaa asukasta
-Guggenheim kävijöitä 140 000.
-talvellakin ihmiset käyvät ulkona suotuisemman ilmaston takia
-Euroopan 2. suurin kaupunki

Tietoa Helsingistä :
-595 212 asukasta
-373 000 töissä kävijää
-pks n. 1 miljoonaa
- Ilmasto rajoittaa elämää talvisin.

Eli suhteessa kävijöitä 140000*( 1 milj/ 5 milj) = 28 000 vuodessa riittävällä tarkkudella. Laskelmissa ihan eri luvut.
Helsingissä on jo Guggenheimin-tyyppisiä modernintaiteen museoita ja markkina melko saturoitunut. Esim Kiasma.

Perustamiskulusta ei saa tarkkaa arviota. Tietysti pitää huomioida myös pääomakulu. Jossain oli 140 miljoonaa.

MENOT
Arvioudut käyttökulut vuodessa 20 miljoonaa. (ei sis. pääomaa)
20 milj/28000= 714 eur/ kävijä.
20milj/ 180 000= 111 eur / kävijä.

TULOT
Lippu 12 eur.

JOHTOPÄÄTÖS
Jopa optimistisella 180 000 kävijällä tuottaa 17,8 milj. tappio vuodessa.
Eli 48 eur/ työssäkävijä.
Utopistisella 500 000 kävijällä tappio on 14 milj.
Break even 1,67 miljoonaa/vuosi kävijää pelkkien käyttökulujen takia.
No business.

Poliittinen rahareikä. Säätelytaloutta.

Onko motiivina ostaa ääniä vai harrastaa vai jotain muuta ?
Eli miksi ?

***

HS 10.1.2012
"Tänään julkaistussa selvityksessä arvioidaan, että Helsinkiin
kaavaillussa Guggenheimin museossa voisi käydä vuosittain
500 000–550 000 kävijää."
Kommentti : Unissasi.

Wikipedia/ Vuosikertomukset.
"Kiesma on Helsingin yksi suosituin nähtävyys. Kiasmassa on käynyt vuosina 2007-2011 noin 165 000 - 194 000 kävijää vuodessa."

Melkoinen ristiriita laskelmissa.
Päättäjien pitäisi olla jotenkin henk. koht. taloudellisessa vastuussa, ettei tule tällaisia aivoylivuotoja ja muille kalliita hankkeita. 10 000 € oma sijoitus fantastisiin hankkeisiin ?

VAIHTOEHTO B
Lisätään nykyisten näyttelyiden, museoiden ja taitelijoiden toimintaa xx miljoonalla vuodessa. Esim Kiasma, Ateneum, Suomen Kansallismuseo, teatterit, kuorot, musiikinesittäjät. Siis jos koetaan nykyinen tarjonta puutteelliseksi.

Rahat saadaan valtiolta vaikka vaihtamalla neuvottelijat esim EVM/ERVV:ssa ja vaatimalla Suomelle esim Saksan mukaisia maksuja ja vastuita per henki, eli alle 1/2 nykyisistä. Tai avaamalla edes suunsa neuvotteluissa. Suomi voisi näyttää todellisen taloustilanteensä mm. kattamattomien eläkevastuiden (250 mrd) määrän.
Ylimääräisistä ilmaston päästömaksuista saadaan 140 miljoonaa, jotka vihreä ympäristöministeri/ö sopivat Suomelle jne.

VAIHTOEHTO C
Ei tehdä mitään.

***

Yksi vakava ongelma sijoittaa kohde Helsinkiin on se, että moni ei halua tulla Helsinkiin, saati edes omalla autolla, koska se on tehty hankalaksi ja kalliiksi. Tämä karkoittaa erityisesti kotimaisia asiakkaita. Liikennemäärät ovat laskussa ja ihmiset ja yritykset muuttavat muualle. Myöskään liitäntäpysäköinti ei toimi. Lisäksi suunnitellaan karkoittavia tietulleja ja maksuja. Helsingin infra on puutteellinen ja tehty tehottomaksi. Myös Helsingin talous on niin kuralla, ettei se kanna ilman verojen korotuksia ja lainoja uusia menoja.

Samuel Virkiö

Kun Mannerheimille on pystytetty ratsastajapatsaita (ainakin Helsinkiin ja Lahteen) niin riittäisiköhän tälle Guggenheimille vaikka patsas, jossa Guggenheim ratsastaa aasilla ja helsinkiläiset veronmaksajat heittävät rahaa aasin jalkoihin.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Eikö tuolla rahalla saisi jo aika hienon suomalaisen museon ja sille ihan suomenkielisen nimen?.

Eikö täällä osata enää tehdä mitään itse???.

Ja saako kieltäytyä maksamasta osuuttaan jos lupaa, ettei kuuna kullan valkeana astu tuohon laitokseen?.

Matti Hytölä

Onko tämä myös eduskunnan kokoomusryhmän kanta?
Onko Guggenheimillä tarkoitus torpata Niinistön presidenttitie?
Nouseeko joku Paavoista Guggenheimin vastustajaksi?
Selväähän on että joillekkin vallan ja hyvinvoinnin keskittämiseen omistautuneille kokoomuslaisille demaripresidentti olisi Niinistöä mieluisampi...

Käyttäjän jhiden kuva
Johannes Hidén

"Uskooko joku, että täällä vaikkapa 2050-luvulla oikeasti oltaisiin sitä mieltä, että Guggenheim-museon rakentaminen 2010-luvulla oli virhe?"

Pidän sitä erittäin mahdollisena. Taidemaailman McDonald's laitettuna koko Suomen paraatipaikalle kovalla hinnalla. Kyllä siinä on hyvä mahdollisuus mennä metsään ja pahasti.

Seppo Hildén

Jo se seikka, että Helsingin katukuvaa saadaan komistamaan joku muunlainen julkinen rakennus kun laatikkomainen talo, puoltaa vahvasti G-talon tekemistä.

Ja eihän nuo rakennuskustannuksetkaan ole kun Turun kaupungin kolmen vuoden menot maahanmuuttajiin (37 miljoonaa euroa/vuosi). Kysytäänkö muuten turkulaisilta, ottaisivatko ne mieluummin G-talon kun nämä kustannukset. 10 vuodessa turkulaisilla olisi varaa rakentaa jo kolme G-taloa Aurajoen rannalle. Tai saisi ne rakentaa yhden myös Ruissaloonkin.

Olen kulttuuri-ihmisiä. Erityisen lähellä sydäntäni on kulttuurin saaminen turkulaisille. Ne kun tarvitsevat jotain piristävää sen karmean murteensa rinnalle. Tai no, onhan niillä Matti ja Teppo.

Uskokaa tai älkää, mutta kirjoitin kommentin selvin päin.

Valitettavasti.

Seppo Hildén

Erkki, en minäkään Turkua ja turkulaisia inhoa, mutta sitä karmeaa turun murretta ei kuuntele pirukaan.

Jutsu Mäkinen

Kyl varma otettais se geetalo tai vaik kaks jos me saara vaihta ne päittäin. Te saatte kaik somput ja muut mamut ja viel Kike siihe kaupan pääl vahti et ne pysy siel Helsinkis.

Ruben Salonen

Ootko Jan koskaan miettinyt, miksi ihmiset on kasvotusten aina niin samaa mieltä kanssasi, mutta sitten kun laitat nettiin näitä "ajatuksia", sua haukutaankin jotenkin tyhmäksi?

Olli Kankaanpää

Tulevatko nämä rahat takaisin, jos tulevat niin odotammeko 25 vuotta? Järkyttävää.

Reijo Tossavainen

Berliinin vastaavassa museossa on 140 000 kävijää per vuosi. Suomessa päästäisiin siis alle 100 000 kävijän lukuihin.

Nyt julkisuudessa on esitetty jopa 500 000 kävijän laskelmia hankkeen tueksi...

Pertti Metsä

Mutta Berliinissä on monta muuta museota missä käydä, ettei paikalliseen Pajunheimiin ehdi. Helsingissä on uudistuksen jälkeen vain yksi Pajunheimn, ja kaikki menevät sinne. Kiasma on Passee, ja siitä tulee Sanoma Oyn televesio ja tositelevisio toiminnan pääte ja studio,

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sinne voisi tehdä valtion luottokorteista jonkun kauniin asetelman tai mosaiikin.

Aki Häkkilä

Finlandia-vodkahan on nykyään Brown-Forman Beveragesin omistuksessa.

Käyttäjän aarnimaa kuva
A V

Jan Vapaavuori ja arvoisa taksikuski.

New Yorkissa tuskaillaan juuri sitä että Guggenheimin bisnekset kusee ja pahasti.
Mainitaan toki, että Liettuaan tulisi museo. Onkohan tämä "Hki Gugg" ihan taksikuskin keksimä idea, kun ei Guggengheim-säätiö riutuvine varoineen tiedä asiasta mitään?

Luettavaksenne: http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E0...

Jaakko Tiikeri

Vapaajuomari ja sekoomuksen pojat ja tytöt aikovat sitten sulloa miljoonat konkurssipesään, 12 milliä turskaa vuonna 2009:

Tax Filings Show Struggles for Guggenheim
The latest tax filings show that 2009 was not nearly as bad, though the numbers still offer cause for concern. Despite a round of layoffs (completed midyear), expenses exceeded revenue by more than $12 million.

http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E0...

Toisaalta sekoomuksen linjahan on ihan johdonmukainen: Kreikka ja vakuusrahastot.

Nyt alkaa vanne hiljalleen kiristää päätä.

Jutsu Mäkinen

Terävät amerikkalaiset ovat seuranneet euroseikkailua ja huomanneet missä on ne tyhmät joilta voi nyhjäistä.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Yleensä kun harrastaa jotain niin saa maksaa harrasteestaan.

Miksi kulttuuri-, museosuojelu- ja luonnonsuojeluväki on niin narsistisia ja kuvittelevät olevansa ylevämpiä, että olettavat, että muut maksaa kiltisti heidän miljoona harrasteensa ? Kiva katsoa 140 miljoonan taloa. Ainakin käynti golfpallojen suojeluaueella tai punttisalilla maksaa melkoisesti.

Pääkaupungista pitäisi tehdä dynaaminen ja kilpailukykyinen kaupunki jossa voi elää. Nyt tehdään juuri painvastoin. Koko Hellsinki alkaa olla ulkoilmamuseo ja suojelualue, jossa ei voi moderni yhteiskunta elää enää tehokkaasti. Suojelu haittaa elämää, samoin liikennevastaisuus. Joskus pitää purkaa, jotta voi rakentaa parempaa. Energiasyöpöt museoikäiset hometalot modernisoidaan purkamalla. Fenix nousee tuhkasta. Esim Alvar Aallosta on tehty epäjumala, jonka töihin ei kuolevainen saa puuttua. Hän kun sattui elämään aikana, jolloin oli vähän arkkitehtia ja rakennettiin paljon ja tarvittiin henkilökultteja.

Jos näitä ihmisiä kuuntelisi niin koko keskusta olisi autoton, Länsiväylän ja Itäväylän päät olisi metsitetty ja nuorten katupippalot täyttäisi kaupungin. Tornia korkeampaa pilvenpiirtäjää ei löytyisi. Elinkeinona olisi asuminen, vapaa-aika, tutkiminen ja virkamiestyö. Rahaa painettaisiin painokoneilla. Rakennetaan hippien valtakunta, Suomen Kristenstad. Kun on vastuuton, ei rahaa tarvitse miettiä. Sitä syntyy taikakeinoin. Luonnonlaeista ja talousmatematiikasta ei tarvitse välittää kun elää fantasiassa tai kun ei tiedä tai osaa.

Jos jotain dynaamista paikkaa haluaisi kaupungiin niin virikkeitä voisi ottaa Pariisin Pompidou-centeristä, tiedekeskuksesta tms. Metrotunneleihin ja asemille mahtuu töitä. Ei sitä varten tarvitse lainata brändiä. On Suomessa osaamista kunhan on rahaa. Ja puolityhjiä museo/näyttelytilojahan Helsingissä riittää. Eipä tungos häiritse Tennarissa tai Kiasmassa. Kulttuuria (=ihmisten tapa elää) ja vapaa-aikaa on monenlaista.

Mikä järki on muuten tunkea museo paikkaan, johon on vaikea mennä ?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Sinivalkoista makkaraa. Any time.

Jaakko Tiikeri

Vapaajuomari ja sekoomus ovat lahjoittamassa veronmaksajien miljoonat vaikeuksissa olevan nappikaupan kavereille. Tosin sehän on ihan sekoomuksen linjan mukaista (Kreikka ja EU:n vakuusrahastot).

The New York Times (luotan pikkuisen enemmän kuin Hesariin):
The last two years haven't been easy on New York museums, but they've been particularly challenging for the Solomon R. Guggenheim Foundation. In a disastrous 2008, the museum's net assets declined by 25 percent.
The latest tax filings show that 2009 was not nearly as bad, though the numbers still offer cause for concern. Despite a round of layoffs (completed midyear), expenses exceeded revenue by more than $12 million. Contributions were down from the previous year, to $20 million. The foundation's endowment decreased slightly, to $62.5 million from $64.4 million.

Tässä otteita Guggenheimin vuosikertomuksesta 2010:
Admission revenue continued to be the bedrock of the Foundation’s support. While slightly down from 2009, it still comprises an industry leading 27% of operating revenues. Attendance at the Guggenheim Museums across the globe was 2,433,659 and was 1,004,865 at the museum in New York. Calibrated for the size of exhibition space, the New York museum has the highest attendance of any major museum in the world.

Kaikissa museoissa yhteensä 2,4 miljoonaa kävijää, niistä 1 miljoona New Yorkissa ja 1 miljoona Bilbaossa.
Suomen kävijäennuste 500.000 eli puolet New Yorkin kävijöistä!!! New Yorkissa asuu 8,7 miljoonaa ihmistä ja vuosittain siellä käy 47 miljoonaa turistia. Helsingissä asuu 550.000 ihmistä ja vuosittain KOKO maassa vierailee 6,2 miljoonaa turistia.

Edit: linkit

http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E0...

http://www.guggenheim.org/images/content/pdf/found...

Tuula Saskia

Kirjoittaja ei mainitse Venetsian museota. Kävijälukuja en tunne, mutta monien siellä vierailleiden tavoin ymmärrän, että museon houkuttavuus on upeiden, kautta maailman tunnettujen taideteosten ohella lumoava ympäristö ( Canal Grande), Peggy Guggenheimin myytiksi kiteytynyt elämä ja Venetsian vetovoima.

Mitään vastaavaa on mahdoton synnyttää Helsinkiin.

Bilbaosta: haluaako yleisö ahtaalle Katajanokan tontille jonkin mielikuvitusrakennuksen pilaamaan senkin vähän historiallisen kauneuden, jota kaupungissa vielä on? Eikö Enso Gutzeitin talo ole vieläkään avannut silmiä?

Tämä hanke on epärealistinen ja onneton.

Jaakko Tiikeri

Hyvä Tuula Saskia,

kärsitkö sisälukutaidottomuudesta vai oletko vain tyhmä vai kumpaakin?

"Attendance at the Guggenheim Museums across the globe was 2,433,659."

Yllämainituista kävijöistä New Yorkissa vieraili 1M ja Bilbaossa 1M, loput 400.000 jakauituivat Berliinin ja Venetsian kesken.

Kikkelikonsulttien mukaan Suomen museossa kävisi 100.000-150.000 ihmistä enemmä kuin Venetsiassa ja Berliinissä yhteensä!!!

Uskoo ken haluaa.

Tuula Saskia

J. Tiikerille,

en usko kärsiväni kummastakaan.

Kommenttini tarkoitus oli vahvistaa sitä käsitystä, että Helsingin Guggenheim-projekti ei ole järkevä eikä realistinen.

Enkö todennut sitä riittävän selvästi?

PS. Jospa lukaiset kommenttini vielä kerran ja tuumailet sitten, kuka osaa lukea ja vielä ymmärtää lukemansa.

Tuula Saskia

Jaakko Tiikeri,

olet mielestäni anteeksipyynnön velkaa.

Luonnehdit minua hyvin loukkaavasti, vaikka kannatin mielipidettäsi itse asiasta.

Mistähän tällaiset kommentit oikein syntyvät? Mihin oikein pyrit?

Jaakko Tiikeri

Hyvä Tuula Saska,

en ole sinulle anteeksipyyntöä velkaa.

Tässä sinun kommenttisi minun kirjoitukseeni:
"Kirjoittaja ei mainitse Venetsian museota."

Minun kommentissani olin lainannut tekstiä Guggenheimin vuosikrtomuksesta, lainaus kattoi kaikki heidän museot globaalisti: "Attendance at the Guggenheim Museums across the globe was 2,433,659".

Jos lukisit tai ymmärtäisit lukemasi, ei sinun tarvitsisi loukkaantua.

Tuula Saskia

Yritän vielä kerran, tosin ilmeisesti turhaan:

En usko Suomen Guggenheim-projektiin.

Tuliko näkemykseni selväksi viimeistään nyt.

Jaakko Tiikeri

Hyvä Tuula Saska,

minulle on yhdentekevää kannatatko Guggenheimia tai et.
Kysymys on siitä, että vääristeletkö kirjoittamaani vai et.

Palaan edellen sisälukutaidottomuuteen/tyhmyyteen tai molempiin.
Jompikumpi sinun täytyy olla tai molempia.

Hauskaa viikonloppua.

P.S. I rest my case.

petri ojonen

Vapaavuori on useimmissa ajatuksissaan oikeilla jäljillä. Ongelma muodustuu Vapaavuoren osalta todellisuudesta irtautumisella, kuten useimilla kansanvalituilla, jotka ottavat poliittisen uran elämäntehtäväkseen.

Audin takapenkkiä riittävästi kuluttaneena mikään ei ole mahdotonta, ja kansa muuttuu vastustelevaksi massaksi.

Politikkojen on hyvä muista mikä heidän perustehtävänsä on kansanvalittuina, ja tietysti kuka heidän palkkansa maksaa.

Mielestäni olisi kohtuullista rajoittaa kansanedustajien kaudet, jotta ei luutumista pääsisi syntymään. Kukaan ei ole korvaamaton.

Guggenheim -hanke on sinäänsä kaunis, mutta suurudenhulluutta pahimmillaan.Muistuttaa hiukan Keisari Neron Rooman uudellenrakentamista.

Aki Häkkilä

Ainoa järkiperuste mitä voin tälle projektille keksiä on elvytys. Taantuman tulo kun näyttää varmalle, G-projekti työllistäisi jonkun nipun rakennuspuolen ihmisiä oliko se 3-4 vuodeksi, siinä vaiheessa näyttäisi varmaan maailmakin toiselle.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tarkoittanet Aki rakennuspuolen puolalaisia ja virolaisia?

Aki Häkkilä

ja venäläisiä ja muita baltteja ja mitä muita kansallisuuksia siellä työmailla pyöriikään. Tuli tuo minullekin mieleen, kun lähetä-nappia painoin.

Ajattelin enemmänkin siltä kannalta, että uudet rakennuslupaneliöt taitaa olla laskemaan päin. Voisi kuvitella, että hyvin yhteiskuntasuhteensa järjestäneellä rakennusliikkeellä voi olla mahdollisuus lobata jotain tällaista rakennushanketta, kun muuten iskee suhdanneherkälle rakennusalalle työttömyys.

Tuula Saskia

Jaakko Tiikeri,

en ole vääristellyt viestiäsi, koska siihen en puuttunut mitenkään.

Kuvailin tuntemaani Venetsian Guggenheim-museota ja toin esille sen vetovoiman, mihin Suomessa on mahdoton yltää.

Lukutaito ei ole sinun hallinnassa eikä luetun ymmärtäminen senkään vertaa.

Järkesi arvioinnin jätän sinulle itsellesi.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Guggenheim'in HK'n sinistä, sinivalkoisille suomalaisille silmille.

Toimituksen poiminnat