Jan Vapaavuori

Kaikki blogit puheenaiheesta Uudet vaalit

Poliittista oksaa, jolla itse istuu, ei kannatta ryhtyä sahaamaan

 

Jokaista voi pettää kerran, tyhmiä useita kertoja, mutta kansan "poliittista tajua" ei kertaakaan.

Sipilä, Orpo ja Soini , tuoreimman poliittisen näytelmän trio, toimivat ilmeisesti fiksusti omasta mielestään. Nyt kun pöly on päässyt laskeutumaan ja tilannekuva kirkastunut, voi olla että hyötyjät ovat muita kuin ennalta arvioidut.

Puhe hallituksen on erottava-mielenosoituksessa 17.6.

Hyvät ystävät!

Hallituksessa on nyt porukka, josta ei ole kuullut viikko sitten. Ei edes ole puolue vaan eduskuntaryhmä. Kukaan ei ole äänestänyt näitä ihmisiä päättämään asioistamme. Kannatuskyselyiden perusteella nämä ihmiset saisivat vain muutaman edustajan, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Silti heillä on viisi ministeriä viidestätoista.

Kuinka monta edustajaa hallapersuille ja uuvateille tulisi uusissa vaaleissa?

Perussuomalaisista eronneen Uusi vaihtoehto-ryhmän suosiosta ei vielä ole mielipidetiedusteluja, eikä niitä välttämättä edes tule ennen kuin uusi puolue on perustettu (jos edes perustetaan).
 

Koska kiinnosti kuinka vaalimatematiikka kohtelisi uutta ryhmää ja Halla-ahon johtamia perussuomalaisia (jatkossa hallapersut), tein karkean arvion siitä mitä voisi käydä jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Presidentin valtaoikeuksien kaventaminen oli iso naula arkkuun

Suomen perustuslakia on vuosituhannen vaihteessa muutettu niin, että Suomen tasavallan presidentillä ei ole enää valtaa hajottaa eduskuntaa. Nykymuodossaan laki menee näin:

"Tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan sekä eduskunnan ollessa koolla määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit toimitettavaksi."

Alkuperäinen näin:

Sadetanssihallitus

Kirjoitin hallituksemme työllisyystavoitteesta ennen kesää sanoilla 100 000 työpaikkaa - jos huomenna ei sada. Nyt näyttää siltä, että satoi, eikä maailmantaloudessa tapahtunut mitään yllättävää käännöstä, joka olisi saanut Arkadianmäen kilistemään laseja hyvin tehdyn työn kunniaksi.

Juha Sipilä - sinulla on vaihtoehto

Ohessa kirjoitukseni Hesariin, joka ei aikoinaan mennyt läpi:

"Eilen 4.2.2014 hallituksemme myönsi kyvyttömyytensä toimia hallitusohjelman mukaisesti, ja perustelut sille lausuttiin pääministerimme toimesta ääneen jo 13.1.2014 (Aamutv): "Vaikeiden asioiden hoitaminen on aina vaikeata." Tilanne on demokratialle ominainen, sillä kaikki vaikeat päätökset siirretään seuraavalle vaalikaudelle, jos vain valtion lainakorot sen sallivat.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä